Siber güvenlik eylem planının ekonomiye de katkı sağlaması hedefleniyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin siber güvenlik alanında vizyon belgesi olan "Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı" hazırlıklarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla tamamlanarak Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandığını hatırlattı.
Teknolojik gelişmelerin büyük bir hızla ilerlerken siber güvenlik çalışmalarının aralıksız devam ettiğini vurgulayan Uraloğlu, "Yeni teknolojilerle gelişen ve karmaşıklaşan siber risk ve tehditler karşısında siber sahamızın 7 gün 24 saat korunması için özverili teknik çalışmalar gerçekleştiriyor, politika ve stratejilerimizi inşa ediyoruz. 2024-2028 dönemini kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nda insan, savunma, caydırıcılık ve işbirliği temaları etrafında şekillenen stratejik amaçlarımızı ve hedeflerimizi belirledik. Belgeyle siber güvenlik alanında elde ettiğimiz kazanımlara yenilerini ekleyeceğiz." değerlendirmesini yaptı.
6 stratejik amaç ve 18 hedef bulunuyor
Bakan Uraloğlu, planı oluşturan bileşenlere ilişkin de bilgi verdi. Planın stratejik siber güvenlik yaklaşımının somut kazanımlara dönüştürülmesine yönelik bir yapıda hazırlandığına işaret eden Uraloğlu, "Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi içinde, temalardan yola çıkarak 6 stratejik amaç belirledik. Stratejik amaçlarımız doğrultusunda ulaşılması planlanan 18 ulusal siber güvenlik hedefimiz bulunuyor. Eylem planımız da hazır. Hedeflerimiz için yapacağımız kapsamlı çalışmaları içeren 61 eylem maddesi hazırlandı." ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, karmaşıklığı ve sıklığı artan siber tehditlerin büyük ölçekli ekonomik zararlara, can kaybına, ulusal güvenlik açıklarına veya kamu düzeninin bozulmasına neden olabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Siber dayanıklılığın artırılmasıyla siber risklere ve tehditlere karşı savunmanın güçlendirilmesini amaçlıyoruz. Siber dayanıklılığın sağlanması için güvenliğe yönelik risklerin belirlendiği ve değerlendirildiği risk temelli analiz yaklaşımlarının yanı sıra acil durum ve iş sürekliliğine yönelik planlamaların hayata geçirilmesi önem arz ediyor. Ulusal ve uluslararası tatbikatlarla da siber dayanıklılık seviyemizin artırılması hususundaki çalışmalarımız devam ediyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.