Yılda 380 bin kişi kalp krizi geçiriyor

"Günde içilen bir paket sigara ile kalp geçirme riski 3 ile 5 kat artmaktadır."

ALMANYA'nın Münih kentindeki Schwabing Kliniği'nde Türkler için hazırlanan sağlık bilgilendirme toplantıları bünyesinde konuşan Kardiyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Stefan Sack, "Almanya'da yılda yaklaşık 380 bin kişi kalp krizinden yaşamını yitirmektedir. Kalp krizi şüpheniz olduğundan saniye bile geçirmeden ilk yardımı arayın, çünkü kalp krizinde ölümlerin dört biri gecikmeler yüzünden olmaktadır ve maalesef bunların dört biri daha kliniğe kaldırılırken yolda yaşamını yitirmektedir. Kalp krizi anında her saniye önemlidir. Kalbinizde bir ağrı hissediyorsanız, gece ise sabahı, hafta sonu ise pazartesiyi beklemeyin hemen en yakın kliniğe baş vurun" dedi.

KALP, HAFTADA BİR HAVUZ DOLUSU KAN POMPALIYOR

İnsan kalbinin yükünü rakamlarla anlatan Profesör Sack, "İnsan kalbi günde 7 bin, yılda 2 milyon 600 bin ve ortalama yaşam boyunca 200 milyon litre kan pompalamaktadır. Yani, kalbin bir haftada pompaladığı kanla bir yüzme havuzu doldurulabilir. Gece gündüz 24 saat ömür boyu çalışan bu organımızı korumak için elimizden geleni yapmalıyız. Günümüzde, 40 yaş altı ölümlerin yüzde 40'ı kalp krizinden olmaktadır" dedi.

TÜRKLER YAĞLI YEMEK YİYOR

"Almanya'da yaşayan Türklerin çok yağlı yemek yedikleri bilinmektedir" diyen Prof. Dr. Sack şunları söyledi: "Üzülerek söylüyorum ki Türk hemşehrilerimizi, yemek alışkanlıkları, ağır işlerde çalışmaları ve ana vatandan uzakta yaşamanın getirdiği ruhsal stres nedeniyle Almanlara oranla daha fazla kalp krizi geçirmeye yatkınlar."

KALBİN BAŞ DÜŞMANI SİGARA

Kalp krizi geçirme rizikolarının başında sigara içmek geldiğini söyleyen Prof. Dr. Stefan Sack, "Günde içilen bir paket sigara ile kalp geçirme rizikosu 3 ile 5 kat artmaktadır. Her tek bir sigara yaşamı 8 ile 10 dakika azaltmaktadır. Az sigara içmek kanser rizikosunu azaltabilir, ama kalp krizi rizikosunu azaltmaz. Hiç içmemek gereklidir. Bu durumdan pasif içiciler de tehlike altındadır. Sigarayı bırakmakla kalp krizinden ölüm olasılığını yüzde 50 azaltabiliriz. Sigarayı bırakan bir insan ancak 2 ile 5 yıl sonra normal yaşam beklentisine girebilir, çünkü vücutta sigaranın yol açtığı zarar ancak bu kadar sürede yok edilebiliyor" diye konuştu. (DHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri