Koca AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2008 yılının beyaz et sektörü için büyük bir kriz yılı olduğunu ifade ederek, ''2008 yılının sonucu olarak; bazı taşlar yerine oturdu ki 2009 yılında biz krizi çok fazla hissetmeden götürebiliyoruz. İnşallah bu şekilde devam eder. Bunda belki kırmızı et fiyatlarının çok yükselmiş olması, üretimin azalmış olması. Özellikle kuzu fiyatlarının bayağı yükseldiğini görüyoruz. Bunlar da bizim lehimize. Piliç eti fiyat olarak, besin değeri olarak en uygun bir ürün'' dedi.
''BEYAZ ETE ZAM YOK''
Beypiliç olarak beyaz ete zam yapmayacaklarını kaydeden Koca, bunun arz talep meselesi olduğunu belirterek, ''Şu an ya da yakın bir gelecekteki planımızda zam yok. Yapmayı da düşünmüyoruz. Herkesin, 'piknik sezonu açıldı, zam gelir' düşüncesi var. Ama zam gelmeyecek'' diye konuştu.
Avrupa'ya açıldıklarını belirten Koca, Avrupa Birliği resmi gazetesinde yedi firmanın isminin yayımlandığını anlatarak, şunları kaydetti:
''Bu bir süreç. Şu an biz yarın da mal yollayabiliriz. Artık kapı açıldı ama Brezilya ve Tayland gibi ülkelerin kotaları var. Kota şu anlama geliyor; kotalı alış verişte gümrük vergisi yüzde 8, kotasız direk satarsanız bin 24 Avro. Yüzde 8'in karşılığı 250 Avro falan. Ton başına 750 Avro pahalıya satma şansımız yok. Bu izinler çıktı. Kota ayarlama çalışmalarına başladık. Bunun ilk ayağı Türkiye içerisinde kendi aramızda. Bu konuda bazı çalışmalar yapılıyor. İkinci ayağında Avrupa Birliği ile görüşmelerimiz devam edecek.
Bu arada diğer ülkeler için 11 bin ton kotası var. Bu kota da Nisan ayında dağıtıldı. Bizim izin Mart ayının sonunda çıktı. Kotayla ilgilide bizim çok fazla girişim yapma zamanımız yok. Her üç ayda bir dağıtılıyor bu kotalar. 11 bin ton içerisinden bir miktar pay alıp ihracata da başlayacağız. malımızı beğendirirsek, kota görüşmelerimizde o ülkelerin alıcıları da yanımızda yer alırsa biraz daha hızlı sürer.
Bu bir süreç. Biz bu çalışmaya 2003 yılında başladık, Avrupa Birliğine ihracata. Altı senede bu aşamaya geldi. 2003 yılı yerine 1997 yılında başlasaydık 2003 yılında izni alırdık ve bu gün ihracat yapıyor olurduk. Başladık ve iyi gidiyor. Ufak ufakta ihracat da başlayacak.''
''IRAK'A OLAN İHRACAT CİDDİ BİR ŞEKİLDE ARTTI'
Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, Irak ihracatı sektöründe ciddi bir artışın olduğunu vurgulayarak, ''Son altı aydır büyük bir artış var. Irak'a yoğun piliç eti gidiyor. Çoğu zamanda yetiştiremiyoruz. Taleplerini karşılayamıyoruz. Önümüzdeki günlerde artan taleplerde karşılanacak'' dedi.
2008 yılında ekonomik kriz olmasına rağmen 21 milyonluk yatırım yaptıklarını kaydeden Koca, ''Bu yıl yaklaşık 30 milyonluk bir yatırımımız var. Kesimhane daha da büyütülüyor. Kuluçkahanemiz vardı çalışmasına başladığımız o bitiyor. Kesimhanenin makinaları getiriliyor. Durmadan çalışıyoruz, büyüyeceğiz'' ifadelerine yer verdi.
Beypiliç'te işçi çıkartılmayacağını kaydeden Koca, son bir kaç aydır da çıkan işçinin yerine yenisini almadık. İşçi çıkartabiliriz diye bekliyorduk, ama kriz dediğim gibi taşıyabileceğimiz büyüklükte olunca bu kadarını da taşıyorsunuz zaten. Bu gün çıkartsanız işçiyi altı ay sonra yine almanız gerekecek. Onu görüyorsak biz bunu altı ay taşırız. Ve de öyle oldu. Beypiliç bünyesinde 2 bin kişi çalıştığını kaydetti.