Yangın Muslukları Yeterli mi?

Samsun'da bulunan yangın musluklarının sayısı yangın riskine karşı yetersiz. Özellikle dar sokaklara sahip mahallelerde yangın çıktığında itfaiye araçlarının giremeyeceği yerlerde eksikliği göz ardı edilen yangın musluklarının çoğaltılması gerekiyor.

DAR SOKAKLARDA ÇOĞATILMALI

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkililerden alınan bilgiye göre İlkadım'da 45, Atakum'da 10, Canik'te 23, Tekkeköy'de ise 28 olmak kaydıyla bu dört merkez ilçede toplamda 106 yangın musluğu bulunuyor. Aldığımız bilgiler ışığında bu yangın musluklarının yüzde 40'a yakınının bakımdan geçmesi gerektiği, şu anda işlev göremeyeceği söylenildi. Dar sokakların bulunduğu İlkadım ve Canik ilçelerindeki yangın musluğu sayısının ise artırılması gerekiyor.


TARİHÇESİ

Tarihi 1600'lü yıllara kadar uzunan yangın muslukları günümüzde hâlâ kullanılıyor. Bu dönemde bir yangın çağrısına karşılık veren itfaiyeciler yangın bölgesinde çukur kazarak su borularına ulaşıp onları delip sonra da çukurda biriken suyu kovalarla kullanırlardı. İşlem bittikten sonra da bu açtıkları delikleri bir tıpa ile tıkarlardı. Ancak 1666 yılındaki Büyük Londra Yangınından sonra tüm şehirdeki su hatlarına delikler açılarak bu deliklere yükseltici borular bağlandı ve ve bu boruların tahta vanalarla kapatılmış çıkış ağızları sokak seviyesine kadar çıkarıldılar. Bu sayede günümüzdeki yangın musluklarının ilk örnekleri yapılmış oldu. Onur EMİRZA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri