Merkez Bankası'nın dün açıklanan enflasyon verilerine ilişkin "aylık fiyat gelişmeleri raporu"nda, Eylül ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.89 arttığı ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7.95’e yükseldiği anımsatıldı ve şöyle denildi:
"Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları taze meyve ve sebze kaynaklı olarak artış kaydetti. Tüketici fiyatları üzerinde Türk lirasındaki birikimli değer kaybının etkileri sürdü. Sonuç olarak Eylül ayı, Türk lirasındaki değer kayıplarının temel mal fiyatlarında belirgin olarak hissedildiği bir dönem oldu."
Bu etkilere bağlı olarak enerji ile başta dayanıklı tüketim malları olmak üzere temel mal grubu enflasyonunun arttığı belirtilerek, "Hizmet enflasyonu ise yüksek seyrini sürdürdü. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi temel mal grubu kaynaklı olarak yükseldi" değerlendirmesi yapıldı.
Raporda, hizmetler dışındaki tüm mal gruplarının Eylül'de yıllık enflasyon artışına katkıda bulunduğu vurgulanarak, alt gruplar arasında en belirgin katkı artışı da 0.35 ve 0.24 puan ile temel mallar ve gıda gruplarından kaynaklandığı belirtildi ve şöyle denildi:
"Mevsimsellikten arındırılmış verilerle üç aylık ortalamalara göre incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğilimlerinde bu dönemde yukarı yönlü bir hareket gözlendi. Bu görünümde, Türk lirasındaki birikimli değer kaybının yansımalarıyla ana eğiliminde bozulma gözlenen temel mal grubu belirleyici oldu. Hizmet grubunun ana eğilimi ise yataya yakın seyrederek yüksek seviyesini korudu."
Bu dönemde yıllık enflasyonun, giyim grubunda gerilerken kalan gruplarda arttığına işaret edilen raporda, "Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkilerine bağlı olarak dayanıklı mal grubu fiyatları aylık bazda yüzde 2.68 arttı. Dayanıklı mal grubunda otomobil ile beyaz eşya fiyatlarında sırasıyla yüzde 3.94 ve 4.28 ile belirgin oranlarda artış gözlendi" denildi. (DHA)