Dünya müzik listelerinde uzun süre ilk sırada yer alan Fransız sanatçı Zaz'ın seslendirdiği 'Je veux' şarkısının da yazarı Tunus asıllı 37 yaşındaki Soltani, Cihan Haber Ajansı'na konuştu. Yazdığı parçalar, Fransız sanatçıların yanı sıra aralarında ünlü İtalyan sanatçı Gianna Nannini başta olmak üzere birçok dünyaca ünlü şarkıcı tarafından seslendirilen Kerredine Soltani, hayatı ve Türk müziği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Fakir bir aileden geldiğini söyleyen Kerredine Soltani, annesinin temizlikçi babasının ise işçi olduğunu belirterek inancının yaşadığı zorlukları aşmada kendisine hep yardımcı olduğunu belirtti. Soltani, "Yüksek gelir seviyesine sahip bir ailede büyümedim. Bir bakan çocuğu değildim, ne prens ne de kraldım. Bir gün bu işçi babanın, temizlikçi annenin oğlu dünya müzik listelerine giriyor. Gerçekten bu olağanüstü bir duygu." ifadelerini kullandı. 21 yaşında Fransa Kültür Bakanlığı'nda misyon şefi olan, Elysee Sarayı'nda düzenlenen birçok müzik faaliyetinin hazırlanmasında rol oynayan Soltani, yaşadığı zorluklara rağmen hep şükretmesini bildiğini vurguladı. Ünlü bestekar, "Tüm zorluklarla başa çıkmamı sağlayan şeyi bir kelimede özetleyebilirim: Elhamdülillah." ifadelerini kullandı. Soltani, Küçüklüğünden beri Elhamdülillah kelimesini tekrarladığını belirterek, "Benim sihirli kelimem bu, sahip olduğum her şey şükür anlamı ifade eder." dedi. Fransız sanatçı, "İstediğimi elde ettiğim ya da etmediğim zaman yine de birçok şeye sahip olduğumu düşünürüm. Çünkü devamlı daha az, daha kötü ihtimali aklıma gelir. Onun için ne yaparsam yapayım bu beni mutlu ediyor." dedi.
"BOŞ BİR ELDEN ZİYADE ZENGİN BİR KALP İLE ÖLMEK İSTERİM"
Müslüman kimliğinin yanı sıra büyüdüğü Fransız kültürünün de yazdığı şarkılara yansıdığını ifade eden ünlü söz yazarı, yazdığı parçaların hepsinde bir mesaj olduğuna dikkat çekti. Dünyada milyonlarca insan tarafından dinlenen 'Je veux' şarkısında da bir mesaj taşıdığına dikkat çeken Soltani, şarkıda 'Bu fani dünyayı bana sunsanız da önemli olan bu değil' vurgusunda bulunduğunu aktardı. Kerredine Soltani, boş bir el ile ölmekten ise zengin bir kalp ile ölmeyi tercih ettiğini aktardı.
"ARAPÇADA DUYGULARI İNSANLARA YANSITMAK DAHA KOLAY"
Şarkıda duyguyu karşı tarafa ulaştırmanın önemine de değinen ünlü sanatçı, bu noktada Arapçanın diğer dillerden ayrıldığına dikkat çekti. Soltani, Arapça yazılan bir şarkının insanları etkilemesinin daha kolay olduğunu ifade etti. Ünlü bestekar, "Mesela Arapçada 'Günaydın' diye bir kelime yok. 'Esselamu Aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu' dediğimiz zaman Fransızlar bu kelimeye 'selam' olarak anlıyorlar. Hayır bu sadece selam değil bu söz ile karşı tarafa rahmet barış ve bunun devamında da cenneti diliyoruz. Bu sadece bir günaydın olamaz." ifadelerini kullandı.
"TÜRK MÜZİĞİ DOĞU VE BATI MÜZİĞİNİ BİR ARADA TOPLUYOR"
Türk sanatçılar ve Türk müziği ile ilgili de konuşan ünlü söz yazarı, bestekar Soltani, ses ve melodi olarak doğu müziğine benzeyen Türk müziğinin içerisinde batı tarzını da barındırdığını söyledi. Kerredine Soltani, Türk müziğinin, Mısır ve Lübnan gibi doğu müziği denince akla gelen ülkelerden daha modern yapıya sahip olduğunu aktardı.
Türkiye'nin sanatçılarına büyük imkanlar sunduğuna da dikkat çeken Soltani, dünyada bilinenin aksine, Tarkan'dan çok daha büyük sanatçıların Türkiye'de bulunduğunun farkında olduğunu söyledi. Kerredine Soltani, "Ben de Türkiye'den herkes gibi Tarkan'ı tanıyorum. Ama ne kadar Tarkan'a saygı duysam da Türklerin aklına sanatçı deyince Tarkan'dan daha önce gelen başka isimlerin olduğunu biliyorum." diye konuştu. Tarkan'ın dünya müzik piyasasında kazandığı ünü, doğru şarkı seçimine bağlayan ünlü söz yazarı, "Tarkan komik bir parça ile 'Şımarık' şarkısıyla piyasaya çıktı, onun için başarıyı yakaladı. Aynı şekilde Roman bir grup da dünya müzik piyasasında biraz komik bir parçayla hatırı sayılır bir üne kavuşmuştu." dedi.
"DÜNYA PİYASASINA AÇILMANIN İLK ŞARTI ÜNLÜ SANATÇILARLA DÜET YAPMAK"
Türkiye'de büyük söz yazarların, bestecilerin ve sanatçıların bulunduğunun da altını çizen Soltani, bu sanatçıların daha fazla tanınmayı hak ettiklerini söyledi. Dünya müzik piyasasına açılmak isteyen Türk sanatçılara da tavsiyelerde bulunan Soltani, uluslararası arenada tanınmanın ilk şartının ünlü sanatçılarla düet yapmak olduğunu söyledi. Soltani, "Bence farkı dilleri karıştırmak gerekir. Tamamen başka ülke yapımı müziğin dinlenilmesini beklemekten ziyade bir karşımın daha etkili olacağını düşünüyorum." dedi. Ünlü bestekar, yazdığı bir şarkının Türk bir sanatçı tarafından okunmasından ise büyük memnuniyet duyacağını ifade etti.
FESTİVAL HAVASINDA EUROVİZYON
Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'ni de büyük ilgiyle takip ettiğini kaydeden Kerredine Soltani, Fransa'dan yarışmaya katılan Anais'in festivalin finalinde kendi yazdığı 'Je veux' şarkısıyla ikincilik elde etmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Festivalin kendisine Eurovizyonu'u hatırlattığına da vurgu yapan Soltani ama Türkçe olimpiyatlarının daha çok festival havasında geçtiğini söyledi. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin çok büyük bir organizasyon olduğunu belirten ünlü sanatçı, festivalde çocukların yer almasının da organizasyonu daha güzel hale getirdiğini belirtti. Kerreddine Soltani, büyüklerin kafasının arkasında hep başka düşünceler, rekabetin mevcut olduğunu vurgulayarak çocuklarda bu tarz düşüncelerin yer almadığını hatırlattı. Fransız sanatçı, isminin Osmanlı denizcisi Barbaros 'Hayrettin' Paşa'dan geldiğini belirterek, organizasyonun Türkler tarafından düzenlenmesinin kendisini ayrıca memnun ettiğini dile getirdi.