Su zengini değiliz
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, 22 Mart Dünya Su Günü ve İstanbul'da gerçekleştirilen 5. Dünya Su Forumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Suyun paha biçilemez doğal bir miras olduğunu belirten Sönmez, Dünya Su Günü, 2009 yılında 'Sınır Aşan Sular Bizi Birbirimize Bağlar mesajı ile kutlanmaktadır. 2009 yılı Dünya Su Günü ülkemiz için ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü, 5. Dünya Su Forumu, Türk Hükümeti ve Dünya Su Konseyi tarafından 'Farklılıkların Suda Buluşması' sloganı ile 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenmektedir. TEMA Vakfı, 5. Dünya Su Forumuna izleyici olarak katılmaktadır diye konuştu.
'İÇME SUYU KAYNAKLARI ÇOK KIT'
Dünyadaki toplam su miktarının 1,4 milyar km3' olduğunu dile getiren Sönmez, Bu suların yüzde 97,5'i okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su olarak, yüzde 2,5'i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunmaktadır. Yüzde 2,5 gibi çok az miktarda olan tatlı su kaynaklarının yüzde 90'ının kutuplarda ve yeraltında hapsedilmiş olarak bulunması, insanoğlunun kolaylıkla yararlanabileceği elverişli tatlı su miktarının ne kadar az olduğunu göstermektedir. Üstelik küresel iklim değişikliği, dünyadaki su rejimini değiştirmekte, çok kıt olan su varlığının doğru, verimli ve adil şekilde paylaşımında yeni stratejiler ve uyum sürecinin belirlenmesini zorunlu kılmaktadır ifadelerini kullandı.
'VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİR KULLANILMALI'
DSİ'nin verilerine göre Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığına dikkat çeken Sönmez, Ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3 'tür. Kişi başına düşen yıllık bin 652 m 3 su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. TEMA, suyu paha biçilemez doğal bir miras olarak tanımlamaktadır ve suyun kamu tarafından 'güvenli içme suyu', 'katlanılabilir maliyet', 'adil sunum', 'verimli ve sürdürülebilir' tüketim anlayışına dayalı olarak sağlanması gerektiğine inanmaktadır şeklinde konuştu.
Yaprak KOÇER