Samsun'da ''hamsi marmeladı'' olarak bilinen yemek, şehre özellikle dışarıdan gelenler tarafından daha çok tercih ediliyor. Yabancıların damak tadına hitap eden ''hamsi marmeladı'' Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç edilen su ürünleri arasında önemli bir yer tutuyor. Kentte faaliyet gösteren bir su ürünleri restoranının 27 yıllık aşçısı Yusuf Kahveci, yaptığı açıklamada, 'hamsi marmeladı' olarak isimlendirilen yemeğin yapılışı ve sunumuyla ilgili şu bilgileri verdi:''Hamsi temizlenmesi sonrasında kaynar suda 5 ile 7 dakika arasında haşlanır. Ardından özel olarak hazırladığımız ve ''marmelat'' adı verilen sos sunum sırasında kullandığımız ekmeğin üzerine sürülüyor. Daha sonra haşlanan hamsiyi marmeladın üzerine dizip üzerine zeytin yağı gezdiriliyor. Tabağa alınan marmelatlı hamsiyi yeşillik, sebze ve turşu eşliğinde servis ediyoruz.''
"KARADENİZ İNCİSİ HAMSİ'YE SOS KATMAYIN"
Karadeniz'in incisi hamsinin lezzetiyle dünyanın her tarafına nam saldığını belirten Kahveci, ''Karadeniz'de, hamsi ızgara, hamsi tava, hamsi buğulama, pilavlı hamsi, hamsili ekmek ve daha bir çok çeşit lezzet soslu olarak değil, sade tüketilmektedir. Ancak kente dışarıdan gelen müşterilerimiz, diğer balık türlerinde olduğu gibi hamsiyi de soslu seviyor. Biz de bu müşterilerimizin damak tadına uygun olarak hamsi marmeladı hazırlıyoruz. Bu yemeği hazırlarken de özellikle müşterinin damak tadına uygun olarak yapıyoruz. Bazı müşterilerimiz yemeğini karidesli acılı domates soslu veya soya soslu isterken bazıları da tamamen sebzelisini tercih ediyor. Yani müşterin tercihine göre menü hazırlıyoruz'' diye konuştu. Samsun'a iş dolayısıyla sürekli geldiğini belirten restoran müşterilerinden Mertcan Meral, kozmetik sektöründe çalıştığını ve Samsun'a geldiği her dönemde mutlaka ''hamsi marmeladı'' yediğini belirterek, ''Karadeniz'de hamsinin bir çok yemeği yapılıyor ama ilk defa hamsi marmeladını burada yedim. Özellikle kış aylarında Samsun'a geldiğimde öğlen ya da akşam yemeğinde hafif ve lezzetli olması nedeniyle hamsi marmeladını tercih ediyorum'' dedi.