Vatandaş Soruları(I)

Şuayip Sevgi

Ben kahvehane işletmecisiyim. 2009 yılından bu yana KDV beyannamelerimi vermedim. Bu torba yasadan faydalanabilir miyim?

 

02 Mayıs 2011 tarihine kadar bağlı olduğunuz vergi dairesine müracaat ederek 31.12.2010 tarihine kadar vermeniz gereken beyannamelerinizi Pişmanlıkla veya kendiliğinden verilen beyanname hükümlerine göre vermeniz halinde tahakkuk edecek vergilerinizi 36 aya kadar 18 taksit veya 6, 9, 12 eşit taksit seçeneklerine göre ödeyebilirsiniz. Tercihen defaaten 31.05.2011 tarihine kadar hepsini ödeyebilirisiniz. Vergi aslı ile birlikte gecikme faizi yerine tefe/üfe oranında hesaplanan tutarı ödemeniz durumunda Beyannamelerin süresinde verilmemesi nedeniyle kesilecek Özel Usulsüzlük cezalarının %50'si nin, Vergi Ziyaı cezalarının, Pişmanlık zammı ve Gecikme Faizinin tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

 

2010 yılı içinde vergi dairesine borçlarımı 10 eşit taksit olarak taksitlendirmiştim. Ancak torba yasa çıktıktan sonra borçlarımı bu yasaya göre ödeyebilir miyim?

 

6183 sayılı veya diğer kanunlar kapsamında tecil edilip taksitlendirilen ödenmekte olan tutarlardan kalan borçlar için torba yasa kapsamında 18 takside kadar tekrar yapılandırılabilecektir. Bu işlem için ilgili vergi dairesine başvurularak talep edilmesi ve yeni bir ödeme planı hazırlanması gerekmektedir.

 

Ben arabamı 2007 de satın aldım bandrol borçlarımı ödeyemedim. Bu yasadan faydalanabilir miyim?

 

Motorlu Taşıtlar Vergisinden borçlu mükellefler torba yasa kapsamında 31.12.2010 tarihine kadar tahakkuk etmiş MTV borçları ve gecikme zamları için 6 taksitten 18 takside kadar ödeme seçenekleriyle en fazla 36 ayda ödeyebileceklerdir.

 

Aracımdan dolayı Temmuz 2008 yılında 260 TL Trafik Para cezası kesildi ödemem şu anda 420 TL oldu yasa kapsamında ne kadarı silinecek?

 

260 TL olan cezanıza vade tarihinden torba kanunun yayımlanmasına kadar tefe/üfe oranında hesaplanan bir tutar ile birlikte yeniden yapılandırılarak 6, 9, 12, 18 taksit seçeneklerinden tercihinize göre ödeme planı belirlenecektir. Ceza aslına indirim olmayacak ancak gecikme zammı silinecektir.

 

Benim 1999 yılında bakkal dükkanımdan dolayı Basit Usulde kaydım vardı 2003 de işimi tek ettim ben vergi dairesine borcumu sorduğumda 2003 yılından 250 TL olan vergim şimdi 1500 TL olmuş bu yasadan faydalanırsam gecikme zammı silinecek mi?

 

Borcunuz bulunan vergi dairesine başvurunuzu 02.05.2011 tarihine kadar yapmanız halinde 250 TL vergi aslınıza gecikme zammı yerine vade tarihinden kanunun yayımlandığı tarihe kadar tefe/üfe oranında hesaplanan bir tutarla birlikte 18 eşit takside kadar tamamen ödemeniz halinde 1250 TL gecikme zammınız silinecektir.

 

Bu yasaya göre 18 eşit taksitlendirme yaptırdım 36 ayda ödenecek şekilde ödeme planı verildi. Bu taksitleri süresinden önce ödersem herhangi bir avantajım var mı?

 

Yapılandırılan borçlarınızı ilk taksit son günü 31.05.2011 tarihine kadar defaten ödenmeniz halinde herhangi bir faiz, gecikme zammı gecikme cezası yada katsayı uygulanmayacaktır. Ancak 18 eşit taksit tutarınız 1,15 katsayı ile çarpılarak ödeme planınız hazırlanmıştır.18 taksit yerine 6 taksitte ödemeniz halinde katsayınız 6 taksit için belirlenmiş katsayıya göre düzeltilecektir.

 

Borcumu 18 taksit olarak Vergi Dairesine taksitlendirdim. Ödeme planında ödeme son günleri tatil günlerine gelenler için tatilden önceki gün mü ödeme yapmamız gerekecek?

 

Yapılandırılan borçlarınızın taksit son günleri tatil gününe rastlarsa tatili izleyen ilk iş günü mesai bitimine kadar ödeme imkanınız bulunmaktadır.

 

Ben borcumu 18 taksit olarak ödeme planına bağladım. Taksitlerimi süresinde ödeyemezsem aksatırsam yasadan faydalanma hakkım kaybolur mu?

 

Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanundan yararlanma hakkı kalmayacaktır.18 taksit 3 yılda ödenecek şekilde ödeme planı hazırlanmıştır. Her yıl 2 taksit süresinde ödenmezse son yılın son taksitini izleyen ay sonuna kadar eksik ödenenlerin tamamlanması halinde yasa ihlal edilmemiş olacaktır.

 

Benim babamın ayakkabı dükkanı vardı.2007 de vefat etti. Vergi Dairesine olan borçlarını torba yasaya göre ödeme imkanımız olur mu?

 

Ölen kişiye ait vergi borçları için varisler tarafından her varisin sorumlu olduğu miktar dikkate alınarak başvurulabilir ve taksit imkanından faydalanılabilir.

 

Bu yasa ile taksitlendirme yapılması halinde vergi dairesince borç tutarı kadar teminat istenecek mi?

 

Torba yasada teminat istenmesine ilişkin herhangi bir hüküm mevcut değildir. Torba yasada taksitlendirilen borçlar için 3 yıla kadar ödeme süresi verilmesine rağmen Vergi dairesince herhangi bir teminat talep edilmeyecektir.

 

Ben Samsun da 2007 den beri motosiklet bayiliği yapmaktayım. Daha önce 2001 de Vezirköprü de işyeri açtım daha sonra 2004' de kapattım. Çarşamba da 2004 de tekrar bayilik açtım. 2007 de kapadım.2007 de Samsun'da bayilik açtım halen devam ediyorum. Bu işimden dolayı vergi borçlarımı ödeyemedim tecil taksitlendirme yaptırdım ödeyemedim. Şimdi bu yasadan faydalanmak için sadece Gaziler Vergi Dairesine müracaat etsem hem Vezirköprü hem de Çarşambadaki borçlarımı ödeyebilir miyim?

 

Borcunuz bulunan her vergi dairesine ayrı, ayrı başvuru yapılması gerekmektedir.

 

Tapuda kayıtlı dairemin üzerinde vergi dairesine olan 20.000 TL borcum için haciz konuldu. Benim bu yasaya göre vergi borçlarımı taksitlendirmem halinde dairemin üzerindeki haciz kaldırılır mı?

 

Yasada ödenecek alacaklarla ilgili olarak tatbik edilen hacizlerin yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacağı ve buna isabet eden teminatların iade edileceği belirtilmiştir. Bu malların bölünebilir nitelikte olması ve haczin devam edeceği malların amme alacağını karşılayacak değerde olması halinde ödeme miktarına göre kaldırılabilecektir. Ancak gayrimenkulünüz için konulan haczin kaldırılması için borcun tamamen ödenmesi veya gayrimenkulün yerine borcun miktarı ile orantılı başka bir mal varlığınızın teminat olarak gösterilmesi mümkündür.

 

Ben matrah artırımında bulunmak istiyorum ancak daha önce İstanbul da bir işyerim vardı Bayrampaşa vergi dairesinde mükellefiyet kaydım vardı kapattım birde Samsunda Gaziler vergi dairesinde mükellefiyetim devam ediyor. Matrah artırımı için başvurumu hangi vergi dairesine yapacağım?

 

matrah artırımını 02.05.2011 tarihine kadar en son mükellefiyetinizin bulunduğu Gaziler vergi dairesine yapmanız gerekmektedir.

 

2009 yılında vergi inceleme raporu ile 12.000-TL KDV ve Vergi Ziyaı Cezası kesildi. Vergi Mahkemesinde dava açtım. Vergi Mahkemesi tasdik kararı verdi. Vergi Mahkemesinin verdiği kararı Danıştay'da temyize verdim, daha karar çıkmadı. Bu yasayla ilgili olarak başvuruda bulunursam vergi ve cezanın ne kadarı kaldırılacak?

 

İlk derece mahkemesinde, tasdik kararı olması nedeniyle, temyiz edilmiş ve halen temyiz aşamasında olan tarhiyatın bulunduğu en son safhadaki tutar esas alınacaktır. Buna göre tarhiyatın onaylanması nedeniyle 12.000-TL KDV'den indirim yapılmayacak ancak gecikme faizi yerine vade tarihinden kanunun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE oranında hesaplanacak tutar ile KDV'nin taksitle ödenmesi halinde, Vergi Ziyaı Cezası ile gecikme faizinin tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

 

E-Beyannamelerimi kanuni süresinde vermediğimden 5.000-TL özel usulsüzlük cezası kesildi. İhbarnameler Kasım 2010'da tebliğ edildi. Uzlaşmadan faydalanamadım. 376. madde talebim var ancak ödeme vadesini kaçırdım ödeyemedim, yasadan faydalanabilir miyim?

 

Vergi aslına bağlı olmayan 5.000-TL özel usulsüzlük cezanızın Kanunun 2. maddesi gereğince %50'si kanun kapsamında taksitlendirilerek (6, 9, 12, 18 eşit taksit seçenekleri ile) ödenmesi halinde; kalan %50 özel usulsüzlük cezasının tahsilinden vazgeçilecektir.

 

Market işletmesinden dolayı 19 Mayıs Vergi Dairesinde mükellefiyet kaydım vardı. Vergi Dairesine gittim. Beyannamelerimi vermediğimden Vergi Dairesi beni re'sen terk ettirmiş ve Takdir Komisyonundan, vergi ceza ihbarnameleri ile vergi ve ceza kesip adresime göndermişler. Adresimde bulunamadığımdan dolayı ihbarnameler tebliğ edilememiş, Vergi Dairesine müracaat ettiğimde bana ihbarnameleri tebliğ ettiler. Benim dava açma sürem geçmemiş, bu yasadan faydalanırsam cezaların hepsi silinir mi?

 

Vergi aslına bağlı olmayan özel usulsüzlük ve usulsüzlük cezalarınızın %25'i ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan itibaren 6 eşit taksitte 12 ayda, ihbarnamede vergilerinizin bulunması halinde %50'si ile TEFE/ÜFE oranındaki tutar ile birlikte 6 eşit taksitte 12 ayda; bu yasa hükümlerine göre tamamen ödemeniz halinde, kalan gecikme faizi, vergi ziyaı cezası, verginin %50'si ile özel usulsüzlük ve usulsüzlük cezalarının %75'inin tahsilinden vazgeçilecektir.

 

Danıştay'da dava aşamasında bulunan vergilerim ve cezalarımı bu kanun kapsamında kaç taksitte ödeyebilirim?

 

Davadan vazgeçtiğinizi belirten başvuru dilekçeniz ile 02.05.2011 tarihine kadar müracaat etmeniz halinde yapılandırılacak borçlarınızı 6, 9, 12 ve 18 eşit taksit seçenekleri ile 2 ayda bir ödemek üzere taksitlendirebilirsiniz.

 

 

İstanbul'da oturuyorum. Samsun 19 Mayıs Vergi Dairesine borcum var. Taksitlendirmeden yararlanmak için başvuru dilekçemi posta ile gönderebilir miyim?

 

Başvuru dilekçenizi posta yolu ile gönderebilirsiniz. Dilekçenizin taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildiği tarih; adi posta ile gönderilmesi halinde ise vergi dairesinin kayıtlarına girdiği tarih başvuru tarihi olarak dikkate alınacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.