Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 7.4 artarak yaklaşık 42 milyar liraya, sebze üretim değeri yüzde 1.9 artarak 26.1 milyar liraya ve meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri ise yüzde 7.7 artarak 29.9 milyar liraya çıktı.
TÜİK'in Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri Endeksi verilerine göre, fındık fiyatında yüzde 85.4 artış gerçekleşti. Yaş çay fiyatı da bir önceki yıla göre yüzde 12.2 artışla 1.38 liraya yükseldi.
Buğdayın fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 10.6 artarak 0.74 liraya çıkarken, mısırın fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 1.8 artarak 0.62 liraya, çeltik fiyatı da yüzde 67.6 artarak 1.81 liraya, yağlık ayçiçeği fiyatı yüzde 26.2 artarak 1.75 liraya yükseldi.
Buna karşılık, 2014 yılında nohut fiyatı yüzde 5 azalarak 2.33 liraya geriledi. Aynı dönemde kuru soğanın fiyatı da bir önceki yıla göre yüzde 0.8 oranında azaldı.
Taze soğan fiyatı yüzde 6 azalarak 1.78 liraya, beyaz lahananın fiyatı yüzde 0.8 azalarak 0.62 liraya, sofralık hıyar fiyatı yüzde 4.9 azalarak 1.07 liraya inerken, sivri biber fiyatı yüzde 2.0 artarak 1.39 liraya çıktı.
Sofralık çekirdeksiz üzüm fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 21.2 oranında azalırken, muz fiyatında yüzde 22.7, sofralık zeytin fiyatında yüzde 18.3 artış ve Washington portakal fiyatında yüzde 5.9 azalış görüldü. (DHA)