Sigarada tuzağa düşmeyin

Sigarada tuzağa düşmeyin
OMÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurol Arık, sigarayı bıraktıktan sonra yeniden başlamayı kolaylaştıran tuzak düşüncelerin olduğuna dikkat çekti

Sigarayı bıraktıktan sonra 'çok fazla stresteyim, kontrollü bir şekilde içebilirim, lıght sigara içerek tehlikeyi azaltırım, güçlü bir iradeye sahip değilim, bazen çok sigara içme isteği duyuyorum', gibi tuzak düşüncelerin yanıltıcı olduğu vurgulandı.

İLK DÖNEMLER KONTROLLÜ İÇİN
Sigara üzerine kitapları ve araştırmaları bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurol Arık, 'çok fazla stres altındayım, sigara beni rahatlatacak' düşüncesinin genelde hakim olduğunu vurgulayarak, vücudun nikotine alıştığını, vücuda nikotin girişi olunca rahatlık hissi oluştuğunu belirtti. Nikotinin uyarıcı bir madde olduğunu, kalp hızını ve adrenalin düzeyini artırdığını, sigara bıraktıktan sonra bu durumun belli bir süre yaşanacağını kaydeden Arık, "Sigarayı bırakmanın ilk döneminde kontrollü içmek yararlı olabilir. Light sigara içerek tehlikeyi azaltabilirim düşüncesinin tamamen yanlış. Genel anlamda daha az nikotin içermekle birlikte diğer kimyasallar açısından bir avantaj oluşturmazlar. Birçok kişi bu sigaraları içerken sayıyı daha yüksek tutma eğilimine girebilir. Araştırmalar light sigara içenlerde ölüm oranları arasında fark yok" dedi.

İRADELİ OLUN
"Sigarayı bırakmak zor olabilir ama imkansız değil" diyen Arık, sözlerine şunları ekledi: "Sigarayı bırakmak için güçlü bir iradenin olmadığı düşüncesi hakim olur. Her yıl bir çok kişi bunu başarabilmektedir. Bazen direnemeyeceğim kadar güçlü bir sigara içme isteği duyuyorum" yakınmaları 1-2 hafta sonra yatışma eğilimine girer. Nikotinin beyine ulaşması sonucu rahatlama gerçekleşir. Aşırı istek duyulursa doktorun nikotin içeren bant veya sakız desteği sağlanabilir" diye konuştu.