Dünyayı saran virüs salgınından dolayı içinde bulunduğumuz özel günler nedeniyle gerek dış dünya ile gerekse ülkemizde kendi içimizde, her alanda maddi veya manevi yardımlaşma ve dayanışma duygusunun ne denli önemli bir kültür ve insanlık olduğunu gördük.
Biz bu duyguları, ve paylaşımları genelde, ülkemizin veya dünyanın herhangi bir ülkesinde maruz kalınan insani dramlarda, savaşlarda, doğal afet vb. durumlarda yapardık, ama şimdi güçlü, güçsüz, zengin fakir demeden bütün dünya milletleri, insanlık aynı anda yapar olduk.
İnsanoğlu eşi, dostu, arkadaşları, çevresi ile bir bütündür. İnsan doğası gereği yalnız yaşayamaz, toplum içinde diğer insanlarla sürekli etkileşim halinde bulunmaktadır. İnsan bu etkileşim içerisinde karşılıklı olarak diğer insanlarla her anlamda alışverişte bulunur.
Tecrübelerine dayanarak birçok söz söyleyen atalarımız, yardımlaşma ve dayanışma hakkında da pek çok atasözü dile getirmişlerdir. “Bir elin nesi var, iki elin sesi var”, “Yalnız taş duvar olmaz; Ağaç yaprağıyla gürler gibi.”
Yardımlaşma ve dayanışma toplum fertlerinin sahip olması gereken en güzel özelliklerdendir. Bir arada yaşayan insanlar sürekli yardımlaşma içerisinde olursa hem daha mutlu, hem de daha huzurlu olurlar. Kapı komşun ile el ele vererek bir iş ortaya koymak kadar keyifli başka bir iş yoktur.
Günümüzde gelişen teknoloji ile,birlikte, insanlar sanal bir dünyada yaşamaya başlamış, sosyal ilişkileri git gide zayıf bir hal almıştı, artık değil yardımlaşmak, insanlar yan komşunun adını bile bilmemekte idi, ancak bu salgın tüm insanlığa, hem bireysel, hem de toplumsal olarak,yardımlaşmayı, dayanışmayı, daha hoşgörülü ve sağduyulu bir toplum olmak gerektiğini hatırlattı.
Toplumsal dayanışma; bir toplumun her bir bireyin yardımlaşması ve birlikte hareket etmesidir. Toplumsal dayanışma ülkelerin tarihi açısından oldukça önemlidir. Çünkü, dayanışmalar sayesinde toplumlar ve ülkeler kalkınır. Bir örnek Kurtuluş Savaşıdır. Kurtuluş savaşında Türk Milleti kaderine küsmemiş birlik ve beraberliklerini gösterip mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmemişlerdir. Bu azimleri sayesinde Ülke bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkelerin kalkınması ve dünya sıralamasının en üstüne taşınmasında en önemli etken toplumsal dayanışmadır, şimdi tekrar aynı ruhla hareket etmenin zamanıdır.
- İnsanların yardımlaşması sayesinde yardıma muhtaç kimselerin ihtiyaçları giderilir. Bu gibi yardımlar sayesinde muhtaç kimselerin yanlış hallerde bulunması önlenmiş olur.
- İnsanlar arasında sevgi ve muhabbet bağı kurulur. İnsanlar toplumda kötülerin yanında iyilerinde olduğunun bilincine varır.
-Hz. Muhammed, müslümanlara yardım etmelerini öğütlemiştir. Çünkü yardım ettikleri insanlar zor durumlarını aştıklarında kendileri de yardımlaşmanın tadına vardığı için yardım etmeye çalışır.
- Zekât, sadaka gibi yardımlar müslümanların aralarında birlik ve beraberliğin yaşandığının kanıtıdır. Sınıf farkının aşılmasına etkendir.
Mutlu toplumlar, sağlıklı toplumdan meydana gelir. Sağlık sıkıntıları olan insanların etrafındaki kimselerin yardımlarına gereksinimleri vardır. Bu nedenle toplumu oluşturan kişilerin birbirine yardım etmeleri şarttır. Maddi ve manevi olarak insanlar birbirleriyle yardımlaşırsa o toplum huzurlu ve mutlu olacaktır.