2008 yılı defter ve belgelerimin incelenmesi sonucu vergi dairesi tarafından 4.000-TL gelir vergisi ve 4.000-TL vergi ziyaı cezası tutarında ihbarname tarafıma 2009/Kasım ayında tebliğ edildi. Süresinde vergi mahkemesine dava açtım. Vergi mahkemesi tarhiyatı aynen tasdik etti. Daha sonra kararı Danıştay'da temyize gittim. Bu arada vergi dairesi bana borçları ödemem için ihbarname gönderdi, ben de 2010/Eylül ayında tamamını ödedim. Dava henüz Danıştay'da sonuçlanmadı. Şimdi torba yasa'ya müracaat edersem ödediğim tutar'ı geri alabilir miyim?
Vadesi 31.12.2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce olduğu halde 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş bulunan asli ve fer'i amme alacakları Kanun kapsamına alınmış olup, ayrıca Kanunun 21. maddesinde vergi mahkemesinin verdiği tasdik kararı üzerine Kanunun yayım tarihinden önce yapılan ödemelerin red ve iade edilemeyeceği belirtilmiş olduğundan ödediğiniz tutarları geri alabilmeniz mümkün bulunmamaktadır.
Vergi Dairesine toplam 22.000-TL vergi borcum vardı. Torba yasa'dan yararlanarak borçlarımı 9 eşit taksitle taksitlendirdim. Ancak taksit tutarları bana ağır geldi. Vergi dairesine müracaat edersem taksit sayısını artırırlar mı?
Son başvuru süresi olan 2 Mayıs 2011 tarihine kadar vergi dairenize müracaat etmeniz halinde, ödeme seçeneklerini değiştirebilirsiniz.
Vergi Dairesine olan borcumdan dolayı banka'daki post hesaplarıma 2010 yılında haciz konulmuş. 2011/Mart ayında hesabıma yatan 6.000-TL tutarındaki para vergi dairesi tarafından borçlarıma mahsup yapılmak üzere alındı. Bu arada torba yasa'ya müracaat ettim. Banka hesabımdaki haciz kalkacak mı? Ayrıca hesabımdan alınan tutar iade edilecek mi?
6111 sayılı Kanuna müracaat ederek borçlarınızı taksitlendirdiğiniz için başka borcunuzun olmaması halinde hesabınızdaki haciz kalkacak. Ayrıca 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihten önce tatbik edilen hacizlere dayanılarak, Kanunun yayımlandığı tarih olan 25.02.2011 tarihinden sonra cebren yapılan tahsilatlar; Kanun hükmünden yararlandığınız için, başvuru tarihine bakılmaksızın, Kanun hükmüne göre ödenmesi gereken tutara, ilk taksitten başlamak üzere mahsup edilecektir. Fazla bir tutarın bulunması halinde ise 6183 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine göre red ve iade edilecektir.
Sulh Mahkemesinde görülmekte olan davam 2010 yılında sonuçlandı. Dava'yı kaybettim. Vergi Dairesi tarafıma 20.02.2011 vadeli 4.500,00-TL tutarında karar ve ilam harcı bulunan ödemeye çağrı mektubu gönderdi. Bu borcu torba yasa'dan yararlanarak taksitler halinde ödeyebilir miyim?
6111 sayılı Kanun Genel Tebliği'nin (A/2-i) başlığının harç mükellefiyetleri başlıklı alt bölümünün 4. fıkrasında; 492 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca tahsili gereken karar ve ilam harçlarından vadesi 31.12.2010 tarihi ve bu tarihten önce olanlar kapsama girmektedir. denilmekte olduğundan, 20.02.2011 vadeli borcunuz kanun kapsamına girmemektedir.
2009 yılı gelir vergisi beyannamemi vermedim. Takdir Komisyonu tarafından 4.000,-TL gelir vergisi tarh edilmiş, ayrıca 4.000,-TL'de vergi ziyaı cezası kesilmiş. Vergi ceza ihbarnamesi tarafıma 20.11.2010 tarihinde tebliğ edildi. Vergi Dairesine uzlaşma talebinde bulundum ve 10.02.2011 tarihinde uzlaşmaya girdim. Uzlaşmada gelir vergisi 3.000,-TL'ye vergi ziyaı cezası'da 400,-TL'ye indi. Henüz ödeme yapmadım. Yasa'dan yararlanabilir miyim?
Kanunun yayımlandığı 25.02.2011 tarihinden önce, uzlaşma hükümlerinden yararlanılarak uzlaşma sağlanmış ancak henüz ödeme süresi geçmemiş borcu olan mükellefler, uzlaşma sonucu tahakkuk eden vergi ve ceza tutarları ile hesaplanan gecikme faizleri dikkate alınarak Kanunun (2. maddesi) kesinleşmiş borçlara ilişkin hükümlerine göre 18 taksit imkanına kadar yararlanabilirsiniz.
2008 ve 2009 yılları Katma Değer Vergisi beyannamelerimi verdim. Beyannamelerimde yurt içi satışım bulunmamakta, tamamı ihracata ait satışlardan oluşmaktadır. İlgili yıllar KDV matrah artırımında bulunmak istiyorum. Vermiş olduğum beyannamelerimde hesaplanan KDV bulunmadığından nasıl bir işlem yapmam gerekiyor?
6111 sayılı yasa'nın 7/2-c bendi ile ilgili takvim yılı içindeki işlemlerin tamamının istisnalar kapsamındaki teslimlerden oluşması halinde ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olması şartıyla artırılan bu matrah üzerinden %18 oranında KDV artırımında bulunmak suretiyle bu madde hükmünden faydalanılabilir.
Bir şirketin 19 Mayıs Vergi Dairesine olan borcuna tecil taksit yapıldığından kefil oldum ve teminat olarak gayrimenkulümü gösterdim. Söz konusu gayrimenkulümün satış işlemleri başlatıldı. Borcu ödemek için yasa'dan faydalanmak için başvurdum. Gayrimenkulün satış işlemleri durdu ben teminatım olan bu gayrimenkulü aynı değerine göre geri alabilir miyim?
6111 sayılı Kanun kapsamından kefillerinde sorumlu oldukları tutar dikkate alınarak faydalanabilecekleri hükmü mevcuttur. Buna göre taahhüt ettiğiniz borç tutarı kadar kefaletiniz gereği teminat olarak haczedilen gayrimenkulünüzü borcunuzun tamamen ödenmesi koşulu ile geri almanız mümkün bulunmaktadır.
2008 yılında varlık barışı kanunundan yararlandım. Ancak adıma tarh eden vergileri ödemedim. Bu borçlarımı torba yasa'dan yararlanarak ödeyebilir miyim?
Borçlarınızı, 6111 sayılı Kanunun 2 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre hesaplanacak tutarıyla birlikte, 02 Mayıs 2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemeniz halinde 5811 sayılı kanunun 3. maddesinin 1. fıkrasından faydalanmanız mümkündür.
Ben market işletmeciliğinden dolayı bilanço esasına tabi gelir vergisi mükellefiyim. Torba Yasa ile Gelir Vergisi ve KDV'den 2008-2009 yılları için matrah ve vergi artırımında bulunmak istiyorum. Ayrıca kasa mevcudu ile ilgili kayıtlarımı düzeltmek için stok beyanında bulunmama gerek var mı?
Matrah artırımında bulunmak ile kasa mevcudu beyanı ayrı değerlendirilmektedir. Zira matrah ve vergi artırımı 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarını kapsarken, kasa mevcudu bildirimleri 31.12.2010 tarihli bilanço'nuzda görünen tutarı ifade etmektedir. Buna göre hem matrah artırımı hem de kasa mevcudu için beyanda bulunmanız mümkündür.
Samsunda Lokanta işletiyorum. 2010 Ekim ayı KDV beyannamesini vermeyi unuttum. Vergi Dairesi ihbarname gönderdi. 500,00-TL özel usulsüzlük cezası kesmişler. 15.01.2011 tarihinde süresinde mahkemeye dava açtım, dava sonuçlanmadı. Yasa'dan yararlanabilir miyim?
02 Mayıs 2011 tarihi mesai saati sonuna kadar dava'dan vazgeçtiğinize dair bir dilekçe ile vergi dairenize müracaat etmeniz halinde, söz konusu cezanızın %25'ini Kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödemeniz halinde cezanızın kalan %75'inin tahsilinden vazgeçilecektir.
2010 yılı Eylül ayı katma değer vergisi beyannamesini kanuni süresinde vermedim. Beyannameyi pişmanlık talebi ile verirsem vergiyi yine 15 gün içinde mi yoksa Torba Yasa'dan yararlanarak taksitler halinde mi ödeyeceğim?
Beyannamenizi 02 Mayıs 2011 tarihi mesai saati sonuna kadar bağlı olduğunuz vergi dairesine başvuru dilekçeniz ile birlikte vermeniz durumunda, tahakkuk edecek vergi ile pişmanlık zammı yerine hesaplanacak TEFE/ÜFE tutarını Yasa'dan yararlanarak taksitler halinde (6, 9, 12 ve 18 eşit taksit) ödeyebilirsiniz. Taksitlerinizi Kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödemeniz şartıyla pişmanlık zammı ve vergi cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.