Gerçek dostluk zor günlerde uzanan yardım elidir. Samsun'da Komşusu aç iken tok yatmayan,kıtalar arası yardımlaşmada köprü görevi üstlenen bir dost. Bir dernek.''Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği(DOST-DER)...
Kişilerin kira, gıda gibi gereksinimleri olduğu gibi doğa, çevre ile ilgili, sosyal hayat gibi ihtiyaçları da var Kimi çocuk için okulda kullanacağı defter kalem ihtiyaç olabilir, diğer yandan başka bir çocuğun binebileceği bir bisiklet ondan daha fazla, daha önemli, daha öncelikli bir ihtiyaç durumuna gelebilir diyen DOST-DER Başkanı Hüseyin Mutlu bu haftaki Pazar Sohbetimizin konuğu oldu.
Mutlu ile keyifli bir sohbet gerçekleştiren Anıl OLFAZ derneğin faaliyetleri ve yardımların nasıl ulaştırıldığı ile ilgili merak edilen herşeyi siz değerli okuyucularımız için sordu. Haftalık 'Pazar Sohbeti' yazı dizimizde DOSTER Başkanı Hüseyin Mutlu bu haftaki konuğumuz oluyor.
Şehirler, Ülkeler hatta Kıtalar Arası yardımlaşma da ve dayanışma da köprü görevini üstlenmeye çalışan DOSTDER'in faaliyetlerini Başkan Mutlu'dan kısaca öğreniyor ve siz değerli okuyucularımızın bilgilerine arz ediyoruz
Anıl OLFAZ: Derneğimizi kısaca tanıtıp vizyonunu açıklar mısınız?
Hüseyin Mutlu: DOSTDER Samsun'dur. Derneğin şubesi yoktur. Toplumun sorunlarıyla ilgilenmek, eğitim, kültür, sanat, sosyal Yardımlaşma konularında projeler üretmek ve uygulamak. Bireyin yaşam seviyesini yükselterek sosyal adalete toplumsal barışa katkıda bulunmak., Derneğimiz herhangi bir partinin, cemaatin, grubun emirleri yada görüşleri doğrultusunda hareket eden bir dernek değildir. Devletin hiç bir kurumunun güdümü ve emri altında olmayan, fakat yardımlaşma konusunda tüm STK'lar ve devlet kurumlarıyla paralel çalışan bir dernektir. Dünya insanının hayatının tüm boyutlarında ihtiyacı olabilecek her şeyi giderebilmek yönünde çalışmaları, gayreti ve bu paralelde altyapısı olan bir dernek. Bunları söylerken, böyle bir gücümüz olduğunu değil, bu yolda olabildiğince gücümüzle mücadele, aracılık ettiğimizi söyleyebilirim.
Anıl OLFAZ: Dernek faaliyetlerin ve amaçlarını detaylı olarak anlatır mısınız
Hüseyin Mutlu: Dernek amacını gerçekleştirmek için. Kimsesiz, dul, yetim, öksüz, sokak çocukları, sokakta kalmış her yaşta insanı, yurdundan ayrı kalmışları, mültecileri,yolda kalmışları himaye eder ve her türlü ayni ve nakdi yardım yapar. Bu amaca katkı sağlayacak huzur evi, barınma evi, sığınma evi, aşevi, kreş, misafirhane ve sair tesisleri kurar, işletir ve bu tür müesseselere her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunur. İkincisi İhtiyaç sahibi Türk ve yabancı uyruklu öğrencilere yurt içi ve yurt dışı her türlü eğitim ve öğretim yardımı yapar. Bu amaca katkı sağlayacak yurt, kütüphane, dershane, etüt evleri, kurs, enstitü, ilmi araştırma ve geliştirme merkezleri, her kademede okullar açar ve bu tür müesseselere her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunur.
Üçüncüsü, Yangın, sel, deprem, erozyon, çökme gibi doğal âfetlerde arama ve kurtarma çalışmalarında bulunur ve bunlar için ekipler oluşturur. Sel, deprem, yangın, heyelan, vesair her türlü afete maruz kalan afetzedelerin ihtiyaçları olan maddi ve manevi her türlü yardımda bulunur.Bu maksatla afet hallerinde görevlendirmek üzere ekipler hazırlar ve gerekli oları ihtiyaç malzemesini hazır bulunduracak depolama faaliyeti yapar.İhtiyaç sahiplerine sağlık anlamında her türlü katkıda bulunuyoruz Sağlık yardımına ihtiyacı olan fakir hastaları tedavi ettirir, doğum, hastalık ve kaza hallerinde her türlü ilaç, medikal malzeme ve tedavi masraflarına katkıda bulunur, yurt içinde ve yurt dışında tedavilerini yaptırır. Kan bağışı için kampanya yapar. Engellilere ve engellilerle ilgili kuruluşlara cihaz ve malzeme yardımında bulunur. Sahipsiz kimselere ölüm halinde cenaze kaldırma desteği sağlar. Bu amaca katkı sağlayacak dispanser, klinik, doğumevi, hastane, gezici sağlık ekibi, sağlık kabini, eczane ve benzeri tesisler kurar veya kuranlara yardımda bulunur. Koruyucu sağlık hizmetleri, hasta nakli hizmetleri yapar. Fakir ve kimsesizlere sünnet, nişan, düğün, maddi yardım vesaire konularındaki ihtiyaçlarında yardımlarda bulunur. İhtiyaç sahiplerine gıda, giyim, iş kurma, yakacak, kira, barınma, konut, ev eşyası vesaire yardımlar yapar. Derneğin amaçlarına hizmet edecek ilmî, hayrı ve ticari müesseseler ile vakıflar kurar, ayrıca diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulmuş müesseseler,dernekler ve vakıflarla işbirliği yapar. Kendi bünyesinde rehberlik servisi ve eğitim kursları açar, danışmanlar istihdam eder. Bunlarla ücretli veya ücretsiz iş akdi yapar.
Derneğin faaliyetlerinde aktif olarak çalışabilecek olanlara, karşılıklı ve karşılıksız burs verir
Derneğe gelir temin etmek ve / veya tanıtım amacı ile fuarlar, kermesler, sergiler, geziler, konserler ve benzeri sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunur veya bu tür faaliyetlere katılır. Yapacağı yardımları temin için gerektiğinde bunların üretimini yapar. Amaçlan doğrultusunda ülkemiz ve milletimiz adına faydalı olabilecek her konuda faaliyette bulunmak üzere ülkemizdeki ve yabancı ülkelerdeki ulusal ve uluslar arası kuruluşlarla, ülkemizde ve uluslar arası alanda beraberlik ve işbirliğinde bulunur. Ulusal ve uluslar arası ilmi toplantı ve konferanslar tertipler, kongre ve konferanslara katılır, ilim adamları veya üniversiteler ile işbirliği halinde araştırmalar yaptırarak, raporlar hazırlattırır, toplumun ve ilgililerin istifadesine sunar. Faaliyet alanları ile ilgili yarışmalar düzenler, ödüller verir.İkametgah veya dernek faaliyetlerinde kullanılmak üzere gayrimenkul ihtiyacı hasıl olması halinde ilgili kanun ve tüzükte belirtilen prosedürleri tamamlayarak mülk edinir. Derneğin faaliyetlerinde aktif olarak çalışabilecek olanlara, karşılıklı ve karşılıksız burs verir. İnsan varlığının devam etmesi için gerekli olan tabiatın korunması amacı ile her türlü canlı ve cansız varlığın doğal denge içinde himayesine matuf faaliyetler yapar, yapılan faaliyetlere katkılar sağlar veya bizzat katılır. Amaçta belirtilen yardımları yazılı ve görsel yayınlar yoluyla kamuoyunun dikkatine sunar, bu insani konuya
dikkat çekmek maksadı ile toplumsal dayanışmayı teşvik eden, milli ve manevi değerlere uygun basılı, sesli yada görüntülü yayınlar yapar veya yaptırır. Ayrıca bu amaca hizmet edecek matbuat, sinema filmi, televizyon filmi, reklâm filmi, tiyatro eseri, gibi kültür ve sanat faaliyetleri yapar veya yaptırır. Amacını gerçekleştirecek tüm çalışmalarında Internet ortamından istifade eder. Dernek adına bildiri, beyanname vererek, gazete, dergi vs. süreli/süresiz benzeri yayınlar çıkarır. İlgili olduğu sorunlar ve konular üzerine raporlar çıkartır ve yayınlar.
Sosyal barışı artırıcı her türlü sportif faaliyetler, yarışmalar düzenler.
Yol, köprü, çeşme, su şebekesi, dinlenme yeri, oyun parkı, okul, sosyal ve kültürel tesisler, ibadethane vb. yapıları yaptırır ve tamir işlerini üstlenir veya yapılmasına yardımcı olur. Dernek, diğer dernek yada vakıflarla, işbu amaç ve faaliyet konularını gerçekleştirmeye doğrudan veya dolaylı katkıda bulunabilecek iktisadi işbirliği çerçevesinde sözleşmeler yapar; tanıtım, bilgilendirme toplantıları yapar, reklam kampanyaları düzenler ve bunları kamuoyuna basın ve yayın yolu ile duyurur. Yapacağı görsel ve yazılı yayınlarda, adına açacağı veya açtıracağı Internet sitelerinde derneğe yapılacak bağış karşılığı reklamlar alır, bu yönde gerçek ve tüzel üçüncü kişiler ile anlaşmalar yapar; derneğin aynı amaç ve konusuna sahip diğer dernek ve vakıflar ile alınacak bağışların paylaşımı konusunda anlaşmalar yapar.
Derneğe bağış olarak gelen tarihi kıymeti haiz, antika özelliği taşıyan ve yardım malzemesi olarak değerlendirilemeyecek türdeki eşyaları, geliri Dernek amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere, müzayede veya teklif almak suretiyle satışa çıkarır. Sosyal barışı artırıcı her türlü sportif faaliyetler, yarışmalar düzenler. Amacını gerçekleştirmek için günün şartlarına göre kanun ve yönetmelikler dahilinde burada bahsedilmeyen her türlü faaliyetlerde bulunur. Yurt içi veya yurt dışı şubeler veya temsilcilikler açabilir.
Anıl OLFAZ : Yardım ulaştırmada önceliğiniz nerelerdir? Kitlelere yada bireylere , yardım götürmede öncelikleri nasıl oluşturuyorsunuz ?
Hüseyin Mutlu : 'Yanı başında komşusu aç iken kendi dok yatmamak' yönünde düşüncesi olan bir dernek olduğumuz iddia ediyorsak önceliğimiz yerel yöndedir. Samsun'un, yakın komşunun, yakın akrabaların ihtiyaçlarını giderme çalışmalarımız önceliklidir. Kıtalar arasında yardım götürmede bir köprü olan DOSTDER uzak ülkelere yardım götürürken gözünün önündeki yardıma muhtaç kişileri görmezden gelemez.
Kişilerin kira, gıda gibi gereksinimleri olduğu gibi doğa ve çevre ile ilgili sosyal hayatla gibi ihtiyaçları da var Kimi çocuk için okulda kullanacağı defter kalem ihtiyaç olabilir ama diğer yandan başka bir çocuğun binebileceği bir bisiklet ondan daha fazla, daha önemli, daha öncelikli bir ihtiyaç durumuna gelebilir Halkın, toplumun ihtiyaçlarının, yoksulun ihtiyacının barınma, gıda gibi temel ihtiyaçlarla görmememiz lazım. Gıda, barınma gibi temel ihtiyaçların çözüldüğünde insanların tüm sorunlarını çözdüğünüz, onların mutlu olduğunu, onların gelecekleri için yeterli bir alt yapıyı oluşturduğunu sanmamak lazım. Bunun için günlük, haftalık, aylık, mevsimlik onlarca alanda etkinlikler, programlar, dersler, sempozyumlar, kurslar düzenliyoruz .
Anıl OLFAZ: Kıtalar arası derken nasıl yani. Örnek verirsek nerelere ulaştı DOSTDER?
Hüseyin Mutlu : Pakistan, Çad, Somali, Sudan, Tanzanya, Filistin. Örneğin Ruanda'ya gittik. Oradan eğitim ile ilgili bir talep geldi. Nüfusun yüzde on beşi Müslüman olan bir ülke. Zamanında milyonlarca Müslüman palalarla kesildiği bir ülke. Öyle bir yerde Müslümanlar kendilerince var olma mücadelesi içerisindeler. Biz oraya 'kurban kesme çalışması' kapsamında gittik. Ama orada bu ihtiyacın daha ötesinde bir eksiklik vardı. Eğitim ile ilgili hiçbir çalışma yapamıyorlar. Biz oraya bilgisayar, büro, eğitim kurumları, kuran kursları oluşturma yönünde altyapı çalışmaları yaptık. Burası çok önemli ..Bir yandan Alaçamda sekiz yetimli ailenin ihtiyaçlarını gideriyoruz diğer yandan çoğu kimsenin ismini bile duymadığı ülkelerdeki insanlara, Pakistan, Çad, Somali, Sudan, Tanzanya, Filistin'deki insanlara yardım götürüyoruz.. Samsun'da 40 yakın yetimimiz var, Gazzede, Sudan'da bir çok ülkede ilgilendiğimiz, destek olduğumuz yetimlerimizde var Nerede olursa olsun onlar bir yetimimiz, bizim kutsal emanetlerimiz
Anıl OLFAZ : Cevabını bildiğim ve okuyucularında öğrenmesini istediğim bir soru sormak istiyorum. Yardım toplamada yöntemleriniz neler?
TOPLAYICI BİR DERNEK DEĞİLİZ , SOSYAL VE MANEVİ BİNANIN OLUŞMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR İÇERİSİNDEYİZ
Hüseyin Mutlu : Biz toplama yapmıyoruz. DOSTDER, hayır yapmanın durumunu izah ediyor, gerekliliğini ifade ediyoruz Bununla ilgili eğitim, bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz Ondan sonrası kişinin kendi inisiyatifine, durumuna bağlı. DOSTDER kimsenin kapısına giderek ''Filanca yerde yetim var, ihtiyaç var, buraya şu kadar yardım edeceksin demiyor. Onun yerine halka yetime sahip çıkılmanın lazımlığını, o yetimin kutsal bir emanet olduğunu anlatıyor Geresi kişilerin kendisine kalmış bir şey. Bizler bu yönde hassasiyetleri oluşturmaya çalışıyoruz. Bizler Ruanda'ya, Filistin'e, Pakistan'a , Sudan'a ve Türkiye'deki, tüm şehirlere yardım götürürken pratikte kendi fiilimiz ama buraya giden yardımları için hassasiyet oluşturmak için derneğimizde onlarca eğitim çalışmaları, seminerler,dersler, hatta sempozyumlar düzenliyoruz. Bu programlarla ulaştığımız kişilerde duyarlılık oluşturarak Komşusu açken, kendi dok yatmamak bilincini göstermesini ; bunu da yakın çevresinde uygulaması, kendi mahallesindeki yoksula, ihtiyaç sahibine kendi bakacak. Bu şekilde çalışmalar yapıyoruz ki dayanışma faaliyetleri günü birlik olmasını Artarak devamlılık sağlasın. Bu bilincin somut şekilde oluşmasıda bizleri sevindiriyor. Çünkü bir müddet sonra gruplar halinde yada birey olarak DOSTDER'e müracaatlar yaparak ''bizler neler yapabiliriz, yardım için nasıl katkımız olabilir' diyorlar. Sosyal ve manevi binanın oluşması yönünde ciddi çalışmalar yapıyoruz.
DOSTDER YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA KONUSUNDA ONLARCA ALANDA PROGRAMLAR DÜZENLEYEREK BİNLERCE KİŞİYE ULAŞIYOR
DOSTDER'DE KENDİNİZE UYGUN BİR PROJE MUTLAKA VARDIR. NELER Mİ ?
Haftalık Eğitim Faaliyetleri , Tefsir Okumaları. , İslam Tarihi Dersleri, Peygamberler Tarihi Dersleri, , Kitap Tahlilleri, Analı-Kızlı Program, Kadınlara Tefsir Okumaları, Aylık Eğitim Faaliyetleri; Kadınlarla Hasbihal, Kadınlara Fıkıh Dersleri., Psikiyatri Günleri, Arapça Dil Eğitimi I. Kademe, İlahiyat Önlisans Arapça Dersleri, Osmanlıca Kursları, İngilizce Kursları, Bilgisayar Kursları, Grafik ve Web Tasarım Kursları, Üniversiteye Haz. Matematik Etütleri, Yaz Okulları, Kuran-ı Kerim Meal Yarışması. Tüm bunların yanı sıra AB Destekli çeşitli sektörlerde kalifiye elaman yetiştirme kursları; Beyaz Önlük Eczane Yardımcı Personeli Eğitimi, Mobilya Mağazası Satış Temsilcisi Eğitimi.
Liderlik Kursları. , AB Proje Hazırlama Kursları, Öğren, Öğret, Dost Ol Mahalle Çalışmaları, Felsefe, Tarih, Edebiyat Okumaları, Seminer ve Konferanslar (Hukuk, Sağlık, Ekonomi, Siyaset), Hat Çalışmaları, Tezhib Çalışmaları, Ebru Çalışmaları, Ney Üflemeleri, Fotoğrafcılık Kursları, Sinema Günleri, Doğa Yürüyüşleri, Satranç Eğitimi, Voleybol ve Futbol Turnuvaları, 'Yeni Anayasa Platformu' Katkı Çalışması, 'Kuranı Anlama Platformu' Katkı Çalışması,