içerisinde yer alan yolluk giriş bölgesi belirlenmelidir. Giriş bölgesi belirlendikten sonra yolluk giriş tasarımı ve geometrisi belirlenir. Belirlenen yolluk giriş bölgesi, giriş tasarımını etkileyen en önemli faktördür.
Tek gözlü kalıplar ya da tek parça baskılarda direkt besleme yöntemi kullanılmaktadır. Bu durumda nozzle ergimiş plastiği direkt baskıya gönderir. Bu durumda yolluk sistemine ihtiyaç duyulmamaktadır. Kontel.org yolluk giriş sistemi tipleri şu şekildedir.
Kenar Yolluk Girişi
En basit yolluk giriş şeklidir. Oldukça kolay bir şekilde işlenebilmektedir. Ancak kullanım alanı oldukça sınırlıdır. Bunun nedeni ise kalıp doldurma işlemini yeterince iyi gerçekleştirememesidir. Bu giriş üretilecek olan parçada kalite ve estetik aranmadığı işlemlerde kullanılır.
Fan Yolluk Girişi
Kenar yolluk girişinin geliştirilmiş halidir. İnce parçaların doldurulmasında kullanılmaktadır. Erimiş plastik kapıdan yayılarak girer, böylece kalıp doldurma işlemi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.
Diyafram Kapı Yolluk Girişi
Diyafram ve disk kapı silindir şeklindeki ya da içi boş parçalarda kaynak kuvveti istendiği zaman kullanılmaktadır.
Halka Kapı Yolluk Girişi
Genellikle silindirik şeklindeki ve iç çapın boyutunun dış çaptan daha önemli olduğu parçalarda kullanılır.
Yolluk Kapı Yolluk Girişi
Sıcak yolluk sistemleri yolluk kapı girişi, baskının diyafram ve halka kapıya oranla çok daha fazla olduğunda kullanılır.
Tünel Ya Da Dalgıç Yolluk Girişi
Kontel Sitesi tünel kapı, baskı sonrası parçanın otomatik olarak kopmasına imkan sağlamaktadır.
İğne Yolluk Girişi
Üç plakalı kalıplar için ve katkısız plastikler için kullanılır.
Kulaklı Kapı Yolluk Girişi
Sıcak yolluk sistemleri kulaklı kapı yolluk girişi plastiğin kalıp içerisinde yılan şeklinde akmasını azaltır.
Kaynak: