Havaların soğuması ile birlikte vücut direncimiz de düşer ve hastalıklara açık hale geliriz. Kış mevsiminde hastalıklardan korunmaksa zor değil. Rutin hayatınıza ekleyeceğiniz birkaç ufak çaplı değişim, hem daha sağlıklı bir hayata kapılarını açacak hem de hastalıklara karşı vücut direncinizi arttırmanızı sağlayacak.
SAĞLIKLI BESLENİN
Sağlıklı bir beden için öncelikle sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen gösterin. Özellikle bağışıklığınızı kuvvetlendirecek, vücudunuzun imnu seviyesini yükseltecek mor ve koyu kırmızı meyveleri ara öğünlerinizde yiyebilirsiniz. Taze sebze ve meyveleri gün içerisindeki öğünlerinize bölerek tüketin. Özellikle yeşil soğan, pırasa, kereviz gibi sebzeler, C vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengin.
DÜZENLİ UYKU
Düzenli uyku, hayatımızın her dönemi için oldukça önemli. Erken saatlerde yatıp yine erken saatlerde uyanmak soğuk mevsimlerde vücut direncini artırıyor. Yetişkinler için 7-9 saat yeterli.
EGZERSİZ YAPIN
Konu hastalıklardan korunmaksa spordan bahsetmeden olmaz. Eğer bir spor salonuna gitmeye vakit bulamıyorsanız, günlük yürüyüşlerinizi artırabilir, evde 20 dk'lık egzersizlerle vücudunuzun daha dinç olmasını sağlayabilirsiniz. Egzersiz yapmaya başladığınızda sabahları daha sağlıklı ve nefesiniz açılmış olarak uyandığınızı göreceksiniz.
DIŞARI ÇIKARKEN ŞAL İLE AĞZINIZI ÖRTÜN
Özellikle sonbahar aylarında kuruyan hava, solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Kuru hava ve hava kirliliği birleşince hızla üreyen bakterilerin sizi bulmaması için dışarı çıkarken ağzınızı kapatacak bir şal kullanmanız yararınıza olacaktır.
BİTKİ ÇAYLARI TÜKETİN
Bitkilerden destek alın. Ihlamur, adaçayı gibi kışın bolca bulunabilecek bitkileri meyve kabuklarıyla karıştırarak kendinize kış çayları hazırlayabilirsiniz. İçerisine toz zencefille karıştırılmış bir kaşık bal koyarsanız hem enerjiniz yükselecek, hem de varsa boğaz ağrınıza iyi gelecektir.
ŞEKER KULLANIMINI DÜŞÜRÜN
Şeker kullanımınızı kısıtlayın. Sonbahar ve kış aylarında vücudun tatlıya duyduğu yoğun isteği bal, pekmez gibi doğal şekerlerden karşılamaya çalışın. Yapay şeker vücudu yorar ve bağışıklığınızı düşürür.
BOL SU İÇİN
Suyun yeterli tüketimi sağlıklı bir beden için ihmal edilmemesi gereken konulardan biri. Su, vücudun asit ve baz dengesinde, midenin rahat çalışmasında ve kişiye tokluk hissi uyandırmakta etkilidir ve günde ortalama 1,5 litre tüketilmelidir.
VİTAMİN ALIN
Yeterince sebze-meyve tüketemiyor, egzersiz yapmak için uygun zamanı yaratamıyorsanız bir uzmandan yardım alarak tavsiye ettiği bir D vitamini takviyesini de kullanabilirsiniz. D vitamini için kışın nadir olarak yüzünü gösteren güneşle vücudunuzu buluşturmayı da unutmayın. Mikroplar kapalı ve sıcaklığı yüksek mekanlarda ürerler. Mikroplardan uzak durmak istiyorsanız mutlaka açık havada vakit geçirmelisiniz.