VERGİLER
Dolaylı vergilerin ağırlığı nedeniyle Türkiye'deki vergi sistemi adaletsiz bir yapıya sahip, çünkü dolaylı vergiler, kişisel geliri dikkate almadan daha başlangıçta gayri adil özellik taşıyor.
Toplanan vergi gelirleri içinde yüzde yetmişe ulaşan dolaylı vergiler, dar gelirleri olanları daha çok etkiliyor. Tüketim bedeli 128 Lira olan doğal gaz faturasında katma değer vergisi yüzde 18 alındığında 23 lira vergi alınmakta. 76 Lira olan elektrik faturasında katma değer vergisi 11,60 elektrik T.V 2.63, TRT fonu 1.05, enerji fonu 0,53 vergi alınmaktadır.
Kablolu yayın yapan televizyon faturasında, katma değer vergisi yüzde 18'dir. Ayrıca yüzde 15 oranında özel iletişim vergisi alınmakta, Türkiye de onyedi milyon araç bulunmaktadır. Araçların harcadığı akar yakıttan alınan vergiler yüksek oranında olduğundan devletin kasasına çok gelir gelmektedir. Araba satışlarından alınan katma değer vergisinden özel tüketim vergisi alınmakta.
Toplanan gelirlerin halkın işsizliğini ortadan kaldıracak yatırımlara aktarılmış olsa idi ülkemizde fabrika bacaları tüterdi. İlimizde var olan fabrikalar satıldığından işsizlik daha çok arttı, düşük ücretle çalışmak isteyen çok sayıda insanlar iş arayıp bulamamaktadır.
Tarım ürünleri de dışarıdan alındığından cari açık her geçen gün daha da artmaktadır. Günlük ekonomi politikası uygulandığından geleceğin nasıl olacağı belirsizdir. Halktan toplanan vergilerin tekrar gözden geçirilerek gelir durumuna göre verginin alınması sosyal adalete ve hakkaniyete daha uygun olur. Samsun havadan, denizden, karadan ulaşımı olan bölgenin önemli büyük şehirlerinden biridir. Samsun da işsizliği önleyecek büyük dev sanayi yok. Türkiye de büyük şehirlerin futbol takımları birinci lig de Samsun da futbol potansiyeli olduğu halde ikinci lig de oynuyor. Samsun'lu vekillerimiz Samsun'a sahip çıksınlar.