Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü'nce, 'Hepatiti Bilin; Şimdi Harekete Geçin' temasıyla kutlanan Dünya Hepatit Günü dolayısıyla açıklama yapan Kadir Çağlar Çatak, "Hepatit, en basit anlamıyla karaciğerin iltihabıdır ve pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Bu nedenlerin başında viral enfeksiyonlar gelmektedir. Viral hepatitlere sebep olan farklı hepatitin virüs tipleri A, B, C, D ve E bulunmaktadır" dedi.
'BİLGİLENİN, KORUNUN'
Hepatit B, C ve D virüs tiplerinin kronik karaciğer hastalıklarına yol açtığını aktaran Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Çağlar Çatak, şunları kaydetti:
"Dünyada yılda 1,4 milyon insanın bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin ediliyor. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrıca bir öneme sahiptir. Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin yani her 3 kişiden birisinin Hepatit B, 185 milyondan fazla kişinin ise Hepatit C ile enfekte olduğu tahmin ediliyor. Hepatit B ve Hepatit C, kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla, sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi müdahalelerle, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla, yine sterilize edilmemiş araçlarla dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla, doğum nedeniyle ve güvenli olmayan cinsel ilişkiyle bulaşabilir. Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmamaktadır, ancak tedavisi mevcuttur. Korunma önlemleri hastalıkla mücadelede önem taşır. Bu nedenle herkesin bu hastalığı bilip korunması gerekir." (DHA)