Yürüme Kültürü ve Biz

Benim çağımdaki insanlar ilkokulda okurken, öğretilen birçok kural vardı. Kimileri buna adab"ı muaşeret kuralları derken, kimileride medenilik, görgü kuralları diye de ifade edilirdi. Aradan geçen uzun zamana ve medenilikte!  İlerlememize rağmen, en basit, yolda yürüme kuralını insanlarımızın unutmuş olduğudur

Şehrimizin medarı iftiharımı! Yoksa yüz karasımı desek bilmiyorum, tercih sizlere ait. Yıllardır metruk bir vaziyette duran, bir zamanlar tinercilerin, balicilerin gösteri mekanı haline gelmiş olan tekel binaları, bürokrasinin abidesel bir ayıbı gibi durmaktadır. Çürümüş bina sıvalarının, gelen geçen insanların üzerine düşmesini engellemek için, ilgililerin, kaldırımı ikiye bölerek yerleştirdikleri saç perdeli yol, trafik yoğunluğunun yanı sıra, yaya yoğunluğun unda en çok olduğu caddelerden biridir. Yürüme adabına uyanlar la, uymayanların bir nevi sınav verdikleri bu kısa caddede, kadını, erkeğiyle bir curcuna halini almaktadır. Bir zamanlar Çarşamba köprüsünden gidişlerin, soldan, gelişlerinden soldan olmasına akıl erdiremeyenler, yabancı diye nitelendirilirken, tek yönlü trafiği ile sağdan gitme kuralına uyulmasında bir sakınca olmayan, tekel geçidindeki görüntünün pek medeni olmadığıdır.

İlgililerin düzeni sağlamak için, yayalara hitaben sağdan gidiniz tabelaları ile ikazda bulunmaları zaruret halini almıştır. Genellemede olaya baktığımızda şehrin yoğunluk arz eden caddelerinin tümünde görülen bu durumun, birçok konuda olduğu gibi kuralsız toplum olma yolundaki göstergemizdir. Batının kanun ve ceza müeyyidesi ile düzene soktuğu topluluklarına, özentiyle bakanların, iyi ve güzel olanı uygulamada, örnek nerede olursa olsun, almaları ve uygulamaları, aklın, ilmin, medeniliğin icabıdır.

Trafik lambalarının bulunduğu yaya geçitlerinde, sağdan gitme kuralına uyulmaması, lambaların kısa zamanda yanıp sönmesi, ters yönden gidenlerin, doğru yönden gidenlerle çarpışmalarına sebep olmaktadır. Bu aradaki gecikme, lambalarda finişe kalkar gibi bekleyen araçlar tarafından yayaları tehdit etmekte, zaman zaman kazalara sebebiyet vermektedir.
 
Okul yoğunluğunun olduğu bölgelerde, öğrencilerin de aynı çarpık görüntüleri verdiğidir. Öğretmenlerimizin ebetteki müfredatlarında olduğunu tahmin ettiğim bu tür kuralları öğrencilere ebetteki öğretmektedir!. Tekrarda fayda vardır vecizesini burada dile getirirken, SAĞDAN GİDİN-SAĞDAN GELİN demeyi kendime de bir görev olarak görüyorum. Hoşça kalın.