Vatandaş soluğu aktarlarda alıyor

Nisan ayının gelmesiyle birlikte bir açıp bir kapanan havalar vatandaşı hasta ediyor. Ara geçiş mevsimi yaşadığımız şu günlerde gribal enfeksiyonlarında artmasıyla birlikte, vatandaş şifayı aktarlarda arıyor.

İçerisinde bulunduğumuz Nisan ayı ara geçiş mevsimi olması nedeniyle birçok hastalığı da tetikleyen bir ay. Gribal enfeksiyon hastalıklarında artış yaşanan bu gibi ara geçiş mevsimlerinde vatandaşlar şifayı otlarda bulmaya çalışıyor.
Alternatif Tıp olarak da bilinen bitkisel ilaçlara ve şifalı otlara rağbet bitmiyor. Hastane hastane dolaşan, çeşit çeşit ilaç kullanarak hastalıklarına çare bulmaya çalışan vatandaşlar yine de soluğu aktarlarda alıyor. Samsun Saathane meydanında yer alan aktarlar bu mevsimde en çok zencefil, adaçayı, ıhlamur karanfil, papatya gibi bitkilerin satıldığını söyledi. Her hastalığa iyi gelebilen çeşitli bitkiler isteğe göre karışım yapılarak veya ayrı paketler halinde satılıyor. İşte bu mevsimde Samsun'da en çok satılan bitkiler ve yararları:

ZENCEFİL
Tropikal bir iklim karakterine sahip olan zencefil oldukça yararlı bir bitki olarak biliniyor.. Yumru şeklinde olan bu bitki aktarlarda toz halinde de satılıyor. Zencefilin yararları ise, saymakla bitmiyor. Zencefil, iştah açıcıdır, mide rahatsızlıklarına iyi gelir, Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,mideyi düzenler, mide bulantılarını giderir, mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar(colic), Solunum yollarını açar, kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışması demektir) Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.

ADAÇAYI

Adaçayı, tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltır ve kötürümlüklerde çok yaralıdır. Gece terlemelerinde ve aşırı terlemelerde, lavanta çiçeğinin yanı sıra, yardımcı olabilecek tek bitkidir. Gece terlemesine neden olan hastalığı iyileştirir ve bu hastalıkla el ele giden aşırı güçsüzlüğe, canlandırıcı etkisi sayesinde son verir. Hastalık sonrası güçsüzlük hallerinde başarıyla kullanılabilir. Yalnız adaçayı kullanımında dikkat edilmesi gereken bir nokta var oda, aşırı kullanıldığında kan basıncını yükseltiyor. Özellikle anne sütünü azalttığı için yeni anne adaylarına önerilmiyor.

PAPATYA
Çocuklara özellikle, kramplarda ve karın ağrılarında papatya çayı içirilebilir. Papatya çiçeği, gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsızlıklarında ve balgamlanmalarda yardım eder. Ayrıca, adet görme aksaklıklarında, adet görememe hallerinde ve daha başka nitelikteki, dölyatağı (rahim) şikayetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarında yardımcı olabilir. Papatya, terletici, sakinleştirici ve kramp çözücü etkilere sahip olmasının yanı sıra, her tür iltihaplanmalarda ve özellikle mukoza iltihaplarında dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir.

IHLAMUR
Özellikle soğuk kış günlerinde sıcak içecek olarak tüketilen ıhlamurun insan sağlığına birçok faydasının bulunduğu bildirildi.
Yurdumuzda Marmara ve Doğu Karadeniz Bölgeleri'nde bol miktarda yetişen ıhlamurun çiçek, yaprak, kabuk ve ağacından faydalanılıyor. Hoş kokulu bir bitki olan ıhlamurun aynı zamanda iyi bir ev ilacı olduğunu vurgulanıyor. Ihlamur kaynatılıp içildiğinde, sinirleri yatıştırır, bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancısını giderir, öksürüğü keser, damar tıkanıklığını açar, gribi iyileştirir, hazımsızlığa karşı kullanılır, mide üşütmesini ve uykusuzluğu giderir. Ihlamur ayrıca idrar söktürücü, terletici, yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı özelliğe de sahiptir. Ihlamur çiçeği balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler.

Samsun Saathane meydanında bir aktar dükkanı sahibi olan Tayyar Çelik, bitkisel ürünlere halkın ilgisiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Şu anda havalar tutarlı bir şekilde gitmiyor. Ara geçiş mevsimindeyiz ve gribal enfeksiyon hastalıkları için şifalı bitki almaya gelen müşterilerimiz daha da yoğunlukta. Bu sıralar özellikle zencefil, papatya, ıhlamur, adaçayı gibi soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona yarar sağlayacak türde bitkiler satıyoruz.”

Mihriban KOÇAKER

SAĞLIK Haberleri