Sigara sağlığın düşmanıdır

Sigara sağlığın düşmanıdır
Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, dişhekimlerinin sigara kullanımının engellenmesinde önemli rol oynayabileceğini söyledi.

7 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir açıklama yapan Abdullah İlker," Günümüzde Genel Sağlık Ve Ağız/Diş Sağlığı bir bütün olarak kabul edilmektedir.Dişhekimleri dehem ağız diş sağlığının hem de genel sağlığın optimum seviyede korunabilmesi açısından,sigara kullanımının engellenmesi için hastalarını bilgilendirmelidir. Bu amaçla Türk Toraks Derneği ile işbirliği yapan Türk Dişhekimleri Birliği(TDB), "Sigarayı bıraktırma ve tütün mamüllerinin zararları" konusunda dişhekimliği muayenehanelerinde toplumu bilgilendirmeyi hedeflemiştir.Böylece dişhekimliği muayenehaneleri ve klinikleri hastaların sigarayı bırakmada destek alacakları birer hizmet kuruluşu olarak da değerlendirilebilecektir." dedi.

SİGARA AĞIZ İÇİ KANSERİNİ 10 KAT ARTIRIYOR
Sigaranın ağız diş sağlığına etkileri konusunda da açıklama yapan İlker, "Tat alma duyusunda ve dil yüzeyinde bozulmalar, Dişlerin ve ağız içi restorasyonların üzerinde nikotin ve katran atıklarının birikmesi ile oluşan sarı-koyu kahverengi renkleşmeler,. Ağız mukozasında oluşan yaraların,sigara ve tütünün kimyasal içeriklerinin ağız ortamındaki ısı artışı ile etkilenmesi sonucu geç ve zor iyileşmesi. Ayrıca sigara kullanan kişilerde;
Dişeti hastalıkları içmeyenlere göre çok daha yüksek oranda görülür. Diş taşı oluşumu çok daha hızlı gelişir,ağız kokusu kaçınılmazdır. Sigaranın kan dolaşımının üzerindeki kötü etkisi nedeni ile dişeti hastalıklarının en önemli belirtisi olan kanama engellenir.Bu da diş etlerinde çekilmeler,dişleri saran kemiklerde erimeler sonucunda dişlerin aşırı sallanarak kendiliğinden düşmesi ya da çekilmesine neden olur.Sigara içen bireylerde ağız kanserlerinde görülme sıklığı artmış durumdadır.Yüksek miktarlarda sigara ve özellikle alkol birlikte kullanıldığında,ağız içi kanseri riski 10 kat daha fazla artmaktadır." diye konuştu.

Ağız kanserlerinin ağız içi yumuşak dokularda ve dilde, beyaz veya kırmızı renkte, hassas, tahriş olmuş, uzun süre iyileşmeyen giderek hacimsel artış da gösteren lezyonlarla kendini gösterdiğini ifadeeden İlker açıklamasını şöyle tamamladı:"Erken teşhisin önemli olduğu bu durumlarda,özellikle aşırı sigara tüketimine sahip bireylerde,ağız diş sağlığı kontrolleri düzenli aralıklarda yapılmalıdır."


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.