Yerli 'Likopen' domatesler yok satıyor

İsrail'den ithal edilen domates tohumlarına alternatif olarak geliştirilen yüzde 100 yerli "Yerlikaya" tohumlarından çıkan ve kansere yakalanma riskini azalttığı iddia edilen likopen domatesler yok satıyor

İsrail'den ithal edilen domates tohumlarına alternatif olarak geliştirilen yüzde 100 yerli "Yerlikaya" tohumlarından çıkan ve kansere yakalanma riskini azalttığı iddia edilen likopen maddesinin yoğun olarak bulunduğu domatesler, vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Çumra Domates Üreticileri Kooperatifi İkinci Başkanı Mevlüt Demirci, yaptığı açıklamada, İsrail tohumlarına alternatif olarak bir firma tarafından geliştirilen "Yerlikaya" isminde, yüzde 100 yerli domates tohumlarının ilk defa bu yıl ekimini yaptıklarını anımsattı. Çok iyi sonuçlar aldıkları domateslerin rengi, lezzeti, kokusu ve uzun raf ömrü açısından İsrail tohumlarından yetişen domateslerden çok daha iyi olduğunu dile getiren Demirci, domateslerde yapılan analizlerde likopenin, İsrail tohumundan yetişen domateslerdekine oranla çok daha fazla çıktığının belirlendiğini, bunun da domateslere ilgiyi artırdığını bildirdi. Demirci, birçok üretici ve vatandaşın kendilerini arayarak bu domateslerden satın almak istediklerini belirttiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Türkiye'nin dört bir tarafından bize telefonlar gelmeye başladı. Özellikle kanser hastaları ve yakınları bizden ısrarla bu domateslerden istediler. İhracatçı firmalardan da gelecek yılın ürünleri için şimdiden yoğun talepler aldık. Kısa süre içinde ürünlerimizin tamamı tükendi. Bu yıl 20 tonluk deneme üretimi yapmıştık. Yoğun talep nedeniyle üretimi gelecek yıl 1000 tona çıkaracağız." Demirci, ilçede bu yıl 3 bin domates fidesi diktiklerini, gelen yoğun talep üzerine bu rakamı gelecek yıl 300 bine çıkaracaklarını bildirdi. "Yerlikaya" tohumlarını üreten Multi Tarım Limited Şirketi'nin İç Anadolu Bölge Sorumlusu Onur Karapıçak da, içindeki likopen maddesinin diğer cinslerden 4 kat daha fazla çıktığı belirlenen domateslerden üretmek isteyenlerin Yerlikaya tohumlarına büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Yerlikaya tohumlarının üretimine 2 yıl önce başladıklarını, ilk defa geçen yıl ticari amaçla sattıklarını dile getiren Karapıçak, özellikle likopen fazlalığı, dayanıklılığı ve verimi dolayısıyla üreticilerin bu tohumlardan satın almak istediğini sözlerine ekledi.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Doç. Dr. Mehmet Artaç, likopen denilen maddenin kanserin önlenmesinde faydalı olabileceğine dair yurt içi ve yurt dışında birçok yayın olduğunu belirtmişti. Bu araştırmalardan birini yapan ve ABD'de kanser araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Ömer Küçük de, prostat kanseri olan 15 kişiye üç hafta, günde 30 miligram likopen vererek tümörlerini küçültmüştü.

ÜLKE GENELİ Haberleri