Yazılım en kısa tanımıyla, elektronik aygıtların nasıl çalışacağını söyleyen, belirli bir işi yapmasını sağlayan, elektronik aletlerin birbiri ile haberleşmesini sağlayan veriler ve komutlar bütünüdür.
Bir bilgisayarın iki ana unsuru olan donanım ve yazılım, fonksiyonel olabilimek adına birbirine bağlımlıdır. Yazılım, bir bilgisayarın fiziksel yönleri olan donanımın tam tersidir. Bir bilgisayarın değişken kısmı yazılım, değişken olmayan kısmı ise donanımdır.
Yazılım, bir elektronik aletin nasıl çalışması gerektiğini söyler. Bilgisayalar,cep telefonları, tabletler ve diğer akıllı cihazlar gibi cihazlarda çalışan uygulamalara, komut dosyalarına ve programlara atıfta bulunmak için kullanılan genel bir terimdir.
Yazılım Çeşitleri Nelerdir?
Yazılım, biz farkına çok fazla farkına varmasakta günlük hayatımızın her noktasında karşımıza çıkmaktadır. Sağlık, eğitim, e-ticaret, sanayi,üretim,pazarlama gibi sayısız alan ve sektörde yazılımı oluşturan kodlar ile harekte geçirilen araçlar kullanılmaktadır. Yazılımın kullanıldığı farklı alan ve sektör, farklı ihtiyaçlara karşılık vermesi amacıyla kullanılan cihaz ve alan için çeşitli yazılım türlerini ortaya çıkarmıştır. Bu yazılım çeşitleri şu şekildedir;
- Bilgisayar Yazılımları
Bilgisayar yazılımları, bilgisayarın doğru bir şekilde çalışmasını sağlayar. Bilgisayar donanımının çalışmasını ve işlevselleşmesini sağlayan komutlardan oluşan tüm programları bilgisayar yazılımı olarak tanımlayabilmekteyiz.
- Sistem Yazılımları
Sistem yazılımları, donanım ile uygulamalar arasındaki bağlantıyı kurmaktadır. Bilgisayarın ya da akıllı telefonun açıldığı andan kapandığı ana kadar kullandığı, donanım ve diğer yazılımların yönetimini sağlayan en temel yazılımlardır. En temel ve hazırlanması en zor yazılımlar bu grupta yer almaktadır. En başarılı sistem yazılımları olarak Windows, Android,IOS olarak örnek verebiliriz.
- Elektronik Yazılımlar
Elektronik yazılımlar, elektronik bir cihazın çalışmasını ve birden fazla işlemi aynı anda gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Bu yazılım çeşidi, hem sanayide kullanılan büyük makineler olarak hem de evde kullanılan küçük bir ev aleti olarak karşımızda çıkmaktadır.
Elektronik yazılımın bilgisayar yazılımdan farkı ise elektronik bir devre ve yapılacak işe bağlı olarak mekanik bir tasarıma ihtiyaç duymasıdır.
Nasıl Yazılımcı Olunur?
Günümüz dünyasında sürekli değişen ve gelişen teknoloji de yazılım hayatımızın her anında karşımıza çıkmaktadır.Yazılım sayesinde hepimizin hayatı oldukça kolaylaşmıştır.Bugüne gelinen dünyada,kullandığımız elektronik cihazlarda yazılımın olmadığını düşünmemek mümkün değildir. Bu yüzden, yazılım sektörü, son yıllarda en çok rağbet gören alan olarak karşımıza çıkmaktadır.
“Nasıl yazılımcı olunur?” sorusu yazılım,bilişim,dijital alanda çalışmak isteyen birçok insan tarafından merak edilmektedir. Yazılımcı olabilmek için üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümü tercih edilmelidir. Fakat yalnızca bu bölümleri tercih edenler değil, yazılım ve programcılık alanında eğitimler alan,kurslara katılan,sertifika almaya hak kazanan ve kendini bu alanda geliştiren insanlar da yazılımcı olabilmektedir. bu konuda kendini geliştirmek isteyen insanlar için tercih edilmektedir.
İzmir Yazılım Kursu
Yazılım alanında kendini geliştirmek isteyen kişiler için çeşitli bulunmaktadır. Yazılım veya bilgisayar mühendisliği okumayanlar için yazılım eğitimleri veya yazılım kursu son yıllarda oldukça fazla tercih edilmektedir.
Yazılım kursu fiyatları, eğitimin veya kursun içeriğine göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak herkesin ulaşabilirliği açısından olarak karşımıza çıkmaktadır.