Yurtta 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı İstanbul'da müdahalelerle kutlanmaya çalışılırken, yurt genelin renkli kutlamalara sahne oldu.

HAK-İŞ VE MEMUR-SEN, İŞÇİ BAYRAMI' NI KONYA' DA KUTLADI

HAK-İş ve Memur-Sen '1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nı yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla Mevlana diyarı Konya'da kutladı.

Hak-İş ve Memur- Sen'in bu yıl '1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nı Konya'da kutlama kararı alması üzerine yurdun dört bir yanındaki sendika üyeleri otobüslerle kente geldi. Şehir Meydanı'nda yapılan kutlama törenine yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı alanda, sendika üyeleri tek tek üst aramasından geçirilerek alana alındı. Sendika üyeleri müzik eşliğinde halay çekip oynadı. Daha sonra saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kuran'ı Kerim'in okunup, protokol konuşmalarına geçildi.

TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASI

Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Habibe Öçal ve Hak-İş Kadın Komisyonu Başkan Yardımcısı Fatma Yavuz, iki sendikanın ortak 1 Mayıs bildirgesini okudu. Bildirgede, taşeron işçilerin kadroya alınması, geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözülmesi, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılması, kıdem tazminatı haklarının korunmasını, eşit işe eşit ücret, 2005'den sonra göreve başlayan kamu görevlilerine derece verilmesi, 4/B ve 4/C'li personelin kadroya geçirilmesi, 12 Eylül ve 28 Şubat başta olmak üzere antidemokratik süreçlerde oluşan mağduriyetlerin giderilmesi, kılık kıyafette tam özgürlük, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, annelik hakkının korunması, kreş ihtiyacın karşılanmasını istediklerini belirtildi. Bildirgede, sendikasız ve örgütsüz çalışanlara da 'Ne olursan ol, Yine Gel', 'Örgütlü ol, sendikalı ol', 'Hak-iş'li ol, Memur-Sen'li ol' şeklinde çağrıda bulunuldu.

'MEVLANA'NIN MESAJLARINI DOĞRU OKUDUĞUMUZ İÇİN KONYA'DAYIZ"

Bildirinin okunmasının ardından kürsüye çıkan Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Aslan niçin Konya'da olduklarını şöyle anlattı: "Hz. Mevlana'nın mesajlarını doğru okuduğumuz için Konya'dayız. Küreselleşen Dünyada kavgasız yaşamak istediğimiz için Konya'dayız. Emeğin, alınterinin gerçek değerine kavuşmasını istediğimiz için Konya'dayız. Mevlana'nın dediği gibi bizim derdimiz var onun için alanlardayız. "Bildiride okunan talepleri yenileyen Aslan, Hak- İş olarak, insanı ve çalışanı önceleyen ekonomi politikaları, çalışanlara yönelik şiddet ve mobbingin önlenmesini, toplumsal bir yara haline gelen kadına yönelik şiddete ve cinayetlere dur demek istediklerini söyledi.

'YENİ ANAYASA'

Aslan, "Hak-İş olarak her koşulda demokrasiden yana taraf olduk, olmaya devam edeceğiz. Onun için, daha güçlü demokrasi için 'Yeni Anayasa' diyoruz. Yaşanan bütün darbelere ve darbe girişimlerine, operasyonlara, demokrasi dışı müdahalelere karşı Türkiye demokrasi yolunda ilerlemeye devam edecektir." dedi.

'TAKSİM DİRETMESİNE, ANARŞİYE HAYIR'

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da, kutlamaların İstanbul Taksim'de yapılma diretmesine karşı olduklarını belirtti. Yalçın, "Kan ve anarşiyle 1 Mayısı kirletenler geride kalsın. Biz kaldırım taşı ve esnafın camıyla, sorunu olmayanlar olarak buradayız. Taksim diretmesine, kavgaya, anarşiye hayır diyoruz. Onun için burada toplanıyoruz. Biz taksim diye diretmiyoruz. Milli gelirin adilce çalışanlara taksim edilmesini istiyoruz."dedi. Yalçın, çözüm sürecinin devam etmesini Yeni Anayasa'nın çıkartılması gerektiğini belirtti. Yalçın, 7 Haziran seçimlerinden sonra kurulacak yeni hükümette de taleplerini dile getirerek, işsizliğin sorun olmaktan çıkartılmasını, taşeron işçiliğine son verilmesi ve kadroya geçirilmesini istedi. Gezi olayları ile 17-25 Aralık operasyonlarına değinen Yalçın, birlik ve beraberlik çağrısı yaparak, "Bu ülkede demokrasinin ham demokrasi yerine tam demokrasi olmasına ihtiyaç var. Onun için buradayız. Görüyoruz ki boş durmayacaklar, bu olaylar gösterdi ki millet olarak doğru yoldayız. Çünkü sömürü baronları ve onların yerli işbirlikçileri, uzantıları boş durmuyorlar. Ne elleri, ne dilleri ne de onların zihinleri boş duracak. Onların işleri kumpas kurmaktır, bizim işimiz kumpası kırmaktır. Onların işi operasyon yapmaktır, bizim işimiz operasyona çomak sokmaktır. Onların hedefi milletin hayallerini çalmak, bizim hedefimiz milleti hayalleriyle buluşturmaktır. Onun için kumpas kuranlara, operasyon yapanlara, millete tuzak kuranlara müsade edecekmiyiz. Elbetteki hayır" dedi. 7 Haziran'da yapılacak seçimlere de değinen ve siyasi partilerin kendilerinden oy istediğini belirten Yalçın, "28 Şubat'ta paşaların dayattığı 8 yıllık kesintisiz eğitimi getirmeye ahdeden 4+4+4 eğitim sistemini kaldırmaya ahdeden, CHP ve HDP'nin bizden neden oy istediğini, neden oy vermememiz gerektiğini düşünüyorum. Onun için milletin değerleriyle kavga eden, milletin diniyle, imam hatip lisesiyle sorunları olanların, bize neden oy vermemizi değil, vermememiz gerektiğini düşünüyorum." dedi. Konuşmaların ardından beyaz güvercin uçurulup, dua edildi. Ardından kutlama programı sona erdi


KAYSERİ'DE İŞÇİLER 1 MAYIS'TA GÜVERCİN UÇURUP, SİMİT DAĞITTI

KAYSERİ’de Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyeleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle güvercin uçurup, simit dağıttı. Konfederasyona bağlı Pak Ağaç İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Toktemur, Türkiye’de şu an örtülü ve açık harcamalarla Cumhuriyet tarihinin israf rekorunun kırıldığını iddia ederek, "Bu millet yumuşak başlıdır ama uysal koyun değildir ve canını hiçe sayan kan emici vampirlerden hukuk önünde hesap sormasını bilecektir” dedi.

Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı sendikaların üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtına çelenk koyup, iş kazalarında hayatlarını kaybedenler için saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşını okudu.

Sendika üyeleri işçilerin demokratik haklarının verilmesi, özgürlük, demokrasi ve adalet umuduyla güvercin uçurdu ve simit dağıttı. Ellerindeki 'Sosyal yardım değil, yeterli maaş istiyoruz', 'İşçiden alınan vergiler kaldırılsın', 'Makul ücret isterken makul şüpheli olduk', 'Terör ve şiddete hayır', 'Vekile var asile yok mu?', 'Özgürlük, demokrasi ve adalet için 1 Mayıs’ta alanlardayız” yazılı dövizlerle dikkat çeken sendika üyeleri adına basın açıklamasını yapan Pak Ağaç İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Toktemur, emekçiler olarak yakıp yıkmak, kırıp dökmek için değil, işçi sorunlarını dile getirmek için meydanlarda olduklarını belirtti.

Açıklamasında, “Hukukumuzu, hürriyetimizi, demokrasimizi, ekmeğimizi çalanlar, hangi kalın duvarların arkasına kaçarsa kaçsın. hangi karanlığa saklanırsa saklansın, hangi ine girerse girsin. Bu millete hesap vermekten kurtulamayacak” ifadelerini de kullanan Toktemur, şunları söyledi:

“Bugün emekçinin, bırakın başka sorunlarını, can güvenliği dahi yoktur. Sadece 2014 yılında 1886, 2015 yılının ilk dört ayında ise 420 emekçi hayatını kaybetti. Başta Soma ve Ermenek faciaları olmak üzere, yaşanan bu kazaların neredeyse tamamı önlenebilir kazalardı. Üç kuruş daha fazla kar elde etmek için, yasaların emrettiği iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almayanlar ve onların siyasetteki ortaklana, işbirlikçilerine sesleniyoruz: Bu millet yumuşak başlıdır ama uysal koyun değildir ve canını hiçe sayan kan emici vampirlerden hukuk önünde hesap sormasını bilecektir."

Cafer ZENGİN/ KAYSERİ, (DHA) 

 

KAMU-SEN'İN ADANA'DA 1 MAYIS KUTLAMASINDA POLİSE GÜL SUYU SIKILDI

ADANA'da, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) tarafından gerçekleştirilen 1 Mayıs mitinginde, toplumsal olaylarda biber gazıyla gündeme gelen polislere, Ispartalı üyelerin getirdiği gül suyu sıkıldı.

Kamu-Sen üyeleri Türkiye genelinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, Adana'da kutladı. Farklı illerden gelerek İnönü Caddesi üzerinde bulunan sendika binasında toplanan yaklaşık 2 bin kişi, Türk bayrakları, döviz ve pankartlar taşıdı. 2 kilometre uzaklıktaki Atatürk Parkı'na yürüyen, aralarında Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı'nın da bulunduğu göstericiler, 'Hırsız var' sloganı, alkış ve pankartlarla hükümete tepki gösterdi.

'İKTİDARIN İŞİNE GELİYOR'

Mitinge Isparta'dan katılan bir kişi, üzerinde 'Hükümetin biber gazına karşı Türk memurunun gül suyu' yazılı zirai ilaçlama bidonundaki gül suyunu polislere ve eylemcilere sıktı. Üzerine gül suyu sıkılan polisler kısa süreli şaşkınlık yaşarken, sonrasında gülümsedi.

Mitingde konuşan İsmail Koncuk, Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs tartışmalarına değindi. 1 Mayıs'ta çalışma hayatının sorunlarını gündeme getirmek istediklerini ve Adana'da kutlama yaptıklarını anlatan Koncuk, "Taksim'de yaşananlar iktidarın işine geliyor. Mağdur olan çalışanlar ama, hep iktidar mağduru oynuyor" dedi.

1 MAYIS'IN ÇALIŞAN İŞÇİLERİ

1 Mayıs mitingi sırasında bir kadın, Atatürk Parkı yakınlarında bulunan evin penceresinden pencereleri silerken görüldü. Tüpçüde çalışan bir işçi de sipariş götürürken, miting alanına gelip Türk bayrağı salladı. Kamu-Sen üyeleri tüpçüye sıcaktan korunması için şapka taktı.

Yusuf BAŞTUĞ- Akif ÖZDEMİR/ ADANA, (DHA)


NEVŞEHİR'DE 1 MAYIS YAĞMUR ALTINDA KUTLANDI

NEVŞEHİR’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yağmur altında kutlandı. Kutlamalara katılan DİSK, KESK, HDP’li gruplar yağmur altında yaklaşık 2 kilometre sloganlar atarak yürüdü.

Yağmur nedeniyle konser programının iptal edildiği 1 Mayıs kutlama programına katılanlar şemsiyelerle, yağmurluklarla ve poşetlerle Türk Telekom Meydanına yer aldı. 

Yağıştan dolayı panelvan araç içerisinde konuşmasını yapan KESK Nevşehir Dönem Sözcüsü Ahmet Çelik, 1 Mayıs’ın yıllardır tüm dünyada ve Türkiye'de işçi sınıfının ve ezilen halkların eşitlik-özgürlük-kardeşlik ve insanca bir yaşam talepleriyle harekete geçtiği, mücadele kararlılığını alanlara yansıttığı bir gün olarak kutlandığını söyledi.

Çelik siyasi iktidarın, işçiler, kamu emekçileri, emekliler, toplumun ezilen tüm kesimlerinin giderek artan ve acil çözüm bekleyen sorunlarını geri plana iterken, karşısına çıkan her fırsatta toplumu ayrıştırma ve kutuplaştırma politikasını sürdürdüğünü ifade etti.

Siyasi iktidarın, son dönemde giderek arttırdığı baskı ve şiddet politikalarını güvence altına almak ve kendisini korumak için iç güvenlik yasasını çıkardığını anlatan Çelik, “Bugün işçi ve emekçilerin yaşadığı sorunlar ile yıllardır ezilen, yok sayılan, ötekileştirilen halkların sorunları, demokrasi, barış ve özgürlük talepleri iç içe geçmiştir. Bu nedenle bu yıl 1 Mayıs, Türkiye'nin temel sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi talebinin öne çıktığı bir mücadele günü olarak görülmelidir” diye konuştu.

Yağmura rağmen konuşmayı sonuna kadar dinleyen vatandaşlar olaysız dağıldı. (DHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri