Yumurta kabuk değiştiriyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yumurtanın üretilmesinden, paketlenmesine, depolanmasından nihai tüketiciye ulaşmasına kadar her türlü sürecin hijyenik ortamlarda kontrol altında tutulması için yumurta sektörüne AB standartları getirdi.

Kuş gribi sonrasında üretimin yoğun olduğu 15 il ve ilçede yeniden yapılanma dönemi yaşayan ve bunun olumlu sonuçlarını alan yumurta sektörü, AB standartlarında üretim yapmak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte çalışmalara başladı. 23 Ocak 2008 tarihinde resmi gazetede yayınlanan "Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği"ne göre; yumurtanın üretildiği kümes numarasından, üretim tarihine kadar üretim hakkındaki bilgiler yumurtanın ambalajında yer alıyor. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren tüketiciler yumurtanın üretildiği işletme numarasını kabuğunda, üretim tarihini ve son kullanma tarihini yumurtanın ambalajında bulabilecek. Tebliğe uymayan üreticiler hakkında yasal işlem başlatılabilecek.


KURALLARA UYMAYANLAR CEZALANDIRILACAK
Kriterlere uymayan üretici firmaların yumurtalarını pazarlamada güçlüklerle karşılaşacağını ve idari para cezalarına muhatap kalacağını belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, "Herkes sağlıklı yumurta üretmek ve ürünün arkasında durmak zorunda olacak. Problemli bir yumurta ile karşılaşıldığında gıda denetmenleri bu ürünün kime ait olduğunu bilgisine ulaşabilecek. Tüketici şikayetini daha kolay yapabilecek. Bu uygulama sektöre standardizasyon getirecek ve kaliteyi ön
plana çıkaracak" dedi.

SAĞLIK Haberleri