GE Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Kuşadası'nda düzenlenen Uluslararası 23'üncü Tarım ve Gıda Uzmanları Kongresi'nde Dr. Şebnem Kavaklı ve Dr. Burçak İşçi tarafından hazırlanan tebliğde üzüm çekirdeğinin şifa kaynağı olduğu ve bazı kanser türleri üzerinde de baskılama rolü oynadığı ifade edildi.
"Üzüm Tohumu" başlıklı tebliğin sunumunu yapan Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Araştırma Görevlisi Dr. Burçak İşçi üzümün günlük olarak hangi dozlarda alınması ve nasıl tüketmemiz gerektiği, tablet ve likit tüketim konularında ayrıntılı bilgi verdi.
Dr. Burçak İşçi, "Üzüm ülkemiz için çok önemli bir üründür. Üzüm, zengin maddeler içermekle beraber sağlık sektöründe de kullanılıyor. 100 gram üzüm besin değeri açısından 350 gram et ve 1.5 kilogram süte eş değer. Özellikle kuru üzüm çocukların beslenmesinde çok önem arz etmektedir. Artı 2 dediğimiz kana karışan bir yapısı olduğundan çocukların ve yaşlıların günlük olarak tüketimleri önemli. Ve siyah üzüm hiç kolestrol içermiyor" dedi.
Üzümün birçok yan ürünü olduğu, işlenmesi sonrası elde edilen şarap ve meyve suyunun gıda sanayisinde oldukça sık kullanıldığına dikkat çeken Dr. Burçak İşçi, "Sanayide üzümün kullanılmayan kısmı özellikle üzüm çekirdeğidir. Halbuki üzüm çekirdeği içinde önemli besin değerleri bulundurmaktadır. Üzüm çekirdeğinin bu zenginliği özellikle kanser hastalığına karşı kullanılmaktadır.
Bununla ilgili son yıllarda birçok çalışma yapılmaya başlanmıştır. Bizim yaptığımız bu derlemede üzüm çekirdeğinin önemini ön plana çıkararak diyette ve insan sağlığında kullanımına dikkat çekmek istedik. Sadece kanser hastalarında değil. Amacımız sağlıklı insanlarında üzüm tüketmesini sağlamak" dedi.
Normal tedavi süreçlerini devam ettiren insanların da beslenme periyotlarında tüketmesi gereken katkılarından bahsetmek istediğini söyleyen Dr. İşçi, "Üzümün kolon kanseri, pankreas, akciğer kanserinde geniş bir skalada kullanımı oldukça yaygındır. Üzüm çekirdeğinden elde edilen preparatlar (tablet, kapsül, hap, ilaç) kanserli hücrelerin tedavi edilmesinde kullanılan bir üründür. Yapılan araştırmalara göre üzüm (C) vitamininden daha faydalı olduğunu göstermiştir. Üzümden elde edilen bu ilaçların kullanımı hastanın yaşı ve hastalığının tipine göre değişir. Doktor gözetiminde günde 1-2 tablet önerilen dozdur" dedi.