Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la bir araya gelen dünya otomotiv, gıda, finans ve ilaç devleri Türkiye'ye "güven tam, yatırıma devam" mesajı verdi. Firma temsilcileri darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının, Türkiye'nin geleceği ve ekonomisine olan inançlarını da kuvvetlendirdiğini dile getirdi.
REFORM PAKETİ GÜÇLENSİN
Bu güvenle yatırımlarını hız kesmeden sürdüreceklerini belirten yatırımcılar, reform paketinin uluslararası yatırımcılara yönelik yeni teşvik unsurlarını içerecek şekilde güçlendirilmesini istedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) organizasyonunda gerçekleşen buluşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yatırımcıların taleplerini içeren bir rapor sunuldu. Raporda, her yerde küresel rekabet gücünün ön plana çıkarılması vurgusu yapılırken, ekonomi reformlarına kesintisiz devam edilmesi talep edildi. Ekonomik reformlar alanında sıçramaya ihtiyaç olduğunu belirten iş dünyası, siyasi partiler arasındaki mutabakat zemininin devam etmesi çağrısı yaptı. Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik düzenlemelerin hızla yaşama geçirilmesi gerektiği belirtildi. Yüksek teknolojili yatırımlara pozitif ayrımcılık yapan bir vergi reformuna gidilmesi istendi. Kamu-özel sektör arasında diyalog mekanizması kurulması gerektiği vurgulandı.
YATIRIM İÇİN İKİNCİ HAMLE
Dün de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlığında toplandı. Vergi ve benzeri yüklerin azaltılması, yatırım izin sürelerinin kısaltılması, işgücü piyasasının rekabetçi hale getirilmesi konuları değerlendirildi.6.7 KİŞİ OTOMATİK OLARAK BES'LENECEK
Canikli , 15 Temmuz kalkışmasının etkilerinin minimum seviyede kalmasında, ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu sağduyulu ve rasyonel yaklaşımın etkili olduğunu söyledi. Canikli, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) 6.7 milyon kişinin otomatik olarak katılacağını ve 90 milyar liralık tasarrufun oluşacağını kaydetti.
HÜKÜMETTEN 6 KRİTİK SÖZ
1- Yatırım teşvik mekanizmaları gözden geçirilecek.
2- Küresel ekonomiye entegrasyon güçlenecek.
3- İşgücü piyasası rekabetçi hale gelecek.
4- Vergi yükü hafifleyecek.
5- Finansmana erişim kolay, güvenli olacak.
6- Ticari uyuşmazlıklar hızla çözülecek. Sabah