Stent Nedir, Stent Takılan Hastalar Kaç Yıl Yaşar?
Stent denilen işlem özellikle Koroner Arter rahatsızlığın oluştuğu durumlarda kalp krizinin önlenmesi amacıyla hastaya uygulanır. Basit bir cerrahi işlemdir. Lakin kimi Kalp hastalarında bu işlem oldukça zor bir hale gelebiliyor. Stent uygulaması için ilk olarak hastaya birtakım tetkikler uygulanıyor. Gerekli görülen böbrek filmleri ve kan testleri, tahlilleri hastaya uygulanarak olası işlem risklerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
gibi sorular için rahatlıkla hastanın farklı bir hastalığının bulunmaması ve genel sağlık durumunun iyi olması ve beslenme düzenine uyum sağlaması halinde uzun seneler sağlıklı bir yaşam sürebileceğini söyleyebiliriz. Fakat stent işlemi sonrasında hasta mutlaka sigara ve alkol kullanımını bırakmalıdır. Ayrıca yaşamına sporu da dahil etmelidir. Stent uygulaması sonrasında hasta mutlaka 45 dakika kadar düzenli yürüyüş yapmalıdır. Hafif tempolu yürüyüş hastaya oldukça iyi gelecektir.
Stent Takılmasının Riskleri Neler Olabilir?
Her işlem öncesi hekimler tarafından hastaya ve yakınlarına oluşabilecek riskler anlatılır. Bu riskler az da olsa stent uygulamasında da mevcuttur. Oluşabilecek birtakım riskler için kişinin kalp hastalığı ve kanama öyküsü değerlendirilir. Ayrıca kişiye böbrek yetmezliğinin oluşmaması için böbrek filmi ve kan tahlili uygulanır. Bu önlemlerin yanı sıra hastalarda oluşabilecek riskler şöyledir:
- Felç
- Kasık veya el bileğinde oluşabilen hasar durumu
- Böbrek yetersizliği
- Alerji oluşumu
- Kalp krizi geçirilmesi
- Ölüm
- Kalp damarlarında oluşabilecek çatlama ve yırtılma durumu
- Kalpte oluşabilen ritim bozukluğu
Böyle bir durumla karşılaşılmaması için mutlaka hasta kalp krizi geçirme evresinde olmadan stent işlemine karar vermelidir. Kalp rahatsızlığı öyküsü olan kişiler özellikle senede 2 defa olmak üzere düzenli olarak Kardiyologla görüşmeli ve gerekli tetkikleri yaptırmalıdır. Uzman Kardiyolog olan Şükrüakyüz.com sitesinden gerekli bilgileri alabilir ve muayene randevusu oluşturabilirsiniz.
Stent İşlemi Öncesi Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
Stent nedir, gibi sorular bu işlemi daha önce yaptırmamış ve bilgi sahibi olmayan kişilerin sıklıkla sağlık platformlarında araştırdıkları konuların başında gelir. Stent işlemi uygulanmadan önce hastaya bu işlemi onayladığına dair evrak okutulur ve imzalatılır. İşlem öncesinde kişinin kullanmakta olduğu tüm ilaçlara ara verilir. Sadece hekimin öngörmüş olduğu ilaçlar alınabilir. Ayrıca işlem uygulanmadan 6 ile 8 saat öncesinde kişi yeme ve içmeyi bırakmalıdır. Sigara kullanımı ve alkol alımı bırakılmalıdır.
Gerek anestezi öncesinde ve işlem öncesinde herhangi bir maddeye duyarlılığınız varsa doktora bildirilmelidir. İşlem öncesinde hasta tüm genetik olabilen durumları ve hastalıkları doktoruna bildirilmelidir. Kişi işlem öncesinde tüm takılarını ve mücevherlerini çıkarmalı hatta takma diş kullanıyorsa bu bile kimi zaman çıkarılması gerekir. Ayrıca kişide kalp pili var ise bu durumda hekime bildirilmelidir. sitesinden stentle ilgili tüm bilgileri kolaylıkla bulabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.