SICAK ÇARPMASINDA İLK 2-3 SAAT SON DERECE KRİTİK

SICAK ÇARPMASINDA İLK 2-3 SAAT SON DERECE KRİTİK
VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Önder Özüm Polat, son zamanlarda artan sıcak havalardan kaynaklı sıcak çarpması ile ilgili uyarılarda bulundu.

Sıcak çarpmasının havadan kaynaklanan hipertermi durumu olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Önder Özüm Polat, “Tedavi edilmeyen sıcak çarpması beyine, kalbe, böbreklere, kas dokusuna kalıcı zarar verebilir. Tedavinin gecikmesi hasarı ağırlaştırır, ciddi komplikasyon ve ölüm riskini artırır. Sıcak çarpmasında ilk 2-3 saat son derece kritiktir. Vücudun normale dönmesi ve hassasiyetin kalkması yaklaşık 1 hafta sürmektedir” dedi. Uzm. Dr. Önder Özüm Polat sıcak çarpmasında görülebilecek belirtileri şu şekilde sıraladı:
· “Yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38 derece ve üzeri)
· Baş ağrısı,
· Baş dönmesi,
· Hızlı nabız
· Solunum güçlüğü,
· Huzursuzluk, sersemlik,
· Terleme,
· Kusma ve bilinç değişikliği”

“Tedavi edilmeyen sıcak çarpması kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir”

sicak.jpg


Tedavi edilmeyen sıcak çarpmasının sağlık sorunlarına neden olabildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Polat, “Tedavi edilmeyen sıcak çarpması beyine, kalbe, böbreklere, kas dokusuna kalıcı zarar verebilir. Tedavinin gecikmesi hasarı ağırlaştırır, ciddi komplikasyon ve ölüm riskini artırır. Sıcak çarpmasında ilk 2-3 saat son derece kritiktir. Vücudun normale dönmesi ve hassasiyetin kalkması yaklaşık 1 hafta sürmektedir” şeklinde konuştu.

“Hasta serin ve havadar bir yere alınır”
Sıcak çarpmasında ilk yardımımın nasıl yapılması gerekildiğinden bahseden Uzm. Dr. Polat, “Hasta serin ve havadar bir yere alınır, giysiler çıkarılır, sırt üstü yatırılarak kol ve bacaklar yükseltilir. Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su 1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içilir. Sıcak çarpmasının önlenebilmesi için; çok fazla soğuk içecek içmek, soğuk suyla duş almak, bol giysi giymek ve güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde güneşin altında kalmamaya dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.