Arama motoru Google'ın bazı hizmetlerine erişimin kısıtlanmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Yıldırım, firmanın Youtube'a erişim engelini hafifletmek adına Youtube'un bazı IP numaralarını Google'ın IP numaraları ile birleştirdiğini ve yasağı delmeye çalıştığını ifade etti. Bu kapsamda erişim engellemesine devam etmek için ek IP numaralarının da kısıtlanmak zorunda kaldığını anlatan Bakan, bunun sonucunda Google'ın bazı hizmetlerine erişimin yavaşladığını veya kısıtlandığını ifade etti.
BORCUNU ÖDEMEDEN AÇILMAYACAK
Youtube'un 20'den fazla ülkede yerel şubeleri aracılığıyla vergi mükellefi olduğunu ve bu ülkelerden kazandıklarının vergisini ödediğini anlatan Bakan Yıldırım, Türkiye'de de benzer bir düzenlemeye gitmesini talep ettiklerini, ancak olumlu cevap alamadıklarını belirtti. ''Nitekim Maliye Bakanlığı bu konuda bir takibata girişmiş, mükellef olmamasına rağmen firmaya 30 milyon TL'lik vergi tahakkuku yapmıştır'' diye konuşan Bakan Yıldırım, Youtube'un ve dolayısıyla sahibi Google'ın anlaşma için masaya oturmadıkları sürece sitelerin kapalı kalacağını duyurdu.
HAKARETLE BAŞLADI VERGİ İLE DEVAM EDİYOR
İlk olarak Atatürk'e hakaret içeren videolar yayınladığı gerekçesiyle hayata geçen Youtube yasağı, daha sonra yayınladığı telif hakları bulunan Türkçe içeriğe ait ödemeleri gerçekleştirmeye yanaşmadığı ve yayınladığı reklamlardan elde ettiği gelirin vergisini ödemediği için uzatıldı. İlk olarak 8 Mart 2007 tarihinde Atatürk'e hakaret ettiği belirtilen videolar nedeniyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından erişime kapatılan İnternet sitesi, bu videoların sistemden kaldırılmasının ardından kısa bir süre sonra erişime açılmış, ancak Ocak ve Mart 2008 aylarında tekrar erişime kapatılmıştı. Bu erişim kısıtlarının ardından bahsi geçen videoları sistemden kaldıran YouTube, nihai olarak, 5 Mayıs 2008'de halen yürürlükte olan koruma tedbiri kapsamında erişime kapatıldı.