Elektriğe 1 Ekim'den geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 9.07, sanayide yüzde 9.27 zam yapıldı. Böylece yılbaşından bu yana elektriğe yapılan zam konutlarda yüzde 57.72, sanayide yüzde 49.31'e ulaştı. Elektrik zamlarını değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, zamların artık kademeli bir şekilde artacağını söyledi.
FATURALAR EL YAKACAK
Yılmaz,şöyle konuştu: "Yapılan zamlarla birlikte Ocak 2008'den itibaren çıplak elektrik fiyatına yapılan zam yüzde 57'ye ulaştı. Perakende satış hizmeti, dağıtım ve iletim bedelleri ocak ayında ayarlanmış olduğu için yeni zamla birlikte artışa gidilmedi. Bu nedenle fonsuz tarife olarak adlandırılan elektrik fiyatına yılın ilk 9 ayında yapılan zam oranı yüzde 60'a vardı. Yurttaşlar, fonlar, vergiler ve her türlü bedel dahil olmak üzere 2007 yılında 15.810 Ykr ödeyerek kullanabildikleri 1 kilovatsaat elektrik için artık 22.869 Ykr ödemek zorunda kalacaklar. 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için gerekli olan 230 kilovatsaatlik elektrik tüketimi baz alındığında, aylık elektrik faturası 2007 yılındaki 36.4 YTL'den Ocak 2008'de 43.5 YTL'ye çıkmış, yapılan son zamlarla da 52.6 YTL'ye ulaşmıştır"
SANAYİCİ ZOR DURUMDA
Zamların bundan sonra otomatik bir şekilde ilerleyeceğini kaydeden Yılmaz, hükümetin bir dönem elektriğe zam yapmamakla övündüğünü hatırlattı. Yılmaz, zammın geçim sıkıntısı içerisindeki vatandaşları derinden etkileyeceğini ifade ederek, "Seçimlerde elektriğe zam yapmamakla övünen Hükümet, 9 ay içinde elektrik fiyatlarına yüzde 60'a yakın zam yapmıştır. Elektriğe zam yapılmasının temel nedeni enerji alanında yaratılan çarpık sistemdir. Enerji KİT'lerinin otomatik fiyat ayarlamaları da 1 Ekim'de tarifelere doğrudan aktarılacaktır. Fiyatlar yaz aylarıyla birlikte tırmanışa geçecek ve 1 Ekim'de fiyatlara mayıs, haziran, temmuz aylarındaki karaborsa fiyatları da yansıtılacaktır. Yani bundan sonra zamlar süreklilik kazanacaktır" dedi. Yılmaz ayrıca, elektirk zammının sanayiciyi de zor durumda bırakacağını kaydetti
Miraç ÖZTÜRK