SPOR YARALANMALARINA DİKKAT

SPOR YARALANMALARINA DİKKAT
Spor yaralanmalarını dikkate alın

Büyük Anadolu Hastaneleri'nden spor yaralanmaları uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, yeterince ön hazırlık yapmadan yapılan sporlarda aşırı zorlamaların kazalara ve sakatlıklara yol açabileceğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "İster amatör olarak, isterseniz profesyonel spor yapın, başınıza en sık gelen olaylardan biri sakatlanmak yada yaralanmaktır. Bu durumda kimi insan gözünü hastanede alırken, kimi ise hiç umursamadan günlük hayatını sürdürmeye çalışıyor. Yeterince ön hazırlık yapmadan yapılan egzersizler, aşırı zorlamalar, yaralanmalara ve sakatlıklara yol açabiliyor. Sakatlanmanın daha ciddi boyutlara çıkmasını önlemek bakımından ilk yardım uygulamaları büyük önem taşımaktadır. Hastanın da ilkyardım konusunda bilgili olması hem tedavi süresinin kısalmasına yardımcı olur. Spor yaralanmalarında en sık karşılanan problemler ve temel tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

SPOR YARALANMALARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Eklemi doğal sınırları ötesinde harekete zorlayan herhangi bir kuvvet, bağ zedelenmesine yol açabilir. Etkilenen eklemde ağrı, fonksiyon bozukluğu ve eklem içi kanamaya ve sıvı artışına bağlı olarak şişme… Genellikle soğuk (buz) ve eklemin başkaca bir zorlanmaya maruz kalmaması için bandajlama uygulanmalı. Ciddi durumlarda hekime başvurulmalıdır.

Kırık; dış kökenli fiziksel etmenler, düşme ya da çarpışmalar. En uygun malzeme ile kırığın tespit edilmesi gerekmektedir. Ancak kırık uçlarının yanaştırılması yapılmaya çalışılmamalı ve en kısa süre içinde ilgili uzmana başvurulmalıdır. Bu arada kırık bölgesine soğuk uygulanabilir ve ağızdan ağrı kesiciler verilebilir.

Kasık zorlanması, spora katılım öncesi yetersiz ısınma ve gerdirme sonucu uyluğun iç kısmındaki kas ve tendonların aşırı zorlanması. Uyluğun üst ve iç kısmında şiddeti gittikçe artan ağrı. Etkilenen bölgeye buz uygulama ve baskılı bandaj yapılır.

3 gün içinde gerdirme-gevşetme egzersizlerine başlanabilir. Kasık bölgesine düzenli olarak gel uygulanır. Gerdirme-gevşetme egzersizleri ağrısız olarak yapılmaya başlandığında tedricen koşu içeren çalışmalara geçilebilir.

MUTLAKA BİR DOKTARA GÖRÜNÜN

Kas ezilmesi; sert bir cisme ya da sakatlanmaya yol açabilecek bir baskının, kasta bölgesel olarak bir doku bütünlüğü bozukluğu yaratması sebep olabilir. Bazı durumlarda damar dışına sıvı sızmasına bağlı olarak morarma görülebilir. Soğuk-baskılı bandaj ile 48 saat tedavi yapılır. Çıkıklar; dış kökenli bir fiziksel kuvvet uygulaması sonucunda eklemi oluşturan kemik uçlarının normal pozisyonları dışında yer değiştirmeleri sonucu oluşabilir. Soğuk ve baskılı bandaj uygulanıp çıkan eklem hareketsizleştirilmelidir. Derhal ilgili hekime başvurulmalıdır.

Burkulma; Bir eklem iç ya da dış kökenli bir fiziksel etken tarafından normal hareket sınırlarının ötesinde zorlandığında eklemin bağları aşırı gerilebilir veya kopabilir. Oldukça kısa bir süre içinde eklem çevresinde şişme ortaya çıkar. Damar zedelenmesi nedeniyle eklem çevresinde ve içinde kanama olabilir. Bu ve bunun gibi problemlerde ayrıca mutlaka bir uzman doktara görünmenizi tavsiye ediyorum"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.