Ses Teli Felci Nedir, Ses Teli Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sesimizle ilgili birçok problem ortaya çıkabilir. Bu problemlerden birisi de ses teli felcidir. Peki nedir ses teli felci? Gırtlak kısmında iki tane ses teli vardır. Bu teller birbirleriyle temas ederler, temas sonucu ve akciğerlerden gelen havanın dahil olmasıyla titreşim ortaya çıkar. Sesin oluşumu için bunlar oldukça önemlidir ve bu noktalarda herhangi bir sorun ortaya çıkarsa ses kısıklığı gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ses teli felci ortaya çıktığı zaman bahsettiğimiz olay yani tellerin birbirine çarpması mümkün olmamaktadır.
Ses teli felci ortaya çıktığı zaman sadece konuşmada problem olmayacağını söyleyebiliriz. Yutkunmakta ve solunumda da problemler ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte ses teli felcinin iki ayrı sinirden meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Bu sinirlerde ortaya gelen sorun ses teli felcini ortaya çıkarmaktadır.
İnferior laringeal sinir: Ses telleri insanların yaptığı hareketlere göre açılıp kapanmaktadır. İnferior lenrigeal sinirde herhangi bir sorun oluştuğu zaman ses tellerinin açılıp kapanması problemli hale gelmektedir. Haliyle kişinin sesinde ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Superior laringeal sinir: Bu seste ortaya bir bozukluk çıktığı zaman kişi konuşmada ciddi sorunlar yaşamamaktadır. Hatta konuşurken normalden ayırt edilmesi de zordur ancak şarkı söylerken sorun olduğu net şekilde anlaşılabilmektedir.
yapılabilmesi için sel teli felcinin sebebinin ne olduğunu anlamak gerekmektedir.
Ses Teli Felci Neden Ortaya Çıkar?
Özellikle inferior laringeal sinirde ortaya çıkan sorunların ameliyatlar sonrası olabileceği söylenebilir. Guatr bezi ameliyatı, akciğer ve kalp ameliyatları ameliyatlarda bu sinir zarar görebilmektedir. Bununla birlikte ses teli felcine yol açabilecek boyun ve göğüs yaralanması, tümörler ve enfeksiyonlar gibi çeşitli faktörler vardır. Bu faktörlerden herhangi birisi ses teli felcinin ortaya çıkmasına sebep olmuş olabilir
Ses Teli Felci İçin Hangi Doktora Gitmek Gerekir?
Eğer bir ses teli felci sorunuyla karşı karşıyaysanız bu durumda KBB (kulak burun boğaz) uzmanına görünmeniz gerekecektir. Uzman size durumunuz hakkında bilgiyi ve size uygun tedaviyi verecektir.
Ses Teli Felci Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Ses telinin tedavi edilebilmesi için tanı oldukça önemlidir çünkü iki tane ses teli bulunmaktadır. Bu ses tellerinin sadece birisinde sorun olabileceği gibi her iki ses telinde de sorun olma ihtimali bulunmaktadır. Tedavi yöntemleri duruma göre çeşitlilik göstermektedir. Uzmanlar bu konuda cerrahi müdahaleyi de tercih edebilmektedir, ses terapisi yöntemini de tercih edebilmektedir. Burada önemli olan hastanın cerrahi işlem olmadan iyileşebilip iyileşemeyeceğidir.
Ses teli felcinde uygulanabilecek bazı tedavileri şu şekilde sayabiliriz
1-) İmplant kullanımı: İmplant kullanımlarıyla ses sorunlarının önüne geçilebilmektedir. Ses teline implant yerleştirme yoluyla yapılan bu tedavi için tiroplasti ameliyatı da denilmektedir. İmplant sayesinde kişinin sesi normale döndürülmeye çalışılır. Bu tedavi sonrasında ses terapisi yapılarak kişinin daha iyi duruma gelmesi için çaba harcanabilir.
İmplantlar kalıcı olarak takılabilmektedir. İmplant sonrasında hasta, bir günlük süreç boyunca kontrol altında kalır ve onun ardından evine dönebilir. İmplant çoğu zaman dolguyla düzelmeyecek hastalara tercih edilmektedir. Eğer dolgu çare olabiliyorsa dolgular kullanılabilmektedir. İmplant tedavisi için 2 cm civarı bir kesi yapılır ve bu kesi aracılığıyla kalıcı olarak implant yerleştirilir.
2-) Dolgu tedavisi: Dolgu tedavisi de ses teli felcinde uygulanabilen yöntemlerden bir tanesidir. Anlatıldığı üzere iki adet ses teli bulunmaktadır ve bunlar birbirlerine çarpmalıdır. Eğer arada hacim kaynaklı mesafe kalıyorsa bu mesafe dolgu ile kapatılmaktadır. Haliyle böylece ses telleri birbirine çarpabilmekte ve sorunla mücadele edilebilmektedir. Tabii ki belirtmek gerekir ki bu yöntem tek sefer yapılan ve ömür boyu kullanılan bir yöntem değildir. Dolgunun bir ömrü olduğu için düzenli olarak değiştirilmesi gerekecektir.
Ses telinizde sorun olduğunu düşünüyorsanız, ses kısıklığı ve benzeri problemler yaşıyorsanız beklemeden doktora danışmalısınız. Size en eksiksiz bilgileri ve en doğru teşhisi doktorunuz koyacaktır. Bu yüzden bir ile görüşme konusunda geç kalmayın.
Dolgu Tedavisi Zor Mudur?
Dolgu tedavisi zor olmayan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Hasta bir ağrı hissetmez, basit bir şekilde işlem gerçekleştirilebilir. İşlemi yapmak için ağız veya boyun bölgesi tercih edilebilmektedir. Bu sayede hastalara basitçe dolgu malzemesi enjekte edilir ve hastanın iyileşmesi beklenir.
Dolgu Tedavisi Sonrası İyileşme Ne Zaman Görülür?
Dolgu tedavisinden çok kısa bir süre sonra iyileşme görmek mümkündür. Dolgu ses tellerinin birbirlerine çarpmasındaki engeli ortadan kaldıracağı için birkaç gün içerisinde sesinizin normale dönmesi beklenecektir.
Dolgu Tedavisi Başarısız Olursa Ne Yapılır?
Dolgu tedavisi ses felci geçiren hastalar için uygulanan ilk basamak adımlarından birisi denilebilir. Bu tedavi işe yaramazsa ses teli felcinin çözümü olarak implant kullanımına gidilebilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.