Dünyada 10 milyon olan kanser ölümlerinin 2020 yılında 17 milyona yükseleceği belirtilirken sadece Türkiye'de meme kanserinden ölümlerin 30 bin olduğuna dikkat çekildi
Bayanlar görülen meme kanseri hastalığının erken teşhisinin sağlanması için Sağlık İl Müdürlüğü tarafından 'Sağlığınız Parmaklarınızın Ucunda' eğitim çalışması başlatıldı. Mehmet Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi (KETEM)
öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde il genelinde görev yapan ebe ve hemşirelere 'meme kanserinde erken teşhis eğitimi' verildi. Ebe ve hemşirelere verilen eğitimle bayanların meme kanseri konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen eğitim çalışması İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Eğitim seminerinin açılış bölümüne Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu'da katıldı.
ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLMELİ
Kadınlarla sık diyalog içerisinde olan ebe ve hemşirelerin kapmayanın amacına ulaşmasında büyük önem taşıdığını kaydeden Kasapoğlu, "Meme kanseri ayı sebebiyle insanlara hastalığı hatırlatmak ve topluma erken teşhis alışkanlığı kazandırmak istiyoruz. Nasıl sabah kalktığımızda elimizi yüzümüzü yıkama, dişlerimizi fırçalamak bir alışkanlıksa, bu kanser hastalığına karşı kendi kendine kontrolü de alışkanlık haline getirmeliyiz. Onlara kendi kendilerine meme muayenesinin nasıl yapıldığını öğretmeyi hedefliyoruz. Bunu ebe ve hemşirelerimiz aracılığı ile yapacağız. Bu da insanların kansere yakalanmadan eğitilmesini, toplumunun sağlıklı yaşamasını sağlayacak" dedi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Kasapoğlu'nun konuşmasınnı ardından kürsüye çıkan KETEM Başkanı Mehmet Aydın Devlet Hastanesi
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Emine Akyazıcı, katılımcılara meme kanseri, erken teşhis yöntemleri ve taraması konusunda bilgi verdi. Meme kanserininin yüzde 70'nin sert, hareketsiz ağrısız kitleler
oluşturduğunu belirten Dr. Akyazıcı, şunları söyledi: "Bu hastalık, meme başında akıntı, geri çekilme, çatlamalar, yaralar sertlik, meme şeklinin bozulması, çukurlaşma, meme derisinde içeri çekilme, şişlik, kızarıklık ve koltuk altı lenf bezlerinde büyüme belirtileriyle ortaya çıkıyor. Bu belirtilerin bilinmesi ve sık sık kontrol edilmesi lazım. İşte hastalıkla mücadelede kendine kendine muayene bunlardı. Bu belirtilere dikkat edilmeli, şüpheli durum görüldüğünde ise hemen hekime başvurulmalıdır."
HER YIL 30 BİN KADIN MEME KANSERİ OLUYOR
Akyazıcı, dünyada 10 milyon olan kanser ölümlerinin 2020 yılında 17 milyona yükseleceğini, Türkiye'de sadece meme kanserinden ölümün 30 bin olduğunu söyledi. Tüm dünyada 10 milyon insanın kanserden etkilendiğini belirten Akyazıcı, çevresel kirlenme faktörleri, kötü yaşam koşulları, beslenme ve sigaraya bağlı kanserlerin hızla artacağını 2020 kanser tanısı konulan insan sayısının 17 milyona, 2050 yılında ise 24 milyona çıkacağını ileri sürdü. Akyazıcı ayrıca, 20 yaşından sonra her bayanın meme kanseri kontrolü yapması gerektiğini, el yöntemiyle bayanın kendi başına kontrol yapmasının erken teşhis için önemli olduğunu kaydetti.
Yaprak Koçer