Bana 2009 yılında nüfus para cezası kesildi ödemedim. Torba yasa kapsamından faydalanarak ödeyebilir miyim?
Kanun kapsamına trafik idari para cezası, karayolu taşıma idari para cezası, otoyol ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezası, askerlik para cezası, seçim para cezası ve nüfus para cezası girmektedir. Tarafınıza kesilen nüfus para cezasını bu yasa kapsamında taksitlendirerek veya defaten ödeyebilirsiniz. 120,-TL'nin altındaki idari para cezaları ise başvurunuz olmaksızın terkin edilmek suretiyle silinmektedir.
Benim motosiklet bayiliği işimden dolayı Samsun dışında Çarşamba ve Terme'de şubelerim var. İşçi ücret stopajı nedeniyle matrah artırımında bulunmak istiyorum. Muhtasar beyannamelerimi şube açtığım yer vergi dairelerine ödüyorum. Matrah artırımı yaparken sadece merkezde bulunan işyerime ait muhtasar beyannameleri mi dikkate almam gerekir?
Vergi artırımı kapsamına giren dönemler için muhtasar beyanname yönünden merkez veya şubeleri için ayrı ayrı mükellefiyetleri bulunan mükellefler; merkez ve her bir şube için ayrı ayrı vergi artırımında bulunmaları ve artırım beyannamelerini en son mükellefiyetlerinin bulundukları vergi dairesine beyan etmeleri gerekmektedir.
Benim 2007 ve 2008 yıllarına ait ödemediğim 15.000,-TL tutarında vergi ziyaı cezam var. Bu cezalarıma ayrıca gecikme zammı hesaplanmış. Bu borcumun torba yasa kapsamında ne kadarı silinecek?
Borcunuzun vergi türü ve dönemleri ayrı ayrı dikkate alınarak, sadece vergi aslına bağlı kesilen cezalardan (vergi ziyaı cezaları, kaçakçılık, ağır kusur ve kusur cezaları) ve bunlara ilişkin gecikme zamlarından ibaret olması halinde, bu cezaların ve gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
2010 Aralık dönemi KDV iadesinden gaziler vergi dairesinden alacağım tutarı vadesi geçmiş borçlarıma mahsup talebim vardı. Torba yasa çıktıktan sonra borçlarımın tamamını yasadan faydalanarak yapılandırdım. Mahsup talebimden vazgeçtiğimi bildirdim. KDV iademi nakden alabilir miyim?
6111 sayılı Kanuna göre vergi borçlarını ödemek için mahsup talebinden vazgeçen mükelleflere; KDV iadesi nakden yapılamayacak ancak yapılandırılan taksitli borçlarınıza mahsubu yapılabilecektir.
2009 yılına ait defter ve belgelerimin incelenmesi sonucu gelir vergisi ve katma değer vergisinden matrah farkı nedeniyle yapılan tarhiyata dava açtım. 6111 sayılı Kanun yürürlüğe girdiğinde davadan vazgeçerek borcumu yasadan faydalanarak yapılandırdım. Ancak vergi mahkemesinin tarhiyat tasdik kararı adresime gönderilmiş. Ben verginin %50'sini ödeyebilecek miyim?
Bu kanunun yayımlandığı tarih itibariyle tarhiyatın en son safhadaki tutarı esas alınacaktır. Tarhiyatın bulunduğu en son safhadaki tutar, kanunun yayımından önce verilmiş ve taraflardan birine tebliğ edilmiş kararlar dikkate alınarak tespit edilecektir. Bu durumda tebliğ hükümlerine göre yasanın yayımı tarihinden önce size tebliğ edilen karar bulunmadığından yapılandırılan vergi borçlarınızın %50'sini ve gecikme faizi yerine tefe/üfe tutarını ödemenizin uygun olacağı anlaşılmaktadır.
1992'den beri market işletmeciliği yapmaktayım. Bilanço esasına tabiyim. 2007-2008 yıllarında mal satışlarımın bazı faturalarını yanlışlıkla kesmeyi unutmuşum. Kayıtlarımı düzeltmek için stok beyan hükümlerinden faydalanabilir miyim?
Kanunun 11. madde hükümlerine göre kayıtlarınızda yer aldığı halde işletmenizde mevcut olmayan emtiaları, 31 Mayıs 2011 tarihine (bu tarih dahil) kadar fatura düzenleyerek kayıtlarınıza intikal ettirebilirsiniz. Faturada yer alacak bedeli söz konusu mallar ile aynı neviden olan emtiaların gayrisafi kar oranını dikkate alarak tespit edebilirsiniz.
Vergi Mahkemesinde davalı bulunan 2007 KDV tarhiyatımın terkin edilmesine ilişkin mahkeme kararını Vergi Dairesi Danıştay'da temyiz etti. Danıştay vergi mahkemesinin kararını bozdu. Şu anda vergi mahkemesinin yeniden karar vermesini bekliyoruz. Ben torba yasa'dan faydalanmak istiyorum ancak hangi karara göre tarhiyat esas alınacak ve verginin ne kadarı silinecek?
Kanunun 3. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince; ilk derece mahkemesince verilen kararın bozulması nedeniyle yeniden karar verilmek üzere mahkemesine iade edilmiş davalara konu alacaklar için bu yasa'dan faydalanmak üzere başvurularda, ilk tarhiyat tutarına göre vergi aslının %50'si ile gecikme faizi yerine tefe/üfe tutarının taksitlendirilerek kanundan faydalanmanız mümkündür.
Serbest meslek kazancım nedeniyle stopaj gelir iade alacağım bulunmaktadır. Gelir vergisi ve katma değer vergisinden matrah ve vergi artırımında bulunacağım. Ödemem gereken matrah artırımı taksitlerime stopaj iadesi alacağımdan mahsup yapabilir miyim?
6111 sayılı yasa hükümlerine göre iade alacağından kredi borçlarına mahsuben ödemek isteyen mükelleflerin, bu taleplerinin yerine getirilebilmesi için başvuru veya taksit süresi içinde mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgelerin eksiksiz ibraz edilmesi halinde mahsuben tahsilat yapılabilecektir.
Ben kırtasiyecilikle uğraşıyorum. Matrah artırımında bulunmadım. 2011 Ocak ayında 2010 yılı defterlerim incelemeye alındı. 2011 Mart ayında inceleme sonuçlandı ve bana 15.03.2011 tarihinde ihbarname tebliğ edildi. Bu yasadan faydalanabilir miyim?
Kanunun 4. maddesi hükümlerine göre; ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içinde başvurmanız halinde tarh edilen verginin %50'si ile bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar gecikme faizi yerine tefe/üfe oranındaki tutar ile bu tarihten sonra ihbarnamenin tebliği üzerine belinlenen dava açma süresinin bitim tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizinin tamamı ve vergi aslına bağlı olmayan cezanın %25'inin ilk taksit ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte 12 ayda ödenmesi şartı ile vergi aslının %50'si, vergi aslına bağlı olmayan cezanın %75'i ve vergi aslına bağlı cezanın tamamı ile bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar uygulanan gecikme faizinin tahsilinden vazgeçilecektir.
X Limited şirketinin %30 hisseli ortağıyım. Şirketin 2009 ve 2010 yıllarına ait toplam 60.000,-TL vergi borcu var. Ben hisseme düşen tutar ile ilgili olarak yasa'dan yararlanabilir miyim?
Sorumlu olduğunuz borç tutarı dikkate alınarak, Kanundan yararlanabilir ve borcunuzu taksitler (6, 9, 12 ve 18 eşit taksit) halinde ödeyebilirsiniz.
Arabama 1.200,-TL trafik idari para cezası kesildi. Bana 10.05.2010 tarihinde tebliğ edildi. Cezaya karşı 15.05.2010 tarihinde dava açtım. Dava henüz sonuçlanmadı. Şimdi torba yasa'dan yararlanmak istersem cezada indirim olur mu?
02 Mayıs 2011 tarihine kadar davadan vazgeçtiğinize dair dilekçe ile müracaat etmeniz halinde; ilk derece yargı merciinde derdest olan davadan vazgeçildiğinden, idari para cezasının %50'si ile bu tutara isabet eden faiz yerine, borcun vadesi olan 10.06.2010 tarihinden Kanunun yayımlandığı tarihe kadar hesaplanacak tefe/üfe tutarının, Kanunda öngörülen süre ve şekilde (6, 9, 12 ve 18 eşit taksit) tamamen ödenmesi halinde, cezanın kalan %50'si ile cezaya bağlı faizin tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
Market işletmecisiyim. 2009 yılında muhasebecime yapmış olduğum ödemeler üzerinden kesilen vergilere ilişkin muhtasar beyannameleri vermedim. Torba yasa'nın matrah artırımı hükümlerinden yararlanabilir miyim?
2009 yılına ilişkin olarak hesaplanacak stopaj artırım tutarını, 02 Mayıs 2011 tarihine kadar bağlı olduğunuz vergi dairesine beyan ederek, Kanunda öngörülen süre ve şekilde taksitler halinde (6, 9, 12 ve 18 eşit taksit) ödeyerek matrah artırımı hükümlerinden yararlanabilirsiniz.