YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Ardahan Üniversitesi'nin yeni öğretim dönemi açılışına katılmak üzere Ardahan'a geldi. Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Prof. Dr. Çetinsaya, üzerinde çalıştıkları yeni yükseköğretim yasa tasarısının içeriği hakkında detayları aktardı.
FİNALSAN ESNEKLİK İÇİNDE
Türkiye'nin yükseköğretim alanında gerek küresel eğilimlere ve 21. yüzyılın ihtiyaçlarına uygun olarak büyüdüğüne dikkat çeken Çetinsaya, mevcut yüksek öğretim sisteminin bu büyüme sürecinin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi ve kaliteli bir biçimde inşa edilmesi noktasında yeniden yapılandırılma ihtiyacı ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Çetinsaya, "Bu süreçte üniversitelerimizin çeşitliliğine, evrensel kalite standartlar içerisinde hareket edebilmesine, kurumsal özerklik ve hesap verebilirliğine, rekabet imkânlarının geliştirilmesine ve finansal esneklik içerisinde faaliyet gösterebilmelerine imkan tanıyacak bir sistem hedeflenmektedir" diye konuştu.Prof. Dr. Çetinsaya, yükseköğretim kurumlarının kurumsal olarak daha özerk, rekabete daha açık, daha esnek ve daha güçlü bir biçimde örgütlenebilmesinin önünü açacaklarını ifade ederek, üniversitelerin dünyadaki saygınlıklarının artması ve bölgesindeki zenginliklerden beslenen, dünyayla daha çok bütünleşen bir yapıya kavuşmasını istediklerini belirtti.Üniversitelerde bu çerçevede çeşitlendirilmiş eğitim tekniklerine imkân tanıyan bir yapı kurulduğunu da vurgulayan Çetinsaya, yüz yüze eğitim sistemini önemsemekle birlikte çeşitlendirilmiş uzaktan eğitim modellerine örgütlenmelerine de imkan tanıyan bir model tasarlandığını kaydetti.
"BİLİMİN AYDINLIĞINDA BİLİMİN IŞIĞINDA HUZURU GÖRMEK İSTİYORUZ"
Ardahan Üniversitesi Rektörü Ramazan Korkmaz ise, "Bilimin aydınlığında, bilimin ışığında huzuru görmek istiyoruz" diyerek şöyle devam etti:"Üniversiteler konjonktürel düşündükleri zaman kaybederler. Kendi kişisel yaşamımızda da birey olarak ta toplum olarak ta ne zaman ki konjonktürel davranırsak hep kaybettiğimizi hatırlamalıyız. Biz bu coğrafyada yaşıyorsak eğer, komşularımızla konjonktürel ilişki kurmamalıyız. Organize ilişkiler kurmalıyız, ebedi ilişkiler kurmalıyız. Bu toprakların ruhuna bu toprakların köküne ve bu toprakların varlığına uygun ilişkiler kurmalıyız. Bu bizim borcumuzdur, bundan kaçamayız. Bu topraklar yüz yıllarca savaş gördü, yıkım gördü, zulüm gördü, artık bu topraklar huzuru görmek istiyor. Bilimin aydınlığında, bilimin ışığında huzuru görmek istiyor. Ardahan Üniversitesi ülkemizin bu son noktasında huzurun sayesinde karıştığı bir ışıktır, bir meşaledir" dedi.