Bundan önceki yazılarımda, milletvekili ve bakanların seçim bölgelerindeki futbol takımlarına verdikleri desteği örnekleyen bir yazı yazmıştım. Tabiki rekabet ettiğimiz takımların arkalarındaki siyasi güç, sadece vekillerle sınırlı değil. Belediye başkanları, valiler, sivil toplum örgütleri ve şehir dinamikleri el ele verip kent takımlarını ayakta tutmayı başarıyorlar. İşte örnekleri :
BOLU : Bolu belediyesi, Boluspor'a aylık 200.000 ytl yardım sağlıyor. Ayrıca zaman zaman Milli Piyango İdaresi ile yapılan anlaşmalarla Boluspor için yapılan piyangolarla takıma ek gelir yaratılıyor. Satın aldıkları otobüsün ücretinin yarısını valilik karşıladı.
TRABZON : HES projesini anlatmaya gerek yok sanırım, yıllık 12 trilyonu cebine koyan Trabzonspor , bu süreçte AKP-CHP-MHP-DP-SP partileri Trabzon il başkanlarından sonsuz destek almışlardı. Demekki neymiş, herşey para yardımı demek değilmiş. Belediye başkanları da bu sezon 500 kombine satın aldı.
GİRESUN : Geçtiğimiz sezon Giresun Belediyesi, Giresunspor'un yaşadığı kritik süreçte takıma 20.000 tl galibiyet primi yardımında bulunmuştu.,
ESKİŞEHİR: Eskişehir valisi Kadir Çalışıcı, geçtiğimiz sezon 25 tl'ye satılan açık tribün biletlerinin fiyatını 10 liraya indirtmiş ve kalan zararın valilik tarafından ödeneceğini söylemişti. CHP milletvekili Murat Sönmez'de Eskişehirspor'un maruz kaldığı hakem hatalarını meclise taşımıştı.
ANKARA: Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Melih Gökçek'in yardımlarıyla iyi bir yönetim kuruldu, Ankaragücü-Ankaraspor birleşmesinde sona yaklaşıldı.
ADANA : Aytaç Durak periyodik olarak iki Adana takımına da 150.000 tl'lik yardımlarda bulunuyor.
KASIMPAŞA : Bir semt takımı olan Kasımpaşa'ya belediye tarafından otopark hibe edildi.
KARŞIYAKA : Belediye başkanı Cevat Durak, KSK'daki kulüp çalışanlarının sigorta primlerini ve maaşlarını ödüyor.Eminyet müdürünün kişisel çabaları ile Ankaraspor'dan oyuncu kiraladılar.
DİYARBAKIR : Geçtiğimiz sezon transfer ettikleri birçok oyuncunun aldığı çekte valilik imzası var.
KAYSERİ : Belediye stada ücretsiz ulaşım sağlıyor, zaman zaman belediye çalışanlarına bilet dağıtımı yapılıyor.
BURSA : Belediye takıma 5 yıldızlık Özlüce Tesislerini kazandırdı, deplasman masrafları valilik tarafından karşılanıyor.
ÇORUM : Otoparkları belediye tarafından hibe edildi.
BUCA : Bir önceki belediye başkanı, takıma tesisler,stadyum ve düğün salonu yaparak gelirlerini Bucaspor'a bıraktı.
ELAZIĞ : Zaman zaman MÜSİAD Elazığ şubesinden maddi destek alıyorlar. Valilik ve belediyenin ortak katılımı ile geçtiğimiz sene 100.000 tl yardımda bulunuldu.
ORDU : Valilik, kombine alımına öncülük ediyor. 5000 tl'lik kombine aldılar.
TARSUS : Sebze ve meyve hali esnafı sezon başında 150.000 tl'lik destekte bulundu.
ANTALYA : Belediye reklam panosu gelirlerini Antalyaspor'a hibe etti.
vs vs vs ... Bu örnekler uzar gider, araştırıp bulduğum haberler bunlar. Bütün takımlar, yerel yönetimlerin ve valiliklerin sırtına binmiş giderken Samsun'da işler tam tersi istikamette. Belediyelere yollanan kombineler geri geliyor, valilik desen aynı. Peki bu takımlarla nasıl rekabet edeceğiz , nasıl haksız rekabeti ortadan kaldıracağız ? Bizim yerel ekabirde hep bir ağızdan seslenir bazı bazı :" Samsun marka şehirdir, Samsunspor bu kentin marka değeridir, yeri süper lig değildir."
Hadi canım sende ...
Yerel Yönetimlerin Kent Takımlarına Etkileri
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.