Yorgunluk, 'deveci'de rekolteyi düşürecek

Bursa'nın önemli tarım ürünlerinden deveci armudunda rekoltenin, geçen yıl alınan yüksek verime bağlı ortaya çıkan ''yorgunluk'' nedeniyle düşeceği açıklandı.

Sert, gevrek ve sulu olmasının yanı sıra iri görüntüsüyle dikkati çeken, Bursa'nın önemli tarımsal ürünlerinden deveci armudunda rekoltenin, geçen yıl alınan yüksek verime bağlı ortaya çıkan ''yorgunluk'' nedeniyle düşeceği bildirildi. Bursa Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, yaptığı açıklamada, kış aylarının sert geçmesi nedeniyle bazı tarım ürünlerinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Özellikle deveci armudunda bu olumsuz etkinin rekolteye yansıyacağını dile getiren Akçalar, bununla birlikte ağaçlardaki yorgunluğun da üretim düşüşünde etkili olacağını anlattı.

Geçen yıl deveci armudundan fazla ürün elde edildiğini dile getiren Akçalar, şöyle devam etti: ''Neredeyse ağaçların dalları ürün çokluğundan yerlere değiyordu. Bu durum, ağaçları yordu. Üstüne bir de bu yıl kışın sert geçmesi eklendi. Bu yıl deveci armudunda üretim çok iyi olmayacak. Yarı yarıya yakın bir rekolte düşüşü bekliyoruz. Geçen yıl yaklaşık 50 bin ton deveci armudu yetiştirildi. Bu yıl ise 30 bin ton civarında hasat bekliyoruz. Bu fiyatlara da etki yapacak. Geçen yıl kilogramı 1-1,5 lira arasında olan fiyatlar, 2 lirayı geçer diye tahmin ediyoruz.'' Akçalar, bu ürünün görüntüsü, iriliği ve lezzetiyle diğer armut çeşitlerinden farklı olduğunu belirterek, ''Yetişkin bir deveci armudu ağacında bir sezonda 400 kiloya kadar ürün yetişebilmektedir. Bu, öyle her yerde de kolay kolay yetişen bir ürün değil. Bursa'daki iklim ve toprak koşulları bu çeşit için çok elverişli. Ekimde hasada başlayacağız. Ayrıca 7 ay depolama ömrü olduğu için çok makbul gören bir çeşittir'' dedi. Bursa'nın ihracat ağırlıklı ürünlerinden deveci armudunun yüzde yüz yerli olduğunu belirten Akçalar, ''Bu meyvenin büyük bölümü ihracata gidiyor. İran, Romanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Makedonya, Almanya, Azerbaycan, Hollanda ve Bulgaristan gibi ülkeler ihracat yapılan ülkeler arasında yer alıyor'' diye konuştu.

Santa Maria'da durum iyi

Bursa'da yetiştirilen İtalyan menşeli Santa Maria armudunun ise ne kıştan ne de yağmurlardan etkilendiğine dikkat çeken Akçalar, ''Geçen yılla durum hemen hemen aynı. Geçen yıl 60 bin ton Santa Maria armudu üretimi yapıldı. Bu yıl da en az o kadar üretim bekliyoruz. Hatta bu rakamdan bile fazla bir rekolte olabilir. Ürün kalitesi de iyi'' ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri