Site esnafına duyurulur!
Site Cami'si içerisinde bulunan ve 3 yıl sonra kira sözleşmesinin dolmasıyla birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa çıkartılacağı belirtilen umumi tuvaletin, tapuda "Mutlak Ortak Yer" olarak geçtiği ve 'Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre de belediyeye değil, site esnafına ait olduğu öne sürüldü. ayrıca, belediye ile İslam Vakfı arasındaki kira sözleşmelerinin de geçersiz olduğu kaydedildi
Miraç Öztürk
Dönemin Samsun Belediye Başkanı avukat Kemal Vehbi Gül tarafından yaptırılan Site Camii içerisinde bulunan tuvaletin "kime ait" olduğu tartışmalara neden oldu. Tuvalet ile ilgili ortaya atılan iddialar dikkat çekti. Samsun'un en büyük ve en yoğun camilerinden birisi olan Site Cami, dönemin Samsun Belediye Başkanı Kemal Vehbi Gül tarafından yaptırıldı. Cami'nin yaptırılmasında hayırseverler de katkıda bulundu. Gül, daha sonraki yıllarda alınan bir kararla, caminin içerisinde yer alan dükkanlardan bazılarını vatandaşlara kiralarken, 10 dükkan ve caminin tuvaletini de hayırseverlerin de ısrarıyla İslam Diyanet Vakfı'na bağışladı. 1986 yılında vakfa tuvaleti ve 10 dükkanı 25 yıllığına cüzi kira bedelleriyle kiralayan Gül, elde edilecek gelir ile yardıma muhtaçlara kişilere ve öğrencilere yardım yapılmasını talep etti.
KİRA KONTRATI 2011'DE DOLUYOR
Bugün, Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne dükkan kirası ödemeye devam eden vakıf, elde ettiği gelir ile yardımlarını sürdürürken, 3 yıl sonra kira taahhütnamesinin dolması nedeniyle vakıf yöneticimnde tedirginlik yaşandığı ve dükkan ile tuvaletin satışı ile ilgili net bir bilginin olmadığı öğrenildi. Ellerinde kira taahhüdnamesinin bulunduğunu ve sürenin 2011 yılında dolacağını ifade eden İslam Diyanet Vakfı Müdürü Beşir Toprak, "Biz buradan elde ettiğimiz gelir ile fakir fukaraya, öğrencilerimize yardım ediyoruz. Şimdilik ortada bir şey yok, önümüzde üç yıl gibi bir süre var. Üç yıldan sonrası için ise kesin bir bilgimiz yok. Belki satılır, belki de satılmaz. Biz burada çarşımıza hizmet ediyoruz. Tuvalette çalışan üç kişiye ekmek kapısı sağlıyoruz. Her şey o gün geldiğinde belli olur" dedi. Ayrıca, belediye ile vakıf arasındaki sözleşmelerin de geçersiz olduğu bildirildi.
2002'DE CAMİYE BAĞLANDI
Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu belirtileh tuvalet ile ilgili ise ortaya ilginç bir iddia atıldı. İddiaya göre, tuvaletin tapu kayıtlarında "Mutlak Ortak Yer" olarak gözüktüğü ve belediyenin herhangi bir hak talep edemeyeceği belirtildi. Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'ndeki kayıtlarda, Kale Mahallesi, 1159 Ada, 5 Parsel'de bulunan caminin 97 bağımsız bölümünün olduğu bildirilirken, 2002 yılında kat ittifakı kurularak abdesthane ve tuvaletin camiye bağlandığı kaydedildi.
TUVALET BELEDİYENİN
DEĞİL SİTE ESNAFININ
'Kat Mülkiyeti Kanunu'nunun, 'Ortak Yerler' ile ilgili maddesine göre ise, ortak kullanım alanlarının hiç kimseye devredilemeyeceği ve üzerinde kimsenin hak talep edemeyeceği belirtilirken, tuvaletin kanunen Site Camisi içerisinde bulunan bütün esnaflara ait olduğu öne sürüldü. Bu kanuna göre ise, tuvaletin 2011 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinin söz konusu olamayacağı ve esnafın kendi haklarını öğrencilere ve gelir durumu düşük vatandaşlara yardım eden vakfa tamamen teslim edebilecekleri bildirildi. Ayrıca, esnafın talebi doğrultusunda, elde edilen gelirin caminin ortak giderleri için de kullanılabileceği kaydedildi.
KAT MÜLKİYETİ KANUNU NE DİYOR?
'Kat Mülkiyeti Kanunu'nunun, 'Mutlak Ortak Yerler' ile ilgili 4. maddesinin şu ifadelere yer verildi: "Madde 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır. a) Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri, c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri. Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer"
TUVALETİN GÜNLÜK GELİRİ 500 YTL
Site Cami'si içerisindeki tuvaletin, günlük ortalama bin kişiyi ağırladığı ve kişi başına 50 Yeni Kuruş olan tuvalet ücretinin ortalama 500 YTL'ye denk geldiği öğrenilirken, bu rakamın aylık 15 bin YTL'ye kadar ulaştığı kaydedildi. Vakfın Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne kira ödediği, üç kişiyi işçi olarak çalıştırdığı ve temizlik, havalandırma, çevre düzenleme gibi masraflarının da olduğu öğrenilen bilgiler arasında yer aldı.