Zeytinyağı kahvaltılarda ya da yemeklerde Türk mutfağında çok sık kullanılan bir yağ türüdür. Damak tadına güvenen ve lezzetli yemeklerden hoşlananların mutfağında her zaman zeytinyağı bulunmaktadır.
Zeytinyağı, zeytinin durumu, yağ oranı ve çeşitli birçok özelliklerine göre farklı türlerde üretilir. Zeytinyağı çeşitleri farklı kullanım özelliklerine de sahiptir. Salatalarda, hamur işlerinde, sebze yemeklerinde ya da farklı lezzetlerde zeytinyağı her zaman kullanılır.
Ülkemizde zeytinyağı hala eski usul tamamen doğal yöntemlerle üretilmektedir. Diğer yağ çeşitlerine göre biraz daha yüksek fiyatlı olan zeytinyağları her zaman sofralarımızda yer almaktadır. Özellikle sağlıklı beslenme alışkanlığı olanlar yağ olarak zeytinyağını kullanmaktadır. Yapılan araştırmalar zeytinyağı tüketen kişilerin uzun yıllar sağlıklı yaşadığını ortaya koymaktadır.
Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?
Zeytinyağı çeşitleri; tat, koku, renk ve elde edilme yöntemi, asit oranı gibi birçok unsura göre farklı türlere ayrılmaktadır. Türk Standartları Enstitüsü tarafından elde edilme ve üretim yöntemine göre Naturel zeytinyağı, riviera zeytinyağı ve rafine zeytinyağı olarak üç farklı kategoride incelemektedir.
Naturel Zeytinyağı
Naturel zeytinyağı, hiçbir kimyasal işlem uygulanmadan fiziksel yöntemlerle üretilen zeytinyağıdır. Duyusal olarak da aromatik tadı ve kokusu vardır. Rengi sarı ve yeşil tonlarında olabilir. Asit oranına göre natürel sızma ve natürel birinci olarak iki farklı grupta incelenir.
Sızma zeytinyağında zeytinin kokusu hissedilir ve boğazda hafif bir acı tat bırakacaktır. Genel olarak kahvaltılarda kullanılır. Naturel birinci zeytinyağı ise rafinasyon işlemi görmemektedir. Tat ve koku olarak hafiftir. Hem sıcak hem de soğuk yemeklerde kullanılır.
Riviera Zeytinyağı
Zeytinyağının tadını yoğun olduğu için beğenmeyenler tarafından tercih edilmektedir. Asit oranı en fazla olan zeytinyağı türüdür. Naturel zeytinyağı ile rafine zeytinyağının birleşimi bir üründür. Tadı ve kokusu dengelidir. Bu zeytinyağı sıcak yemekler ve kızartmalarda tercih edilmektedir. Sıcak lezzetler yapmak isteyenler için uygun bir zeytinyağı çeşididir.
Rafine Zeytinyağı
Zeytinyağı çeşitleri arasında zeytinin yapısının bozulmadan yapılan işlemlerden sonra elde edilen zeytinyağıdır. Asit oranı 0.3 olarak en yüksek halidir. Yüksek asitli olması sebebiyle doğrudan tüketilmesi uygun değildir. Rafine işlemi sırasında renk açma, tat ve kokuyu ayrıştırma gibi işlemlerden geçer. Genel olarak kızartmalarda kullanılan zeytinyağı türüdür.
Zeytinyağı Fiyatları
Zeytinyağı fiyatları ürünün markası ve özelliklerine göre değişmektedir. Her zeytinyağı farklı yöntemlerle üretilmektedir. Bu yüzden üretim sürecinin maliyeti ve zorluğu fiyatları üzerinde belirleyicidir.
Zeytinyağı fiyatlarını etkileyen önemli bir diğer unsur ise zeytinin kalitesidir. Kaliteli zeytinlerden elde edilen yağlar daha yüksek fiyatlı olacaktır. Ayrıca bazı zeytin türlerinde fiyatlar daha fazladır. Hasat yılındaki verim de zeytinyağı fiyatlarını etkiler.
Kaliteli ve uygun fiyatlı farklı zeytinyağı çeşitleri arasından seçim yapmak ve istediğiniz markaya ait bir ürün tercih etmek istiyorsanız adresindeki ürünleri inceleyebilir, hemen sipariş verebilirsiniz.