VERESİYE MUTLULUK

Esnaf Konuşuyor isimli yazı dizimizde Samsun'daki bakkalların sorunlarını dinlemeye devam ediyoruz. Ticari hayatını sürdürmeye çalışan bakkalların en büyük korkusu ise yavaş yavaş yok olma sürecine

girdiklerini düşünmek. Görüşlerine başvurduğumuz bakkallardan Adem Öztürk, "Kredi kartı limiti dolan vatandaşların süpermarketlerden bakkala geri dönmeye başlaması nedeniyle veresiye defterinin yenisini açtık" dedi

Esnaf Konuşuyor isimli yazı dizimizde Samsun'daki bakkal esnafını bugün son kez konuk ediyoruz. Bakkallar, bugünkü yazımızda ağırlıklı olarak veresiye konusuna dikkat çektiler. Esnaflar, son aylarda, tüketicilerin kredi kartlarının limitlerini uzun vadeli taksitlerle kullanıp doldurmalarının bakkal esnafına yaradığını ve zor durumda olan esnafın işlerinin açıldığını ancak bu defa da veresiye defterlerinin kabarmaya başladığını söyledi.


AVRUPA'YA AYAK UYDURMALIYIZ

25 yıllık bakkal olan Mustafa Yaşlı (51): "Şehir merkezlerine kurulan büyük alışveriş merkezleri bakkalları sıkıntıya sokuyor. Marketler, 'bakkal amca'yı zor durumda bıraktı. Avrupa'da büyük marketlerin şehir merkezlerine kurulmasına izin verilmeyerek küçük ölçekli esnafın olumsuz yönde etkilenmesi önleniyor. Avrupa Birliği'ne girmeye çalışan Türkiye'de de aynı uygulamanın hayata geçirilmesini bekliyoruz. Marketler, 'bakkal amca'yı zor durumda bıraktı. Müşteri bulmakta zorluk çekiyoruz, bulduklarımız da veresiye talep ediyor."



YENİ BİR VERESİYE DEFTERİ AÇILDI

Adem Öztürk (39): "10 yıldır bakkal esnafıyım. Yaşadığımız ekonomik sıkıntıların yanı sıra büyük alışveriş merkezleri küçük esnafın işlerini bitirme noktasına getirdi. Buna karşın son günlerde kredi kartı limitleri dolan vatandaşlar yeniden bakkallara dönüş yaptı. Kredi kartı limiti dolan vatandaşların marketlerden bakkala geri dönmeye başlaması nedeniyle veresiye defterinin yenisini açtık. Bakkallar kendilerinden veresiye talep eden hiç kimseyi geri çevirmemeye çalışıyor. Bu durum doğal olarak bakkal esnafını da zor durumda bıraktı. Birçok esnaf ayakta durmakta zorlanıyor. Ayrıca, toptancılar da peşin para veremediğimiz için mal verme konusunda sıkıntı yaratıyor."


ESNAFIN GELECEĞİ YOK

15 yıllık bakkal Şaban Çuğu (47): "Vatandaş artık büyük alışveriş merkezlerini tercih ediyor. Biz küçük esnaflar ise borçlarımızı dahi ödeyemiyoruz. Ödeme yapamayınca da kredi kartlarına yükleniyoruz. Satışlarımız düşmüş bir durumda. İşimiz çok zor ve hergün daha da kötüye gidiyor. Bakkallarımızı da kapatamıyoruz. Satışlarımız düşünce firmalarda bizlere tenezzül etmiyor. Esnafın geleceği yok. Büyük firmalar küçük esnafı bitiriyor."



YOK OLMAK İSTEMİYORUZ

15 yıllık esnaf Cem Gündüz (29): "Hiper ve süper marketlerin hayatımızda daha çok yer edinmesiyle, geleneksel semt ve mahalle bakkalları zor durumda kalıyor. Marketlerin fiyat politikalarıyla yarışamayan bakkallar son dönemde gözden düşse de çok önemli bir misyonu yerine getiriyor. Kriz döneminde kredi kartı limitleri dolan ve maaşlarıyla ay sonunu getiremeyen vatandaşlar, bakkalların veresiye defterleri sayesinde ihtiyaçlarını kolayca giderebiliyor. Yok olmak istemiyoruz. Hükümetten destek bekliyoruz."



HER TÜRLÜ OLUMSUZLUĞA KARŞI DİRENİYORUZ

5 yıllık Şenol Kumaş (31): "Üreticiler, bazı markalar ve ithalatçılar ürünlerini büyük marketlere ucuza, bakkala ise pahalıya veriyor. Bakkallar olmazsa rekabet olmaz. Çünkü o zaman tek fiyat uygulamasına geçilir. Vatandaşın mağdur olmaması için bakkalların ayakta kalması şart. Her türlü olumsuzluklara karşı direniyoruz. Çalışma saatlerimizden, kar marjlarımızdan fedakarlık yaparak ayakta kalmaya çalışıyoruz.

Cihan ERCAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

DENGE EĞİTİM Haberleri