Şimşek: İşsizlik ciddi sorun, AB zayıf motor

Şimşek: İşsizlik ciddi sorun, AB zayıf motor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te yaptığı otel açılışları sonrası ekonomi basınıyla bir araya geldi. Yarım saati aşan görüşmede gündemin ilk maddesini “rekor işsizlik” oluşturdu.

“Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlik” diyen Şimşek, bunun geçmişten gelen sebepleri olduğunu ama şu an ulaşılan rakamların işsizlikte aşağı doğru inişe işaret ettiğini söyledi. Şimşek bu konuda şunları söyledi:
“Bu işin ilk boyutu yapısal. Daha doğrusu şehirleşme. ABD'de 1800'lü yıllarda halkın en az yüzde 90'ı tarımda çalışıyordu. Bugün bu oran yüzde 1.5. Bizde de zamanla böyle olacak. İkincisi eğitim. Eğitimde kalite önemli. Dünyanın ve Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir eğitim işsizlik için başlı başına bir reformdur. Bu konuda eksiklerimiz var ama yapılanlar da var. Türkiye'de istihdamın yüzde 60'ı lise altı. Bu bir günde giderilecek bir sorun değil. Üçüncüsü ise reel sektörün krizden etkilenmesi. Daralmanın beraberinde işsizlik getirdiğini unutmayalım.”

MEVSİMSEL ARTIŞ OLABİLİR
Bakan Şimşek işsizliğin aşağı çekilmesinde başta GAP olmak üzere sulanabilir tarıma yapılacak yatırımın önemine vurgu yaptı. Buraya yapılacak yatırımın 'istihdam tarımla emilsin' anlamına gelmediğini açıklayan Şimşek, verimsizliğin teknolojiyle verimli hale gelmesi, bunun da ticaret, taşımacılık ve sanayide istihdam anlamını taşıdığını anlattı. “İşsizlikle mücadelede kısa vadede aktif işgücü politikaları dışında yapılabilecek bir şey yok” diyen Bakan Şimşek, “İşsizlikte mevsimsel olarak ufak artışlar olabilir. Ama kalıcı şekilde aşağı ineceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. İşsizliğin aşağı çekilmesinde güçlü bir momentuma ihtiyaç olduğunu ileten Şimşek, “AB'ye üyelik bu çıkışı sağlar mı?” denildiğinde, “AB bu anlamda bizim için daha zayıf bir motor” diyerek hükümetin bu konuya bakışı konusunda önemli fikir verdi. Şimşek işsizlik konusunda momentum için muhalefetin de içinde olduğu bir işbirliğinden yana olduğunu vurgulayarak, momentumun yasal düzenlemelerle hızlı bir şekilde sağlanabileceğine inanıyor.

BU YIL EK VERGİ YOK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçeyi denkleştirme adına bu yıl hiçbir ek vergi gelmeyeceğini belirtti. Şimşek, özellikle 2009'un son 3 ayındaki büyüme ve alınan tedbirler sayesinde bütçenin beklentilerin üzerinde performans gösterdiğini söyledi. Sektörlerden gelen vergi indirim taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağına ilişkin bir soruya da Bakan Şimşek, “Harcanması gereken noktalarda fazla sorun yok. Rekabeti, istihdamı artıracak arz yönlü politikaların yanındayım. Fedakârlık gereken yerler varsa da yapılır. Ama önce kaynağı olacak sonra o uygulanacak” dedi. Mali kural konusu hatırlatıldığında Bakan Şimşek bunun önemli bir disiplin aracı olduğunu hatırlatarak, tüm reformlarda olduğu gibi yapısal sorunları çözmek gerektiğinin altını çizdi.

ORTA VADELİ PLAN DEĞİŞİR Mİ ?
2010 için hazırlanan bütçede IMF'den gelen kaynağı öngörmeyen hükümetin 2009 bütçesinde IMF'den gelecek kaynakla plan yaptığı da ortaya çıktı. “2008'de yazın ortalarında (temmuz) hazırlanan bütçede çerçeve belirlendi. Yıl sonunda da bu rakamlar geçti” diyen Şimşek, o dönemde “IMF programı yapılır, güncelleriz dedik” dedi. Bakan Şimşek IMF konusunda ise görüş belirtmeyeceğinin altını çizdi. 2010-2012 arasını kapsayan Orta Vadeli Plan hedeflerinin güncellenip güncellenmeyeceği de sorulan Bakan Şimşek, “Güncelleme olacağını söylemiyorum ama Keynes'in 'Şartlar değişince benim tahminlerim de değişir' anlamında bir lafı vardı. Güncellemenin süreçleri var. Özel sektörde olsanız sürekli güncelleme yapabilirsiniz ancak devlette bu biraz daha zaman alan bir durum” dedi.