İnsan oğlu yaşamak için tüketmek zorunda bu yaşamsal bir gereksinim.Ancak günümüz insanı artık şunu farketti ki tükettiklerimiz sınırlı, bugüne kadar var olanları kullandık ancak tükettiğimiz doğal varlıkları yenilemede başarılı olamadık.Artık gelecek için tehdit algılıyoruz kendimize sorular sormaya başladık dünya stokları bu tüketim hızına ne kadar dayanabilir.Önümüzde iki seçenek var ya daha az tüketerek bu süreci uzatmaya çalışacağız yada yeni kaynaklar yaratarak farklı tüketim alışkanlıkları kazanmalıyız.
Az tüketme seçeneği yeni bir tüketim ahlakı gerektiriyor bu da kolay değil aslında bir yandan insanları tüketime teşvik eden reklamlar ne kadar tüketirsen o kadar değerlisin baskıları küresel ekonominin dayattığı ekonomik anlayışlar.
Oysa dünyada çevre korumada değerli bir davranış insanlara şu mesajı veriyor 'Benim param var ama tüketmeye hakkım yok' bu anlayış sanırım gelecekte görünen birçok tehlikeyi önlemeye yönelik önemli bir adımdır.
Bakın TEMA Vakfı onursal başkanı Sayın Hayrettin Karaca ne diyor: 'Tüketimi körüklemek bir başka deyişle doğal kaynakları sömürmek demektir. İşte bu sebepten dolayıdır ki, biz çevreciler ekonomik kalkınma yerine sürdürülebilir bir yaşam modelini hedef almaktayız. Bu anlayışın temelinde paylaşma ve gerektiği kadar tüketme yer alır. Ben buna "yeni bir tüketim ahlakı" diyorum. Gerçek ihtiyaçlarımızı belirleyip, tüketim alışkanlıklarımızı bu çerçevede yeniden gözden geçirmeliyiz. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak adına bilinçli bir tüketici olmamız gerekmektedir. Vicdan sahibi kimseler olarak kendimize soralım; yeterli olması için daha ne kadarına sahip olmalıyım? Çoğu zaman göreceğiz ki, aslında hiç gerçek ihtiyaç duymamışız bile?
Unutmamak gerekir ki, olanın olmayana borcu vardır. Bu sorumluluk anlayışı içerisinde tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmenin, dünya sorunlar yumağına ivedi bir çözüm olacağı düşüncesindeyim.'
Evet tüketim anlayışlarımızı gözden geçirmeliyiz mutluluğu tüketimde değil doğal kaynakları korumada bulabiliriz. Doğal varlıklara karşı sorumluluğumuzu unutmamalıyız bu sorumluluk gelecek kuşaklara bırakacağımız yaşanabilir bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunacaktır. Hayatın her alanında yapabileceğimiz yeni davranış kalıplarımız var kendimizi topluma Kabul ettirmede tüketim alışkanlıklarımızla değil kültür sanat spor ve çalışma hayatımızdaki başarılarımızla sağlıyabiliriz.
Yazımı gene sayın Karaca"dan çarpıcı bir örnekle bitirmek istiyorum 'Bugün yaklaşık 1,2 milyar insan günlük 1 dolardan daha az bir gelirle yaşamak zorundadır. Başka bir çarpıcı veri ise, dünyadaki açlığın ve yetersiz beslenmenin tamamen ortadan kaldırılması için gerekli olan toplam tutar 19 milyar dolarken, makyaj malzemesine harcanan yıllık tutar 18 milyar dolar'dır. Günümüzde 1 milyar civarı insan açlıkla mücadele ederken, ABD'de kişi başına yıllık gıda harcaması 21.500 dolar seviyelerindedir ki, bu rakam toplam tüketim harcamalarının yüzde 13'üne denk düşmektedir.'
Kararı tüm tüketicilere bırakıyorum.