Soğuk hava cildin düşmanı
Soğuk havaların ciltteki hücreleri tahrip ettiğini, bu nedenle deride bazı sağlık sorunlarının artış gösterdiğini ifade eden Aktaş, şunları söyledi:
"Soğuk hava ciltteki hücreleri tahrip ediyor. Bu tahribatla birlikte cildin yumuşaklığı ve esnekliği bozuluyor. Kuruma, çatlama, kanama, döküntü, kepeklenme ve kaşıntı gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Daha çok el ve yüzler gibi soğuğa daha kolay maruz kalan bölgelerde görülen bu sorunlar, işgücü kayıplarına neden oluyor. Derideki çatlakların derinleşmesi şiddetli ağrıları da beraberinde getiriyor. Derisi daha hassas olduğu için dudakta görülen sorunlar daha büyük oluyor. İltihaplanmalarla birlikte yutma güçlüğü gibi sorunlar da görülebiliyor."
CİLT HASTALARI DİKKAT!
Soğuk havanın ciltte yol açtığı tahribatların çeşitli cilt hastalıkları bulunan insanlarda daha büyük sorunlara yol açtığını vurgulayan Aktaş, soğuk havanın egzama veya sedef gibi deri hastalıklarını alevlendirdiğini belirtti.
Soğuk havanın damar hastalığı bulunan insanlarda da ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını bildiren Aktaş, şöyle devam etti:
"Damar rahatsızlıkları veya bağ dokusu hastalıkları bulunanlar veya Siclerodermal hastalığı olanlar, soğuk havadan daha çok etkilenebiliyorlar. Bu kişilerde soğuk hava ile birlikte özellikle parmak uçlarında büzülme ve damarlarda sıkışma meydana gelir. Bu sıkışma ile birlikte parmak uçlarında ülserler oluşabilir ve şiddetli ağrılar yaşanır. Bu kişilerin soğuk havaya karşı diğer insanlardan daha fazla korunmaları gerekir."
Soğuk havanın ciltte neden olduğu sorunlara karşı nemlendirici krem ve ilaçların faydalı olduğunu bildiren Aktaş, soğuğa çıkmadan önce cilde nemlendirici krem veya ilaç sürülmesi gerektiğini, ağır durumlarda ise doktor kontrolünde kortizon kullanılabileceğini sözlerine ekledi. Yaprak KOÇER