Sevkte sorun yaşanıyor

Sevkte sorun yaşanıyor
Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, "Yaklaşık 150 bin kişi aile hekimini bilmiyor, sevk başlıyor, internet sitesi kapalı" dedi.

Samsun'da pilot olarak uygulanan aile hekimliği konusunda görüşlerini bildiren Uzm. Dr. Cem Şahan, Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında 1 Ocak 2009'dan itibaren Samsun'da sevk zinciri ve zorunluluğunun başlayacağını söyledi. Uygulanan sistemin deneme aşamasında olduğunu ve vazgeçilemez olmadığını belirten Şahan, 1 milyon 200 bin Samsunluyu ilgilendirecek konuda İl Hıfzısıhha Kurulu'nun katılımının sağlanamadığını kaydetti.

"SEVK ZİNCİRİ HEKİM VE HASTA MAĞDURİYETİNE YOL AÇIYOR"
Birinci basamak sağlık hizmetleri hala pilot bir yasa ile yürütülen, birinci basamak alt yapısı tamamlamamış, bir ilde sevk zinciri hekim ve hasta mağduriyetine yol açacağını dile getiren Şahan, "Güçlendirilmiş, entegre, ücretsiz, eşit bir birinci basamak sağlık hizmeti sunulan bir sağlık sisteminde sevk zincirini savunmaktayız. Sevk zinciri uygulaması birinci basamağı etkin bir şekilde kullanmanın yanında 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerini uzmanlık alanlarına özgü ileri tetkik ve tedaviye fırsat tanıyacak, etkin, verimli, ulaşılabilir hale getirebilmek için gereklidir. Aile sağlığı merkezlerine başvuran hastaların ortalama yüzde 90'dan fazlası buralardan yeterli sağlık hizmeti alabilmektedir. Birinci basamaktan 2. basamağa sevk oranı ortalama yüzde 5 civarındadır" dedi.

NÜFUS ARTIŞINA RAĞMEN AİLE HEKİMİ SAYISI AYNI"

Bugüne kadar sevk zinciri konusunda halkı bilgilendirmek için yapılan tek işlem Samsun'da bu hafta başından beri kamu hastanelerinde asılan ilanlar ve dağıtılan broşürler olduğunu vurgulayan Şahan, bu broşürlerde halkın aile hekimini öğrenmek için kaynak gösterilen sitede 10 gündür sistem güncellemesi yapılamadığı ve erişim olmadığını, aile hekimlerinin sayısının nüfus artışı olmasına rağmen artırılmadığını vurguladı.