"Yüzde 100'den fazla yanılmamız var"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, enflasyon hedefinde yüzde 100'den fazla yanılma olduğunu belirterek, ''Gerçekçi hedef koymak lazım. Hedefiniz gerçek değilse, tartışılır hale gelirsiniz'' dedi.

Fındık Tanıtım Grubu'nu kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, Türkiye'de enflasyonun artışına, dışarıdaki enflasyonun artış etkisini de ilave etmek gerektiğini belirterek, bunun önümüzdeki dönemde daha da çok hissedileceğini söyledi.

Türkiye'nin ara malı aldığı pazarların çoğunda yüksek enflasyon olduğunu kaydeden Tüzmen, enflasyonun Türkiye'de, "gıda olsun, petrol ürünleri olsun, hidro karbon fiyatları olsun" yansımaları olduğunu ifade etti.

"Türkiye'de sadece enflasyonu aşağıya çekme ana hedefiyle hareket etmenin getirdiği nokta ortada" diyen Tüzmen, burada önemli olanın ihracatçıları, sanayicileri de düşünerek, bir takım politikaların ortaya konulabilmesi olduğuna dikkati çekti.

Tüzmen, "Enflasyon aşağıya doğru çekilirken, siz ne kadar mücadele ederseniz edin başka faktörlerde var. Siz sanayinin, ihracatın durduğu ortamda isterseniz yüzde 1 oranına ulaşın, hiçbir şey ifade etmez. Gerçekçi hedef koymak lazım. Enflasyonda verilen hedefte yüzde 100'den fazla yanılmamız var" dedi.

"Hedefiniz gerçek değilse, bu sefer tartışılır hale gelirsiniz" diyen Tüzmen, "İhracatta 100 milyar dolarlık hedef koysak ve bu 50 milyar dolar olsa bizi ne yapardınız? Aynı şeyi söylüyorum, o zaman inandırıcılığınız azalır" ifadesini kullandı.

Tüzmen, gerçekçi hedef konulması halinde sanayici ve ihracatçının da göz önüne alınmış olacağını söyledi.

S&P'nin kararı

Bakan Tüzmen, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu'nun (Standard&Poors), Türkiye'nin notunu durağandan, negatife çevirmesine ilişkin bir soru üzerine, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, büyüme hızındaki yavaşlama, son dönemdeki gelişmeler ve siyasi ortamı değerlendirirler" dedi.

Burada kendilerine düşen görevin "ihracatın artış hızını kestirmemeye çalışmak" olduğunu vurgulayan Tüzmen, "Türkiye'nin morali, işte ihracat. İhracat artış hızını sürdürebilirsek, diğer sıkıntıları da aşabiliriz diye düşünüyorum" diye konuştu.

Bakan Tüzmen, ihracatta yıl sonu program hedefinin 119 milyar dolar olduğunu, ancak hedefi ihracatçılarla birlikte 125 milyar dolar olarak öngördüklerini anımsattı.

Bu hedefin aynı şekilde devam ettiğini belirten Tüzmen, bugün itibarıyla son 12 ayda ihracatın 115 milyar dolar olduğunu, 125 milyar dolarlık hedefinde bu sene yakalanacağını sözlerine ekledi.

ENFLASYON RAKAMLARINA TEPKİLER

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay da, büyüme ve enflasyon rakamlarının, "AK Parti'nin uyguladığı ekonomi politikalarının iflas ettiğini açık olarak ortaya koyduğunu" iddia etti.

Geçen yıl büyüme hedefinin tutturulamadığını ifade eden Toskay, 2007 yılı birinci çeyreğinde yüzde 7.6 olan büyümenin, son çeyrekte yüzde 3.4'e gerilediğini, gayri safi yurtiçi hasılanın da geçen yıl yüzde 4.5 büyüdüğünü belirtti.

Toskay, büyümedeki düşüşün 2004 yılından bu yana hızlanarak sürdüğünü savundu.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan ise, emeklilerin enflasyon karşısında alım güçlerinin yüzde 50 düştüğünü ifade etti.

Orhan, gelecek üç ayın da aynı şekilde devam etmesi halinde enflasyonun yüzde 4-5 civarında çıkabileceğini, bu durumda sapmanın yüzde 100'leri bulabileceğini öne sürdü.

ÜLKE GENELİ Haberleri