Sigara trafik canavarından daha ölümcül
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Kurucu Üyesi Dr. Zafer Sadi Özok, beyin tümörlerinin yüzde 99'u, beyin kanamalarının yüzde 85'i, akciğer kanserlerinin yüzde 97'si, gırtlak kanserlerinin de yüzde 98'inin sigara kaynaklı olduğunu söyledi. Sigara içenlerin vücuduna yüzde 15 ila 33 oranında daha az oksijen girdiğine dikkati çeken Özok, bunun öncelikle beyin, kalp ve damarların tahribatına yol açtığını belirtti. Özok, günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kilogram is ve katran biriktiğini ifade ederek, tütün dumanında siyanürden fare zehiri arseniğe kadar 4 bin zararlı madde bulunduğunu kaydetti.
Sigara içen kadınların, içmeyen kadınlardan 15 yaş daha fazla ihtiyarladığını vurgulayan Özok, şöyle konuştu: ''Duman dudağa değdiği andan itibaren 8 saniyede beyne ulaşan nikotin, her nefes sigara çekiminde yaklaşık 50 bin beyin hücresinin ölümüne neden olur ve bu ölen hücreler asla yenilenmez. 55 yaşın altındaki kalp krizinden ölümlerin yüzde 80'i sigara kaynaklıdır. Günde bir sigara içen kişi, her gün bir, 30 yılda da 10 bin kez röntgen çektirmiş kadar radyoaktivite alır. İki paket sigara içen bir kişi ise 30 yılda Hiroşima'ya atılan atom bombasının öldürücü dozunda radyoaktivite etkisinde kalmaktadır. Erken doğum ve düşüklerin yüzde 80'inin nedeni sigaradır. Doğacak çocuklarının sakatlık ihtimali, içmeyen annelere göre yüzde 65 daha fazladır. Sigara kullanan annelerin bebekleri, sigara içmeyenlerin bebeklerine göre yüzde 10 zeka eksikliğiyle doğmaktadır. Tiryaki erkeklerin genlerinden P53 geni yok olduğu için çocuklarının ileri yaşlarda kanser olma ihtimali, hiç sigara içmemiş bir babanın çocuklarına göre 5 kat fazladır.''
Özok, sigara içen kadınlarda kısırlığın 10 kat daha fazla görüldüğünü dile getirerek, sigaranın hem kadınlarda hem de erkeklerde spor ve cinsel yaşamın erken bitmesine yol açtığının da bilinen bir başka gerçek olduğunu söyledi. Bir adet sigaranın, insan vücudunda 2,5 miligram C vitaminini yok ettiğini, bunun ise hastalıklara karşı vücut direncinin büyük ölçüde azalması anlamına geldiğini anlatan Özok, sigaranın neden olduğu ölümlerin, diğer uyuşturuculara göre 13 kat daha fazla olduğunu bildirdi.
Özok, sigara içenlerde ani ölümün, içmeyenlere oranla 10 kat fazla olduğuna işaret ederek, ''Ülkemizde yılda yaklaşık 4 bin kişi trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybederken, sigara 115 bin insanın erken yaşta ölümüne yol açmaktadır. Dünyada bir yılda sigara nedeniyle ölenlerin sayısı 5 milyon 500 bin kişiye ulaşmıştır. Her 6 saniyede bir kişi ölmektedir. Sigara içenler, kendilerini öldürdükleri kadar yanlarındaki pasif içicilerin de ölümüne neden olmaktadır'' diye konuştu.
'Sigara tüketiminde tarihi düşüş yaşandı'
4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrol Hakkında Kanun'un 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girmesiyle sigara kullanımında yüzde 13 oranında düşüş yaşandığını ifade eden Özok, yasağın başlamasından itibaren ilk 1 yıl içinde sigara kaynaklı kalp krizine bağlı ölümlerde 16 bin civarında bir azalma olduğunu vurguladı.
Özok, Türkiye'de 2008 yılında 5,45 milyar paket olan yıllık sigara tüketiminin, 2009'da 5,35 milyar, 2010'da ise 4,65 milyar pakete düştüğünü dile getirdi.
Her yıl 4 bin 500 sigara kullanmayan kişinin tiryaki eş, 5 bin çalışanın tiryaki mesai arkadaşı ve özelikle aralık, ocak, şubat ve mart aylarında olmak üzere 2 bin bebeğin de sigara kullanan anne ve babalarının kurbanı olduğunu belirten Özok, şunları kaydetti: ''Kapalı alanlardaki sigara yasağının hayata geçmesiyle sigara tüketiminde tarihi bir düşüş yaşanmıştır. 2009 yılından itibaren mesai arkadaşları arasındaki ölümlerde yüzde 60'lık bir azalma olmuştur. Sigara tüketimi 1995 yılındaki (yılda 4,55 milyar paket) seviyeye inmiştir. 1995 yılından bu yana 12 milyon nüfus artışı da (1995'de 62 milyon, 2010'da 74 milyon nüfus) dikkate alındığında kişi başı tüketimin ciddi oranda azaldığı görülecektir. Yasakla birlikte halka açık kapalı alanlarda yüzde 95, iş yerlerinde yüzde 70, evlerde ise yüzde 15 oranında pasif içicilik engellenmiştir.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.