Tarihe tanıklık ediyoruz.Dünyada enerji ve Ticaret savaşları yaşanırken,uluslar arası dengeler ve iş birlikleri ifşa oluyor.
Akdeniz'de paylaşım mücadelesi tüm hızıyle sürerken,Suriye de can pazarı yaşanmaya devam ediyor.Dünyada üretim Asya-pasifik (Çin) eksenine kayarken,enerjinin nabzı Ortadoğu ve Akdenizde atıyor. Suriyenin başına gelen felaketler stratejik öneminden,istikbalin enerji geçiş ülkelerinden biri olmasından kaynaklanıyor.
Peki Türkiyenin yaşadığı terör sorunu, ekonomik ambargolar ve darbe teşebbüslerine muhatab olması bu cümleden değil midir. Tabiki öyle. Yutulması zor ülkeler Türkiyemiz gibi vesayet savaşlarına muhatap oluyor. Suriye gibi ülkelerin toprakları uluslar arası savaş alanı…
Ülkemizin işi ne kadar zor. Halihazırda enerjisi yetersiz olduğundan 50-55 milyar dolar cari açık veriyor.Bunun bedelini yüksek faizle borçlanarak,dolayısı ile bağımlı ekonomik yapısı ile ödüyor.Etrafımız, İran,Rusya ve Ortadoğu ülkeleri ve günümüzde Akdeniz enerji havzası ile çevrilidir.Türkiye bugüne kadar enerjiye kendi topraklarında ulaşamadı. Bulduğu kıt kaynaklar ise büyüyen ekonomi ve ihtiyaçlar karşısında yetersiz kalmıştır.
Son yıllarda keşfedilen Akdeniz hidro-karbon yatakları ülkemize ve bölge ülkelerine büyük imkanlar sağlayacakken; Dünyamızın emperyalist kodamanları (pardon-büyük ve yıkıcı) bölgeye üşüşmüş ve zenginlik varsa benden sorulur demekte.Öyle ya gücün egemen olduğu dünyada bütün zenginlikler onların.Venezüella ,Bolivya gibi ülkelerin hali ortada Sud ve körfez ülkeleri kaynaklarının büyük kısmını hegoman ülkelere başta ABD olmak üzere peşkeş çekerek varlıklarını ve cılız iktidarlarını onlar hesabına sürdürmekteler…
Türkiye bir tarafta Suriye üzerinden kuşatılmayı başarılı hamlelerle kırmaya çalışıyor. Son noktada diplomasi konuşur o aşamada değiliz. Bu konu çok su götütür. Savaşı bazen direnen kazanır.
Akdeniz ülkemizin geleceğini belirleyecek çıkış noktalarından biridir.Şükürki,bu ülke enerjide, ticarette, deniz yollarında bir geçiş ülkesidir. Kanal İstanbul ülkemizin imkanlarını ve önemini artıracaktır. Avrasyada ekonomik sorunları ve uluslar arası kilit konumu nedeniyle siyasi sorunları bizimle birlikte çözenler, bizimle ortak olanlar kazanacaktır.
Biz dün büyük olduğumuzun bilincinde bugünde başarabileceğimiz inancında olduğumuz da sonuca yaklaşırız. Bunun yolu bütün enerjimizi rakiplerimize vermek iç çatışmalarla enerji tüketmemektir.
İnsanlık yeni bir çağa geçiş yaparken geleceği bilgi teknolojileri ve yapay zeka önemli ölçüde belirleyecek.Kendimizi geleceğe çağın bilgi ve teknolojik imkanlarıyle hazırlamalıyız.
Kısır çekişmeler bizi hiç olumlu bir noktaya götürmez.Yeni bir heyecan duymalıyız; Bilgiden erdemden yana. Bu ülke sevgisi, milli birlik ve dayanışmadır. UNUTMAYALIM BAŞKA TÜRKİYE YOK. Paylaşırsak hepimizin parçalarsak hiçbirimizin…