SINAVA GİRECEK AİLELER NELERE DİKKAT ETMELİ
Öziç Başta aile olmak üzere aile dostları, akrabalar kısacası herkes öğrencinin sınavda başarılı olabilmesi için çaba sarf etmektedir. Herkesin ortak amacı öğrenciyi sınava daha çok motive etmeye çalışmaktadır. Öğrencinin çevresindeki insanların amaçları tamamen fayda odaklıdır ancak yapılan bazı davranışlar öğrenciye fayda yerine zarar verebilmektedir. Kimse öğrencinin başarısına olumsuz katkı sağlamak istemezken bazı kişiler istem dışı bir şekilde öğrencinin başarı oranını düşürebilmektedirler. O nedenle bir başarısızlık varsa çevre de bu başarısızlıkta bir paya sahip olabilmektedir.diye konuştu.
Heyecan istense de istenmese de var olacaktır
Psikolog Enise Öziç Öğrencinin başarısına yardımcı olmak için öncelikle heyecan yapma, stres yapacak bir şey yok gibi cümleler kurulmamalıdır. Bu gerçekçi olmamakla birlikte öğrenciye zarar vermektedir. Heyecan istense de istenmese de var olacaktır. Herkes çoğu zaman iş görüşmesinde, küçük bir buluşmada hatta bir seçim yaparken heyecan yaşamaktadır. Bu insani bir duygudur ancak sınav söz konusu olduğunda heyecanın anormal ve olumsuz bir şey olduğu öğrenciye aşılanabilmektedir. Oysaki düşünülenin aksine heyecan ve stres belirli oranda olduğu sürece fayda da sağlamaktadır. Asıl hiç heyecan yapmamak başarısızlık getirmektedir. Eğer heyecan belirli oranın üstünde ise örneğin dikkat dağınıklığı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi bedensel belirtilerin çok şiddetli yaşanması gibi durumlar oluyorsa kesinlikle uzman yardımı sürece dahil edilmelidir. Öğrenciye daha çok cesaretli ol, çalıştığın konulara odaklan, bugüne kadarki gerçekleştirdiğin birçok başarı var onlara odaklan heyecan olabilir, normaldir ama heyecanın olacak olması senin başarına engel değil gibi gerçekçi cümleler kurulmalıdır.
Sürekli sınav hatırlatılmamalı
Öğrencilere sürekli sınav ile ilgili konu açılmaması gerektiğini vurgulayan Psk.Öziç Sınavla ilgili konuşmamak ilgilenilmediği anlamına asla gelmez. Bu tür konu açılması muhabbet olması maksadıyla yapılıyor olabilir ancak öğrenci için bu sorular aynı şeyi ifade etmeyebilmektedir. Birçok öğrenci o anda sınav konusunda daha çok irkilebilmekte, eksikleri daha çok aklına gelip düşünce hatalarının oluşmasıyla moralsizlik yaşayabilmekte, çalışan insanları hayal edip motivasyon sorunu gibi pek çok olumsuz duygu yaşayabilmektedirler. Bu tür sebeplerden ötürü üniversite sınavına girecek öğrenciyle daha çok farklı konular açılıp ve dikkati sınav harici bir konuya yoğunlaştırılmalıdır. Bu şekilde davranıldığında zaten gece gündüz her yerde sınavla muhatap olan öğrencinin zihni bir an olsun dinlenme imkanı bulacaktır. Unutulmamalıdır ki öğrenciler bedenen yorulmaktan çok sürekli sınavla alakalı olunduğundan zihnen yorulmaktadırlar ve zihnin dinlenmesi başka konulara yoğunlaşıldığında mümkün olabilmektedir.şeklinde ifade etti.
Sınavın sadece bir araçtır
Medical Park Samsun Tıp Merkezi'nden Psikolog Enise Öziç Öğrencinin yakın çevresinde bu gibi durumlara dikkat edemeyen yakınları var ise uygun bir şekilde onlarla bu durum ailesi tarafından paylaşılmalıdır. Sınavdan bir gece önce öğrenciyi arama davranışının başarı artışı konusunda katkı sağladığı şüphelidir. Ancak yine de arama gerekliliği duyuluyorsa yukarıda bahsedilen konulara kesinlikle dikkat edilmelidir.
Psikolog Enise Öziç Sınavın sadece bir araç olduğu bir yılın kaybı asıl amacı engellemediği aileler tarafından da unutulmamalıdır. Geç kazanılıp istenilen ve ömür boyu mutlu olunacak olan mesleğe sahip olmak; yıl kaybetmeden kazanıp ömür boyu mutsuz olunacak bir meslekte çalışmaktan kat kat daha iyi olmakta ve yaşam amacına daha çok hizmet etmektedir.dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.