Sigaranın dumanı bile hasta ediyor

Sigaranın dumanı bile hasta ediyor
Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, sigaranın pasif içiciler üzerinde büyük etkileri olduğunu vurgulayarak, vatandaşları ev ortamında sigara içerek çocuklarına kötü örnek olmamaları konusunda uyardı.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Sigarayı bir kez deneyen dört kişiden üçünün bağımlı hale geldiği bilgisini veren Dr. Akan, "Her içilen sigara insan ömrünü ortalama olarak 11 dakika kısaltmaktadır. Bu süre, genetik ve diğer hastalıklara bağlı olarak artıp azalmakla birlikte sigaranın, ömrü ortalama 12 yıl kısalttığı saptanmıştır. Dudaklara dumanın değdiği andan itibaren sekiz saniyede beyne ulaşan nikotin, yaklaşık 100 bin beyin hücremizin ölümüne sebep olur ve bu ölen hücreler asla yenilenmez. Sigara içenlerin yarısı sigaraya bağlı nedenler yüzünden beklenenden erken dönemde ölmektedir." dedi.

EŞİ SİGARA İÇEN KADINDA RİSK ÜÇ KAT ARTIYOR

Kamuoyunda pasif içicilik olarak adlandırılan, yani kendisi sigara içmeyen ancak uzun süre sigara dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riskinin arttığının altını çizen Akan, şunları kaydetti: "Bilindiği gibi sigara yalnız içeni değil, aynı ortamda bulunanı da öldürmektedir. Sekiz saat sigara dumanına maruz kalmak, günde beş sigara içmekle eşit sayılırken, eşi sigara içen kadınlarda da akciğer kanserinden ölüm iki üç kat artmaktadır. Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanına maruz kalma, akciğer kanserini yüzde 32 oranında artırmaktadır."

ÇOCUKLARINIZA ÖZENDİRMEYİN

Sigaranın çocukların sağlıklı gelişimini olumsuz etkilediğini ve ebeveynlerin bu konuda kötü örnek teşkil etmemeleri gerektiğine işaret eden Akan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Sigara dumanına uzun süre maruz kalan çocuklarda bronşit, zatürre, orta kulak iltihabı, astım, kronik solunum yolu hastalık belirtileri, tekrarlayıcı öksürük, hırıltı, balgam, büyüme geriliği, algılama ve davranış bozukluğu, kan kanseri ile lenf bezi kanseri hastalıkları görülebilir. Ayrıca çocukluk yaşlarında sigaraya başlayan bir kişide akciğer kanseri riski genç yaşlara kadar iner. Bu yüzden aileler çocuklarına sigaranın zararları hakkında bilgilendirme yaparak, ilerleyen yıllarda başlarına sigara içtikleri için gelebilecek kötü şeyleri anlatmalıdırlar."

İçerdiği 4 bin zararlı madde nedeniyle başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açan sigaranın bırakılabileceğini vurgulayan Akan, şu tavsiyelerde bulundu: "Tüm olumsuz sonuçlarına rağmen tütün bağımlılığı uygun farmakoterapi ve psikoterapi yaklaşımlarıyla tedavi edilebilir bir bağımlılıktır. Kişinin bırakma konusundaki kararlılığı ve bilimsel geçerliliği kanıtlanmış yöntemlerin kullanıldığı sağlık desteği alması durumunda bırakma şansının çok yüksek olduğu açıktır. Sigara bırakma konusunda en önemli adım kararlılıktır. Bu kararı alan vatandaşlarımız, ilimizde bulunan sigara bırakma polikliniklerinden destek alabilirler." CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.